Top 10 GTST Acteurs & Actrices

Heb jij pas de 5.000e aflevering gezien van ‘Goede tijden slechte tijden’? Dan spreken onderstaande namen – van GTST acteurs en actrices – vast wel tot jouw verbeelding. Zij zijn de acteurs en actrices die in de meeste afleveringen van GTST hebben meegespeeld. (bijgewerkt tot november 2014)

10. Marly van der Velden – Nina Sanders: 983 afleveringen, 2005-2014

nina sanders

We kennen Marly van der Velden beter als Nina; de verwende dochter van Ludo en Janine. Volgend jaar viert ze haar 10-jarig GTST jubileum. Dat verklaart meteen ook haar aanwezigheid in dit lijstje. Buiten de set trekt Marly ook graag met haar GTST-collega’s op. Zo hield ze voor Hitkrant een mailcorrespondentie met Liza Sips. Samen met Gigi Ravelli – die Lorena speelt – heeft Marly een succesvolle sieraden- en kledinglijn opgezet. Heel leuk is dat de dames in de soapserie regelmatig iets dragen van hun eigen collectie.

9. Ingeborg Wieten – Suzanne Balk: 991 afleveringen, 1990-2000

Suzanne Balk

De GTST-fans van het eerste uur weten wel welke rol Ingeborg Wieten heeft gespeeld, namelijk die van Suzanne Balk. Van 1990 tot 2000 speelde zij in de serie. Hierna volgden rollen in televisieseries zoals ‘Pokémon’, ‘Winx Club’, ‘De Hemelpaort’ en ‘2012: het jaar nul’. Momenteel laat ze vooral van zich horen; Ingeborg Wieten werkt als stemactrice.
Overigens had Ingeborg Wieten niet van kinds af aan de ambitie om beroemd te worden. Zo heeft ze een tijd gewerkt als stewardess. Ook de verpleging – voor Artsen zonder Grenzen – is haar niet vreemd.

8. Wim Zomer: 1.026 afleveringen, 1990-1998

Daniël Daniël

In dezelfde periode – waarin Ingeborg Wieten te zien was in de populaire soapserie – speelde Wim Zomer hierin de rol van Daniël (Daniël Daniël om precies te zijn). Als allemansvriend was hij te zien in menig scene! Even daarvoor dook Wim Zomer – letterlijk – op in de film ‘Amsterdamned’. Verder speelde hij de rol van Nico Willems in het eerste seizoen van ‘Spijkerhoek’. Ook was hij – in de personage van Lex Hildebrink – te bewonderen in de populaire ziekenhuisserie ‘Medisch Centrum West’. Anno 2014 verzorgt Wim Zomer presentaties en lezingen over het maken van films.

7. Wilbert Gieske – Robert Alberts: 1.231 afleveringen, 1990-2010

Robert Alberts

Maar liefst 18 jaar lang heeft Wilbert Gieske de rol gespeeld van Robert Alberts. In 2008 kondigde hij zijn vertrek bij GTST aan. Op dat moment lonkte het theater. Twee jaar later liet Gieske zich ontvallen dat – als hij gevraagd zou worden om in de serie terug te keren – hij hierop volmondig ‘ja’ zou zeggen! In 2012 was hier mogelijk ook sprake van. Tot op de dag van vandaag heeft Wilbert Gieske zich niet laten zien. Maar volgens goed soapgebruik moet je niets uitsluiten! Overigens zit hij niet stil; Gieske schitterde de afgelopen jaren in vele theaterproducties.

6. Sabine Koning – Anita Dendermonde: 1.237 afleveringen, 1992-2014

Anita Dendermonde

Als je oude afleveringen terugkijkt, dan duikt ook Sabine Koning op. Zij speelde 17 jaar lang de rol van Anita Dendermonde. Begin 2009 vertrok Sabine Koning – samen met haar vriend – naar Los Angeles. In 2014 kwam ze nog even terug; op het moment dat haar man Rik het erg zwaar had, stond zij – als geest – hem bij. Na deze ‘comeback’ reisde Koning weer terug naar de Verenigde Staten. Hier heeft zij een nieuw leven opgebouwd. Zo geeft Sabine Koning les aan de International Academy of Film and Television. Ook beheert ze haar eigen webshop in handgemaakte baby- en kinderdekentjes.

5. Ferri Somogyi – Rik de Jong: 1.269 afleveringen, 1995-2014

Rik de Jong

De stap van Sabine Koning naar Ferri Somogyi is snel gezet. Jaren deelden zij het bed op de GTST set! Bijzonder aan zijn rol – die van Rik de Jong – is dat die speciaal voor hem is geschreven. Bij een eerdere auditie vielen zijn kwaliteiten in de smaak. Op dat moment sleepte hij de rol niet in de wacht. Maar de GTST-crew haalde hem snel terug. Verder heeft Ferri Somogyi gespeeld in series zoals ‘Baantjer’, ‘De Garage’, Bon bini beach’, ‘Het glazen huis’ en in de film ‘Jezus is een Palestijn’.

4. Erik de Vogel – Ludo Sanders: 1.519 afleveringen, 1996-2014

Ludo Sanders

Eind 1995 kreeg Erik de Vogel de rol van Ludo Sanders aangeboden. Aan hem de taak om de slechterik Frits van Houten – gespeeld door Casper van Bohemen – te overtreffen. Dat is Erik gelukt! Zijn contract – dat eigenlijk maar op één seizoen betrekking had – werd snel verlengd. Op de set ontmoette Erik de Vogel zijn huidige vrouw Caroline de Bruijn. In 2009 is hun relatie bekroond met de geboorte van een dochter.

3. Jette van der Meij – Laura Selmhorst: 1.813 afleveringen, 1990-2014

laura

In dezelfde lichting als Bartho Braat – de nummer één van dit lijstje – werd ook Jette van der Meij benaderd om een rol te spelen in GTST. Zij kreeg de rol toebedeeld van Laura Selmhorst. Hoewel in het script – afgeleid van een Australische soap – was opgenomen dat dit personage slechts één seizoen zou meedraaien, besloten de producenten anders. Net als Robert Alberts kreeg ook het karakter van Laura Selmhorst een prominente plek in het script. De muzikale Jette mocht zelfs zingen in de soap!

2. Caroline de Bruijn – Janine Elschot: 1.957 afleveringen, 1992-2014

Janine Elschot

Dat Caroline de Bruijn de schijnwerpers niet schuwt, was al op jonge leeftijd duidelijk. Als klein meisje volgde zij al piano- en balletles. Nadat ze geslaagd was voor het gymnasium volgde ze een opleiding aan de Nationale Balletacademie. Tijdens haar studie rechten meldde De Bruin zich ook aan voor toneel- en acteerlessen. Nadat ze haar eerste musicalrol had gespeeld, wist Caroline dat ze verder wilde met acteren. In 1992 kreeg ze rol van Janine Elschot aangeboden. Die speelt ze nog steeds! Even vervulde ze een dubbelrol; van 2002 tot 2003 speelde ze ook het karakter van Sophia Sanders.

1. Bartho Braat – Jef Alberts: 1.981 afleveringen, 1990-2014

Met slechts 24 afleveringen verschil wint Bartho Braat – alias Jef Alberts – van Caroline de Bruijn! In 2015 viert hij – samen met collega Jette van der Meij zijn 25-jarig GTST jubileum. Braat werd in de zomer van 1990 gevraagd om de rol te spelen van Neil van Dongen. Dit personage was slechts in één aflevering te zien. Hierna gaf Braat te kennen dat – als GTST hem wilde hebben – zij hem de rol van Jef Alberts moesten toebedelen. Toen de makers hiermee instemden, bedong hij voor actrice Henriëtte Tol de rol van zijn soapvrouw Karin. Anno 2014 heeft zijn personage zich ontwikkeld tot een soort vaderfiguur voor alle soapies; iedereen kan zijn hart luchten bij Jef aan de bar van De Koning.