We vragen ons allemaal weleens af hoe dieren met elkaar communiceren. Het is duidelijk dat hun taal niet zo ver ontwikkeld is als de onze, maar toch hebben dieren slimme manieren gevonden om met elkaar te praten. Je ontdekt ze allemaal in de top 10 indrukwekkende manieren waarop dieren met elkaar communiceren.
10. Prairiehonden – Een geluid voor elk roofdier
Prairiehonden zijn schattige knaagdieren die in grote groepen onder de grond leven. Ze communiceren vooral door te piepen en door naar elkaar te blaffen. Wat de taal van deze dieren zo bijzonder maakt, is dat ze een woord hebben voor alle soorten roofdieren die ze tegenkomen in hun leven. Komen ze mensen tegen? Dan hebben ze ook nog verschillende woorden voor je postuur, kleding of snelheid. Kom je dus een keer een groep prairiehonden tegen in de dierentuin of in het wild? Dan is de kans groot dat ze over je praten.
9. Cicaden – Trillen van takken
Cicaden zijn kleine insecten die vooral in bomen leven. Het is dus niet gek dat deze bomen een grote rol spelen in de manier waarop ze communiceren. De insecten zitten graag op dunne takken die ze vervolgens laten trillen. Ze gebruiken hierbij allerlei verschillende patronen en snelheden, waardoor ze met elkaar kunnen praten. Met het blote oog zijn deze trillingen bijna niet te zien, dus je hebt speciale instrumenten nodig om ze te kunnen meten. De cicaden begrijpen elkaar echter moeiteloos.
8. Sepioteuthis sepioidea – Van kleur veranderen
Dit is de wetenschappelijke naam voor een inktvis die vooral rondom de Caraïben zwemt. De dieren staan bekend om hun speciale kracht: ze kunnen van kleur veranderen. Dat is niet alleen heel handig wanneer je je wilt verstoppen voor een roofdier, maar ook als communicatiemiddel. De inktvissen kunnen hun lichaam verschillende gekleurde patronen geven, waarbij ieder patroon weer een andere betekenis heeft. Op deze manier kunnen ze de meest ingewikkelde dingen met elkaar bespreken. Het is niet voor niets dat inktvissen als ontzettend intelligente dieren worden gezien.
7. Olifanten – Stampvoetend
Wetenschappers stonden lange tijd voor een raadsel: hoe kon het dat olifanten vanaf een ontzettend grote afstand met elkaar communiceren? Uiteindelijk hebben ze het antwoord gevonden. De dieren zijn namelijk in staat om hele lage tonen te maken. Zo laag, dat wij het met onze menselijke oren niet kunnen horen. Je kunt ze wel voelen, want wanneer een olifant dit geluid maakt zal je een soort druk voelen. Naast tonen gebruiken ze ook het stampen met de poten om trillingen door te sturen. De geluidsgolven kunnen ontzettend verre afstanden afleggen (tot wel 30 kilometer!), waardoor olifanten eigenlijk in staat zijn om met elkaar te “bellen”.
6. Bultruggen – Zingen
Bultruggen hebben een romantische manier om met elkaar te communiceren. Ze zingen namelijk voor hun partners. Wat deze manier van communiceren zo bijzonder maakt, is dat de dieren ook kunnen rijmen. Ze kunnen bovendien een tempo aanhouden. Wanneer je een bultrug hoort zingen klinkt het niet zo mooi, wat vooral komt door de langzame manier waarop ze zingen. Versnel je een opname van een zingende bultrug? Dan hoor je ineens het prachtige geluid van een zingende vogel. Deze dieren hebben dus meer muzikaal talent dan je zou denken.
5. Molratten – Hoofd tegen een de muur slaan
Je kunt molratten normaal gesproken alleen onder de grond vinden, waar ze schuilen in hun veilige tunnelstelsel. Doordat het hier zo donker is, kunnen de dieren elkaar meestal niet goed zien. Tegelijkertijd heeft het ook geen nut om geluid te maken, aangezien de tunnels het geluid dempen. Daarom communiceren deze dieren met behulp van trillingen. Dat doen ze door hun hoofd tegen de muren van de tunnels aan de bonken. Iedere molrat heeft zo zijn eigen manier om dat te doen, met een andere snelheid en een ander patroon. Op deze manier kunnen ze zichzelf aankondigen en voorstellen.
4. Bonobo’s – Net als kinderen
Van alle apen op aarde, lijken bonobo’s (samen met chimpansees) het meeste op mensen. Het is dus niet gek dat deze dieren bijna als mensen met elkaar communiceren. Je kunt hun gedrag vooral vergelijken met dat van kleine kinderen. Wanneer je naar de apen luistert, hoor je vooral hoge piepjes. Deze hebben allemaal een andere betekenis, waardoor de dieren hele complexe boodschappen kunnen uitwisselen. Op deze manier kunnen ze ook hun emoties uiten, dus de dieren laten het weten wanneer ze boos, verdrietig of juist blij zijn.
3. Vleermuizen – echolocatie
Vleermuizen gebruiken echolocatie om hun omgeving te verkennen. Hierbij versturen ze hele hoge piepjes die voor ons niet te horen zijn. De weerkaatsing van het geluid zorgt ervoor dat de vleermuis zijn locatie kan herkennen en kan navigeren in een donker bos. Deze hoge piepjes worden ook gebruikt om te communiceren met andere vleermuizen. Mannetjes maken zachte en lange geluiden wanneer ze een vrouwtje willen versieren. Hebben ze ruzie met een ander mannetje en willen ze een andere vleermuis uit de buurt houden? Dan maken ze juist hardere en snellere geluiden.
2. Raven – Communiceren met de snavel
Het is algemeen bekend dat raven ontzettend slimme vogels zijn. Het zal je dus niet verbazen dat ook deze dieren een bijzondere manier hebben gevonden om met elkaar te praten. De vogels gebruiken vooral hun snavel om met anderen te communiceren. Ze kunnen verschillende vormen maken met hun snavel en ook naar dingen wijzen, net zoals wij dat met onze handen doen. Het komt zelfs voor dat raven mooie spullen in hun bek nemen om deze aan hun partner te laten zien, alsof ze aan het opscheppen zijn. Verliefde raven raken ook elkaars bek aan of maken dezelfde beweging met hun bek, zodat hun band versterkt wordt.
1. Gorilla’s – Net als mensen
De taal van gorilla’s lijkt misschien nog wel het meeste op die van mensen. De dieren hebben twintig verschillende geluiden die allemaal een eigen betekenis hebben. Zo hebben ze geluiden om anderen te waarschuwen voor gevaar, maar ook geluiden om te laten zien dat ze om elkaar geven. Hun gezichtsuitdrukking is ook een belangrijk communicatiemiddel. Staart een gorilla een ander dier lange tijd aan zonder zijn gezicht te verroeren? Dan is dat een teken van agressie. Bange gorilla’s houden hun mond open en kijken snel om zich heen om het gevaar in de gaten te houden.
3 reacties
haallooo
leuk
Gaeĝ