Eind jaren tachtig was Lenny Kravitz een hippieachtige verschijning die even onverwacht als snel succes scoorde met zijn interpretatie van jaren zestig muziek. Kravitz heeft tijdens zijn carrière vaak stilistische veranderingen doorgevoerd die hem tot een veelzijdige popzanger maken. Tien kleurrijke liedjes van Lenny Kravitz.

10. Believe in Me

‘Believe in Me’ was de derde single van het album Lenny (2001). Het is een ballad die gekenmerkt wordt door een zeer aparte productie. Kravitz zou naast de productie alle muziek op het album zelf spelen. Op ‘Believe in Me’ resulteert het in een uniek ritme, opgebouwd uit computerdrums, vingergeknip en mondgeluiden, dat lijkt beïnvloed door de hiphop-technieken van Missy Elliot en Timbaland.

9. Rock and Roll is Dead

Na enkele seconden kun je als luisteraar concluderen dat Kravitz met de titel een grap uithaalt want het is waarschijnlijk het meest ruige rocknummer uit zijn carrière. Klassieke gitaarriffs in de stijl van Led Zeppelin geven het nummer ongekende kracht. Datzelfde jaar (1995) zou Prince een plagerig antwoord uitbrengen met de titel ‘Rock ‘N’ Roll Is Alive (And It Lives in Minneapolis)’.

8. Fly Away

Kravitz is altijd een liefhebber geweest van ouderwetse producties, met gebruik van authentieke apparatuur uit de jaren zestig en zeventig. Toch besloot hij voor het album 5 (1998) om een modern geluid uit te proberen. Een goede zet want zoals single ‘Fly Away’ bewijst, krijgt de muziek een bepaalde frisheid en scherpte. Natuurlijk helpt het dat ‘Fly Away’ een fijn dreinend refrein heeft dat, eenmaal gehoord, lastig is te vergeten.

7. Mr Cab Driver

‘Mr. Cab Driver’ is een van de opvallende nummers op het debuutalbum Let Love Rule. De invloed van Jimi Hendrix is hier duidelijk hoorbaar dankzij een overstuurde gitaarriff. Het nummer gaat over racisme en Kravitz schreef het nadat een taxichauffeur hem vanwege zijn huidskleur een rit weigerde. Kravitz maakt er op slimme wijze geen zwaarmoedige aanklacht van maar houdt het met een uptempo ritme luchtig.

6. I’ll Be Waiting

Kravitz is een meester van het liefdesnummer over een gebroken relatie waarbij hij toch blijft verlangen naar de ander. ‘I’ll Be Waiting’ (2007) is een succesvolle variant in de vorm van een powerballad. Het zou uitgroeien tot een van zijn grootste hits in Nederland (nummer 5 in de top 40). Zoals gebruikelijk produceerde Kravitz het nummer zelf waarbij de mooie opbouw wordt aangevuld met dramatische strijkinstrumenten.

5. I Built This Garden For Us

Een van de mooiste nummers van het debuut Let Love Rule (1989) is een psychedelisch liefdesnummer met onverwachte gospelinvloeden. ‘I Built This Garden For Us’ wordt voortgedreven door een overstuurde gitaarriff terwijl orgel en cello voor mooie details zorgen. Het lange nummer wordt afgerond met een slepende gitaarsolo.

4. Always on the Run

Met uitzondering van een enkele coverversie schrijft Kravitz bij voorkeur zijn eigen nummers. ‘Always on the Run’ neemt daarom een uitzonderingspositie in. De basis van het nummer werd geschreven door Guns ’n Roses gitarist Slash die het nummer wilde uitwerken voor het nieuwe album van zijn band. Aangezien de drummer van de band er moeite mee had, bewaarde Slash het voor een samenwerking met Kravitz. Samen maakten ze er een van zijn grootste hits van (nummer 5 in de Nederlandse top 40.) Slash speelt op karakteristieke wijze gitaar mee en daardoor krijgt de eerste single van het tweede album Mama Said (1991) meteen een steviger geluid dan men gewend was. Met de stemmige zwart-wit video zou Kravitz een doorbraak op MTV kennen en de weg vrijmaken naar supersterdom.

3. It Ain’t Over ‘til It’s Over

Meteen na ‘Always on the Run’ zou Kravitz weer met een verrassing komen. De tweede single van Mama Said bleek een onvervalste soulballad te zijn in de traditie van Motown. Voor de blaasarrangementen wist Kravitz de Phenix Horns van Earth, Wind & Fire (en later Phil Collins) te strikken. Ze vullen perfect de jaren zeventig sfeer aan die Kravitz probeert op te roepen. ‘It Ain’t Over ‘til It’s Over’ is de eerste van reeks ballads over relaties die ten einde zijn gekomen. Het is waarschijnlijk zijn meest doorleefde ballad aangezien zijn relatie met actrice Lisa Bonnet (bekend van The Cosby Show) eerder was beëindigd. In Amerika zou het nummer de tweede plaats van de hitparade bereiken.

2. Are You Gonna Go My Way

Het derde album uit 1993 werd triomfantelijke ingeluid met een gelijknamige single. Het geluid is stevig waarbij Kravitz zijn fascinatie met Hendrix weer doet gelden. In Nederland zou het nummer de zesde plek in de top 40 bereiken wat redelijk ongebruikelijk is voor een hardrocknummer. ‘Are You Gonna Go My Way’ is vaak door andere artiesten gezongen, waaronder Metallica, Robbie Williams en Tom Jones. De energie en het ritme maken het tot een echt autonummer, wat de makers van de racegame Grand Turismo 3 er toe bracht om het in een remix als titelsong te gebruiken.

1. Let Love Rule

De debuutsingle van de destijds volstrekt onbekende Kravitz sloeg in als een bom. In Nederland werd hij door de VPRO als straatmuzikant op het Museumplein geïntroduceerd in het muziekprogramma Onrust! De akoestische versie van ‘Let Love Rule’ maakte indruk op talloze kijkers en binnen de kortste keren was zijn eerste concert in Paradiso uitverkocht. Muzikaal was ‘Let Love Rule’, net als de boodschap over de kracht van liefde, duidelijk geïnspireerd door de jaren zestig. Toch wist Kravitz met zijn markante stem een eigen draai te geven aan deze invloeden. Het slepende lied wordt door saxofonist Karl Denson naar een prachtige climax gebracht.