Thailand wordt gerekend tot de meest bijzondere landen ter wereld. Ook de vele eilanden zijn een bezoek waard. Met een kokosnoot in je hand relaxen in een hangmat aan het strand. Of lekker snorkelen in het heldere water. In dit lijstje lees je meer over de 10 mooiste eilanden in Thailand.

10. Koh Poda

Koh-Poda

Vanuit Krabi – het startpunt van menig reiziger, die de Thaise eilanden wil bezoeken – bereik je Koh Poda in slechts een uur tijd. En die bootreis is prachtig! Pal voor de stranden van Koh Poda bevinden zich vele riffen. Die vormen een voedingsbodem voor vissen. Om die reden staat Koh Poda dan ook bekend als paradijs voor snorkelliefhebbers. Eenmaal aan land, dan vind je vast een rustig plekje om lekker te relaxen. Koh Poda staat namelijk bekend als een rustig eiland. Hier vind geen drukke barretjes. Wel kun je hier – onder begeleiding – een aantal klimtochten maken.

9. Ang Thong National Park

Ang Thong National Park

Wil je de schoonheid van Mu Koh Ang Thong Natural Park bewonderen? Trek dan goede schoenen aan. Je bereikt dit natuurpark – een zeewaterlagune omgeven door begroeide kalksteenrotsen – na een wandeling over een smal, steil pad. Het strand van Koh Mae Ko vormt het startpunt. Als je bij het meer bent aangekomen, kun je nog verder omhoog. Op 400 meter hoogte bevindt zich namelijk een uitkijkpunt, waar je kunt genieten van een adembenemend mooi uitzicht over spectaculaire rotsen, witte stranden en verborgen lagunes. In dit park leven trouwens ook verschillende diersoorten.

8. Koh Tao

Koh Tao

Het Thaise eiland Koh Tao ligt in de buurt van Koh Phangan en Koh Samui. Oftewel in het Zuidoosten van de Golf van Thailand. Om op Koh Tao te komen, pak je de veerboot vanaf Koh Samui. De kustlijn vormt een aaneenschakeling van blauwe baaien, witte stranden en ruige rotsen. In het binnenland vind je cashewnootbomen en kokosnootplantages. In de afgelopen jaren is Koh Tao uitgegroeid tot dé plek om het bijzonder gevarieerde onderwaterleven van Thailand te ontdekken. Goed om te weten: er bevinden zich hier vele PADI duikscholen. Ook niet geoefende duikers kunnen hier terecht.

7. Koh Phi Phi

Koh Phi Phi

Samen met Phi Phi Don maakt Phi Phi Lee deel uit van de Phi Phin eilanden. Dat is een groep bestaande uit zes eilanden, gelegen tussen het bekende Phuket en het vaste land van Thailand. Phi Phi Don en Phi Phi Lee vormen een nationaal park. En dit staat op het reisschema van vrijwel alle toeristen, die Thailand aandoen. Wat ook heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van Phi Phi Lee is dat hier de opnames van ‘The Beach’ (2004) – met Leonardo di Caprio – hebben plaatsgevonden.

6. Koh Samui

Koh Samui
Ko Samui
Manfred Werner/wikicommons

Koh Samui ligt in de Golf van Thailand. Met een oppervlakte van ongeveer 250 km2 is Koh Samui het derde eiland van Thailand. Alleen Phuket en Koh Chang zijn groter. Koh Samui behoort tot een archipel van ongeveer 30 eilanden. Het gros van deze eilanden is onbewoond. Op Kao Samui kun je juist van alles doen! Je kunt er zeilen, kanoën, vissen, duiken, golfen, fietsen en olifant rijden. Wil je liever niets doen? Zoek dan een rustig plekje op tussen de kokosbomen op het strand. Of breng een bezoek aan één van de prachtige watervallen in het binnenland.

5. Surin Eilanden

Surin Eilanden
surin
Abe Khao Lak/wikicommons

De Surin Eilanden in de Andamanse Zee zijn een nationaal park en bestaat uit vijf eilanden. Een van de beroemdste duikplekken ter wereld, de Richelieu Rock, is hier te vinden. Dit rif is ontdekt door Jacques-Yves Cousteau en beroemd door het paarse koraal, en de grote diversiteit aan zeeleven, waaronder de walvishaai.

4. Koh Pha Ngan

Koh Pha Ngan

Houd je wel van een feestje? Dan moet je naar Koh Pha Ngan gaan! Elke maand verandert dit Thaise eiland in één grote discotheek: overal op Koh Pha Ngan – van de stranden tot in het binnenland – vieren de bewoners de zogenaamde ‘Full Moon Party’. Verder komen mensen naar dit eiland voor de schitterende stranden. En – hiermee samenhangend – de overweldigende rust. Andere toeristentrekpleisters zijn het meditatiecentrum Wat Tham Khao, de waterval Than Sadet en het nationale park Namtok Phaeng. Kortom, Koh Pha Ngan is een eiland van uitersten.

3. Koh Kut

Koh Kut

In tegenstelling tot Koh Pha Ngan wordt er op Koh Kut niet zo uitbundig gefeest. Dit eiland – gelegen in de Golf van Thailand vlakbij Cambodja – is dan ook geliefd onder rustzoekers. Ook gezinnen verblijven graag op dit eiland. Koh Kut is ongeveer net zo groot als Texel. Lekker overzichtelijk dus! De mooiste stranden bevinden zich aan de westkust van het eiland. Om die reden tref je hier ook de meeste verblijfsplaatsen aan.

2. Similan Eilanden

Similan Eilanden

De Similan eilanden in Thailand zijn een national park. In totaal bestaat de groep uit elf eilanden. Koh Similan is het grootste en het bekendst. Zowel boven als onderwater behoren deze eilanden tot de mooiste van de wereld, en het zal dan ook niet verassen dat dit populaire bestemmingen zijn voor duikers en snorkellaars.

1. Koh Phayam

Thailandkenners zijn het er met elkaar over eens: Koh Phayam is het enige Thaise eiland, dat nog niet is aangetast door het massatoerisme. Dit eiland – gelegen in de Andaman zee – is 10 kilometer lang en 5 kilometer breed. Op Koh Phayam wonen ongeveer 500 mensen. Om zich te verplaatsen, maken zij gebruik van brommers en fietsen. Auto’s zijn hier verboden! Middels zonnecollectoren en generatoren wordt energie opgewekt. Maar dat is niet toereikend voor alle huishoudens – en toeristen – op Koh Phayam. Er zijn slechts drie resorts, die 24 uur per dag beschikken over elektriciteit. En dat geeft vooral veel rust.