‘Liever eervol verliezen dan winnen door vals te spelen.’ Een mooie gedachte die niet iedere atleet deelt zo blijkt. Sommige atleten gaan wel erg ver om hun doel te bereiken en zo eeuwige roem te verkrijgen. Zo ver dat ze vals spelen als enige uitweg zien. Hier zijn tien epische verhalen over vals spelen in de sport.

We hebben de vals spelen door het gebruik van doping buiten beschouwing gelaten, die hebben al hun eigen lijstje.

10. Donald Crowhurst – Zeilen

Donald Crowhurst was een Engels zakenman die tragisch omkwam tijdens een chaotische zeilwedstrijd: de ‘Sunday Times Golden Globe Race’ (race rond de wereld). Crowhurst wilde met het prijzengeld dat hij zou gaan winnen, zijn noodlijdend bedrijf redden. Zijn zeilschip, de Teignmouth Electron, bleek niet erg zeewaardig. Stiekem stopte hij met zeilen en hij bleef valse posities doorgeven aan de wedstrijdleiding. Het laatste stuk ging hij terug op zee. Zijn vals spel leverde hem echter niet de winst op, in het zicht van de eindstreep verdween hij echter plots. Zijn schip (en logboek) werd later teruggevonden. Hieruit is gebleken dat zijn eenzame bestaan op zijn stukgaande boot van lieverlee in waanzin was ontaard en dat hij zich had verzoend met een zelf gekozen levenseinde in zijn strijd tegen de oceaan.

9. Sylvester Carmouche – Paardenrennen

Jockey Sylvester ‘Sly’ Carmouche gebruikte het slechte weer in zijn voordeel om vals te spelen. De wedstrijd vond plaats op een mistige dag in Louisiana in 1990. Carmouche liet zijn tegenstanders de dikke mist in galopperen en wachtte tot ze een rondje hadden gemaakt om zo met een kleine voorsprong te finishen. Hij liep echter tegen de lamp toen zijn concurrenten beweerden nooit door hem ingehaald te zijn geworden. Hij kreeg een schorsing van acht jaar.

8. Boris Onishchenko – Schermen

Nadat hij eerder al Olympische medailles had gewonnen wou Boris op zijn 38e nog meer. Hij bedacht een sluw plan waar zelfs James Bond jaloers op zou zijn. De vijfkamper sloeg toe tijdens het schermen waar hij gebruik maakte van een sabel die contacten registreerde ook al was dat niet het geval. Toen hij zijn concurrenten telkens makkelijk overwon, viel hij door de mand.

7. Simonya Popova – Tennis

Heel wat harten van sportliefhebbers zijn maar al te vaak gestolen door https://www.alletop10lijstjes.nl/10-knapste-vrouwelijke-sporters/vrouwelijke atleten. Denk maar aan Maria Sharapova, Sierra Blair Coyle of Alisson Stokke maar deze blondine zou de kroon hebben gespannen. Mocht ze hebben bestaan. In 2002 publiceerde Sports Illustrated een artikel over een zogezegd opkomend tennistalent die iedere man’s natte droom is. De Oezbeekse tennisspeelster zou luisteren naar de naam Simonya Popova. Kort na de publicatie gaf de journalist echter toe dat de tennisbabe niets meer was dan een fictief persoon en het hele verhaal een grap was. Ondanks de bekentenis kon de WTA er niet mee lachen.

6. David Robertson – Golf

De Schotse golfer David Robertson werd betrapt op vals spelen tijdens de kwalificatierondes van het Britse Open Golf tornooi in 1985. Robertson verlegde zijn bal meerdere keren naar een betere positie tijdens het toernooi. Zijn valsspelen leidde tot een diskwalificatie en een schorsing van 20 jaar.

5. Onterrio Smith – American Football

We hadden gezegd dat we de dopinggevallen niet in dit lijstjes zouden bespreken, maar aangezien Smith een bizar apparaatje gebruikte om juist niet gepakt te worden willen we deze jullie toch niet onthouden. Smith was namelijk de eerste sporter die betrapt werd met de “Whizzinator”, een prothese penis gemaakt om nep urine af te geven tijdens een dopingcontrole! Wij hadden er nog nooit van gehoord en vragen ons nu toch wel af hoeveel mannelijke sporters hier gebruik van maken.

4. Fred Lorz – Marathon

De Amerikaans Fred Lorz won in 1904 de Olympische Marathon. Een toeschouwer beschuldigde hem echter van bedrog. Hij had het grootste stuk van de marathon met de auto afgelegd. Na veertien kilometer rennen was hij al helemaal stuk en stapte in de auto van zijn manager. Die gaf hem een lift voor zo’n 18 kilometer, de auto ging echter stuk. Op dat moment besloot Lorz weer te gaan rennen, hij maakte zijn race af en kwam als eerste over de streep. Al snel kwam het bedrog uit, hij zei dat het een grapje was.

3. Rosie Ruiz – Marathon

De vrouwelijke marathon loopster Rosie Ruiz maakte het tijdens Boston Marathon in 1980 nog bonter. Ze won de race in een recordtijd. Ze viel echter al snel door de mand. Zo bleek ze in interviews weinig kennis te hebben over intervallen en splits, iets wat iedere marathon loper weet. Ook kwam ze bijna zonder druppeltje zweet over de eindstreep en had ze heel wat meer vet op haar benen dan de andere lopers. Wat bleek, ze was pas op een kilometer van de eindstreep met de wedstrijd begonnen! Uiteraard werd haar de titel ontnomen. Rosie bleef overigens valsspelen in het leven. In 1982 werd ze gearresteerd omdat ze $60.000 had verduisterd bij het bedrijf waar ze werkte. En een jaar later werd ze opnieuw gearresteerd wegens betrokkenheid bij een cocaïne deal. Overigens houdt Rosie nog steeds vol dat ze echt de hele marathon van Boston heeft gelopen!

2. Tonya Harding – Kunstschaatsen

De Amerikaanse Tonya Harding was begin jaren ’90 zeer succesvol als kunstschaatsster. Ze werd twee keer Amerikaans kampioen en een keer tweede bij het WK. In 1994 was ze betrokken bij een complot om haar tegenstandster Nancy Kerrigan te verwonden tijdens een oefensessie tijdens de Amerikaanse kampioenschappen van 1994. Haar man huurde iemand in om Kerrigan op haar knie te slaan. De blessure zorgde ervoor dat Kerrigan zich terug moest trekken van de wedstrijd. Harding werd Amerikaans kampioen. Ondanks dat ze toegaf op de hoogte te zijn van de aanslag mocht ze toch meedoen aan de Olympische Spelen van dat jaar, ze werd achtste, Kerrigan won zilver. Hierna werd ze toch veroordeeld, drie jaar voorwaardelijk, 500 uur dienstverlening en een boete van 160.000 dollar. En de Amerikaanse kunstschaatsbond besloot Harding de Amerikaanse titel van 1994 af te nemen en haar verdere deelnamen aan officiële wedstrijden te verbieden. Ze probeerde overigens wel in de media te blijven, zo heeft ze een korte (celebrity) bokscarriere gehad, en heeft ze getracht snelheidsrecords met de auto te verbreken. Ook kwam er een sextape van haar uit.

1. Spaanse Paralympische Basketbalteam in Sydney

Veel lager dan het Spaanse basketbalteam dat streed op de Paralympics van 2000 in Sydney kan je niet zakken. Het team behaalde de gouden medaille door in de finale Rusland te verslaan. Echter, hier hield het verhaal niet op, kort nadat ze terug in Spanje waren, werd duidelijk dat meer dan tien spelers van het team niet gehandicapt waren. Pas 13 jaar later werd de verantwoordelijke veroordeeld om 150.000 euro te betalen. De sporters hadden ondertussen hun gouden medaille al ingeleverd.