Vandaag leven er ongeveer 3.000 verschillende soorten slagen op onze aardbol. Sommigen zien er uit alsof ze linea recta uit de tijd van de dinosauriërs komen. Maar vergis je niet, ze hebben zich aangepast aan de veranderende ecosystemen. In onze contreien kom je ze gelukkig niet zoveel tegen. Of je moest naar de zoo gaan. Op vakantie in meer Zuiderse landen of zelfs in verre oorden schieten ze misschien wel eens voorbij je voeten. Je zal verbaast zijn van het lijstje dat wij hier voor je verzamelden. Bewonder mee deze fraaie natuurpracht. Hier zijn de 10 meest bizarre slagen ever.

10. olifantslang

In onze moedertaal staat dit dier ook wel bekend als de Javaanse wrattenslang. Deze slang leeft in Indonesië en aan de westkust van Maleisië. Ze overleeft in zout en brak water. Een zeldzame keer komt ze wel eens op het land, maar daar is ze traag, en dus een gemakkelijke prooi voor andere roofdieren. Bijzonder aan deze slang is haar gerimpelde huid. Haar hele lichaam heeft onregelmatige, bultige schubben. Het lijkt wat op de huid van de slurf van een olifant, vandaar haar Engelse naam (Elephant trunk snake). Die onregelmatige huid helpt trouwens bij het vangen van voedsel in het water. Ook lijkt ze een overschot aan vel te hebben. Daarom wordt dit dier ook wel eens een ‘zakslang’ genoemd.

9. Tentakelslang

tentakelslang
Ryan Somma / flickr

Deze grijs-bruine waterslag leeft vooral in Zuidoost-Azië. Ze wordt ongeveer 70 cm lang. Dikwijls is haar huid begroeid met algen. Ze heeft nogal vreemde tentakels op haar kop staan. Deze uitstekels zorgen ervoor dat ze bewegingen kan detecteren in het water rondom haar. Sommige theorieën beweren ook dat de tentakels dienen als imitatie van de uitlopers van een plant. Zo lijkt de slang op een tak in het water en kan ze gebruikt worden als schuilplaats voor andere kleine waterdieren op de waterbodem. Die zitten dan niet lang veilig, maar dienen als lekkere lunch of dinner voor dit beestje.

8. Graafadder

Deze kleine zwarte slang brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door, zoals een mol eigenlijk. Het dier leeft vooral in Afrika. Deze soort is nog niet erg bestudeerd. Ze lusten graag kleine prooien zoals knaagdieren, vogels, hagedissen, kikkers en mieren. Lekker.

7. Tiger Keelback

tiger keelback

Of ook gekend onder zijn wetenschappelijke naam de Rhabdophis tigrinus. Dit is een Japanse waterslag die vooral in Azië leeft. Deze slang is vrij klein, het zijn de uitzonderingen die een meter lang worden. Ze zijn erg timide van karakter. Ook van deze slang zou men een prachtige tas kunnen maken: bewonder haar felgroene, rode, beige (aan de buik) en zwarte slangenschubben. Het favoriete menu: kikkers en padden. Dit soort wordt beschouwd als relatief ongevaarlijk, alhoewel er ook een rapport bestaat van iemand die aan een beet van dit diertje is overleden.

6. Zeeslangen

zeeslang
Aloaiza/ wikicommons

Wist je dat er wel 62 verschillende soorten zeeslangen bestaan? Ze leven het meeste van hun leven onder water. Ze komen voor in alle oceanen, behalve in de Atlantische (wij weten al waar onze volgende vakantie naar toe gaat). De meeste soorten worden tot ongeveer één meter lang. Sommige kunnen tot wel drie meter groeien. Sommige soorten komen even aan land om hun eieren te leggen, terwijl anderen hun kleintjes ter wereld brengen in het water. Ze voeden zich vooral met vissen, kreeftachtigen en inktvissen. Oef, gelukkig lusten ze geen mensen.

5. Hoornadder

Hoornadder
H. Krisp / wikicommons

Dit fijne beestje is terug te vinden in de woestijnen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ze zijn relatief klein (30 tot 60 cm), maar vallen wel op door de vreemde hoorns op hun kop. Dit diertje is vooral ’s nachts actief, zo vermijdt het de grote hitte van de woestijn overdag. Wanneer ze honger hebben, verstoppen ze zich onder het zand en wanneer de prooi voorbij komt, bijten ze die bliksemsnel. Ze kunnen ook een vreemd geluidje produceren: daarbij strijken ze hun gekielde schubben tegen elkaar. Wordt je als mens gebeten, dan zal je je niet lekker voelen, maar de beet is niet dodelijk.

4. Langneus-boomslang

langneus-boomslang

Haar wetenschappelijke naam is de Ahaetulla nasuta. Dit dier leeft ook in Zuidoost-Azië. Typisch aan deze speciale slang zijn de lange neus, een lang smal lichaam en staart, de felgroene kleur en de huid die qua structuur erg op een groen blaadje lijkt. Wel oppassen met dit groen blaadje: het kan zijn prooi met een ongelofelijke snelheid en accuraatheid aanvallen en is ook neurotoxisch.

3. Madagaskarbladneusslang

Langaha Nasuta
Anauxite / flickr

Staat ook gekend als de Langaha Nasuta. Deze soort is één van de meest bizarre reptielen op onze wereld. De mannetjes en vrouwtjes hebben allebei een hoorn-achtige snuit. Wil je ze uit elkaar kunnen houden? Die van het vrouwtje is blad-vormig, die van het mannetje steekt naar buiten. De dieren hebben zich aangepast om zo gemakkelijk hagedissen te kunnen eten. Dat vinden ze namelijk het lekkerste kostje van de wereld. De langaha nasuta kan wel één meter lang worden. Over het algemeen zijn het kalme dieren, die enkel aanvallen als ze uitgelokt worden. Hun gif is niet dodelijk, maar wel een pijnlijke ervaring mocht je ermee in aanraking komen.

2. De Atheris Hispida

Atheris Hispida
soulsurvivor08 / flickr

In het Nederlands gekend als stekelige bosadder. Een naam om een griezelverhaal over te schrijven, niet? Gelukkig woont dit dier enkel in Afrika. Ze worden ongeveer 70 cm lang en hun huid is schubbig, een beetje stekelig. Het mannetje is eerder geelgroen, het vrouwtje olijfbruin van kleur. Je zou er een prachtige tas van kunnen maken denken we zo. Nog een weetje: die diertje is eierlevendbarend. Dat wil zeggen dat de babyslangen levend ter wereld komen.

1. vliegende boomslang

https://www.youtube.com/watch?v=HMs8Cu8PNKM

Er leven vijf verschillende soorten van vliegende boomslagen. Niettegenstaande hun naam vliegen ze eigenlijk niet. Logisch toch, ze hebben geen vleugels. Ze zweven door de lucht. Ze springen van de ene boom naar de andere, en gebruiken daarbij hun lichaam. Ze spreiden hun ribben uit en trekken hun maag in. Als ze worden bedreigd zullen ze zich vanaf een hoog punt lanceren. Lukt dat niet, dan bijten ze je.