Wanneer een computer moeiteloos games kan draaien en ook geen problemen heeft met het downloaden van grote bestanden, vinden we het al snel een snelle computer. Dat is niets vergeleken met de supercomputers van de wereld. Dit zijn enorm krachtige computers die de meest ingewikkelde berekeningen kunnen doen en enorme hoeveelheden data verwerken. Leer meer over deze bijzondere staaltjes technologie in de top 10 snelste supercomputers.

10. SuperMUC-NG

SuperMUC-NG

Mdw77/wikipedia/CC-BY-SA 4.0

Deze computer heeft een snelheid van 19,4 petaFLOPS en maar liefst 6.400 rekenknooppunten die samen goed zijn voor een werkgeheugen van 700 terabytes. Ter vergelijking, de huidige CPU’s halen tussen de 20 en 100 gigaFLOPS. Een gigaFLOPs is 109 FLOPS en een petaFLOPS is 1015.
Het geheugen van de supercomputer is maar liefst 70 petabytes groot. De computer wordt vooral gebruikt door wetenschappers, van onderzoekers die medicijnen ontwikkelen tot wetenschappers op het gebied van astrofysica. De computer is te vinden in Duitsland.

9. AI Bridging Cloud Infrastructure

Deze supercomputer is gevestigd in Japan, in het nationaal instituut voor geavanceerde industriële wetenschap en technologie. Het is de eerste computer die gebruikmaakt van open source kunstmatige intelligentie, met een topsnelheid van 19,8 petaFLOPS. 1.088 rekenknooppunten zijn verantwoordelijk voor de enorme snelheid van deze computer. Een intensief koelsysteem moet voorkomen dat deze razendsnelle computer oververhit raakt.

8. Trinity

Trinity

Los Alamos National Laboratory

Ben je op zoek naar een computer die een snelheid van 21,2 petaFLOPS kan bereiken? Dan zit je goed met de Trinity. Deze computer is gevestigd in de Verenigde Staten en heeft een belangrijke functie. Hij moet namelijk enorm veel berekeningen uitvoeren en data verwerken voor de NNSA. Deze instantie heeft de verantwoordelijkheid om de Verenigde Staten te beschermen tegen een nucleaire aanval, dus een computer met een topsnelheid is essentieel.

7. Piz Daint

Ook Zwitserland heeft een computer van formaat, namelijk de Piz Daint. Deze supercomputer heeft een snelheid van 21,2 petaFLOPS en is dus even snel als de Trinity computer. De naam van de computer is overgenomen van een beroemde berg in Zwitserland. De computer verwerkt dagelijks ontelbaar veel kleine bestanden en analyseert de gegevens van een aantal grote projecten, waaronder experimenten van de beroemde deeltjesversneller de Large Hadron Collider.

6. Frontera

Met een snelheid van 23,5 petaFLOPS is de Frontera zeker geen trage computer te noemen. Ook deze staat in de Verenigde Staten, in het Texas Advanced Computing Center. De supersnelle computer stelt wetenschappers in staat om enorm complexe experimenten uit te voeren, waarbij ze gigantische hoeveelheden data moeten verwerken. De computer is ook de host van een aantal virtuele servers.

5. Tianhe-2A

Tianhe-2A

O01326/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Ook China doet mee op het gebied van supercomputers. Zij hebben de Tianhe-2A, een computer met een immense snelheid van 61,4 petaFLOPS. Dat maakt hem bijna drie keer zo snel als de voorgangers op dit lijstje. De computer beschikt dan ook over meer dan 16.000 rekenknooppunten, die allemaal zijn voorzien van een geheugen van 88 gigabytes. De computer was een enorme uitgave voor de Chinese overheid, maar hij wordt dan ook gebruikt om de veiligheid van het land te garanderen. Verder zetten wetenschappers de computer in voor simulaties en data-analyse.

4. Sunway TaihuLight

Nog een supercomputer op Chinese bodem. De Sunway TaihuLight heeft een snelheid van 93 petaFLOPS en is dus nog een gradatie sneller dan zijn voorgangers. Deze computer is deels door China gebouwd met als doel om het land de nummer één te maken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het enorm snelle apparaat wordt op dit moment voornamelijk gebruikt voor medicijnonderzoek en simulaties van het universum. Hierbij kan de computer meer dan 10 triljoen verschillende onderdelen van het universum simuleren.

3. Sierra

Sierra

Terug naar de Verenigde Staten, waar supercomputer Sierra te vinden is. De computer heeft een snelheid van 94,6 petaFLOPS en is een vervanger van de vorige supercomputer Sequoia. Een van de belangrijkste functies van de computer is het controleren van nucleaire systemen. Zo helpt het de Amerikanen om atoomwapens te controleren en de betrouwbaarheid van hun wapens te testen, zonder daadwerkelijk atoomwapens af te laten gaan.

2. Summit

summit

Carlos Jones/ORNL/flickr/CC BY 2.0

Ook de Summit is een belangrijke supercomputer voor de Amerikanen. Hij heeft een snelheid van 148,6 petaFLOPS en gebruikt ondanks zijn enorme omvang relatief weinig energie. Sterker nog, het is de op twee na energiezuinigste supercomputer ter wereld. De servers zijn zo groot als twee basketbalvelden en de computer heeft een maximum van 2 miljard miljard berekeningen per seconden bereikt. Ja, dat zijn miljarden miljarden.

1. Fugaku

De snelste supercomputer van dit moment is de Fugaku. Met een snelheid van maar liefst 442 petaFLOPS is dat niet moeilijk om begrijpen. Je vindt de computer in Japan, waar de overheid maar liefst een miljard dollar heeft geïnvesteerd om het apparaat te ontwikkelen. De computer is ontwikkeld met als doel om een aantal belangrijke berekeningen voor de overheid uit te voeren. Dat varieert van weersvoorspellingen tot het ontwikkelen van schone energie, medicijnen en het opsporen van drugs. De wereld van de supercomputers blijft veranderen, dus het zou zomaar kunnen dat de Fugako in de toekomst van zijn troon wordt gestoten als de snelste ter wereld.