Veel is er blijkbaar niet nodig om een oorlog te ontketenen. De oorzaak is meestal machtshonger, drang naar uitbreiding van het eigen grondgebied of haat van het ene volk tegenover het andere. Soms is de aanleiding van een oorlog echter ronduit bizar. Zo waren er conflicten die begonnen door de jacht op een zwerfhond of door het stelen van een emmer. Australië verklaarde de oorlog aan… emoes. In Los Angeles werd alle luchtafweergeschut ingezet tegen… weerballonnen. Hieronder een lijstje met nog meer voorbeelden van oorlogen, die op zijn minst ‘bizar’ genoemd mogen worden.
De kortste oorlog in de geschiedenis
Richard Dorsey Mohun/publiek domein
Oorlogen slepen meestal jarenlang aan, maar het conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en het sultanaat Zanzibar in 1896 was afgelopen na hooguit 40 minuten. Zanzibar kwam in opstand toen de lokale sultan werd vervangen door een andere heerser, gekozen door de Britten. De troepen van het Verenigd Koninkrijk waren duidelijk in de minderheid: slechts 1050 manschappen tegenover 2800 soldaten van het sultanaat Zanzibar.
Het leger van Zanzibar beschikte bovendien over machinegeweren en een marineschip. Toch was de strijd snel gestreden in het voordeel van de Britten. De Britse troepen belegerden het paleis van de sultan, dat onmiddellijk in brand vloog. Ze brachten ook het marineschip van Zanzibar tot zinken. Al na 40 minuten was de strijd gestreden en de oorlog voorbij.
De oorlog die begon omdat een soldaat… naar het toilet moest
Onbekende fotograaf, Ministry of the Navy, publiek domein
De Tweede Chinees-Japanse Oorlog duurde van 1937 tot 1945. De spanningen tussen China en Japan liepen in de jaren dertig van de vorige eeuw flink op. Japan was uit op gebiedsuitbreiding en zocht naar een excuus om het Chinese leger aan te vallen. Toen op 7 juli 1937 een Japanse soldaat plots vermist werd, beschuldigde Japan China ervan een van hun soldaten ontvoerd te hebben. Het vuur werd geopend en de Tweede Chinees-Japanse Oorlog was begonnen.
De vermiste Japanse soldaat bleek echter niet in handen van het Chinese leger. Hij was simpelweg naar het toilet gegaan en had zonder het te weten een nieuwe oorlog ontketend. uiteraard was deze oorlog ook ontkent zonder dit ‘excuus’ het werd een van de bloederigste oorlogen ooit.
Een conflict dat startte door een zwerfhond
Ministry of Information Photo Division Photographer/publiek domein
Het historische ‘Incident te Petritsj’ is ook wel bekend als de ‘Oorlog van de zwerfhond’. Petritsj is een stad in Bulgarije nabij de grens met Griekenland. In 1925 waren de relaties tussen Griekenland en Bulgarije gespannen: er werd getwist over het grensgebied tussen de 2 landen. Veel was er niet nodig om gevechten tussen beide staten te doen oplaaien.
Dat bleek duidelijk toen een Griekse soldaat achter een zwerfhond aanging, die hij vertroetelde als zijn huisdier. Per vergissing kwam hij op Bulgaars grondgebied en werd prompt onder vuur genomen door het Bulgaarse leger. Het Griekse leger eiste een compensatie en de verontschuldigingen van de Bulgaren voor dit incident. Toen de Bulgaren daar niet mee instemden, belegerden de Grieken de stad Petritsj en de omliggende dorpen. De Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties, kwam tussenbeide en dwong de strijdende partijen om de wapens neer te leggen.
Het conflict duurde 10 dagen en kostte het leven aan meer dan 50 militairen. En de hond? Van hem werd nooit nog iets gezien of gehoord…
De strijd om een eiken emmer
De ‘Slag bij Zappolino’ ging de geschiedenis in als de ‘Oorlog om de Eiken Emmer’. Anno 1325 drongen soldaten van het leger van Modena de vijandelijk gezinde stad Bologna binnen en stalen er de eiken emmer van de belangrijkste waterput van Bologna. Groot alarm in Bologna, dat onmiddellijk 30.000 soldaten te voet en 2.000 cavaleristen naar Modena stuurde. Modena werd verdedigd door slechts 5.000 man voetvolk en 2.000 ruiters, maar slaagde er toch in om de troepen van Bologna te verdrijven. De buitgemaakte eiken emmer is nog steeds te bezichtigen in een klokkentoren in Modena.
Kerstdag in de loopgraven
Varges Ariel, Ministry of Information/publiek domein
Kerstdag 1914 was een merkwaardige dag in de militaire geschiedenis. De Eerste Wereldoorlog was al vele maanden bezig en zowel de Duitse troepen als de geallieerde legers hadden zich verschanst in loopgraven. Op kerstdag 1914 kwamen echter Duitse en geallieerde soldaten uit hun loopgraven tevoorschijn en wensten iedereen een gelukkig kerstfeest. Er werden zelfs sigaretten en etenswaren uitgewisseld, en op sommige plaatsen werd er gevoetbald. De dag nadien was het echter ‘business as usual’ aan het front: beide kampen gingen gewoon door met de strijd. De Eerste Wereldoorlog staat bekend als een van de bloedigste oorlogen aller tijden, maar op kerstdag 1914 zwegen even alle geweren en kanonnen.
De Wehrmacht en de geallieerden tegen de SS
Steve J. Morgan/wikipedia commons
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten soldaten van de Duitse Wehrmacht tegen de troepen van de geallieerden. Behalve op 5 mei 1945. Toen vocht de Wehrmacht samen met Amerikaanse soldaten tegen elitesoldaten van de Duitse Waffen-SS. Hitler had 5 dagen voordien zelfmoord gepleegd, en vrijwel iedereen besefte dat Duitsland de oorlog verloren had. De elitetroepen van de Waffen-SS vochten echter verbitterd voort. Ze wilden een Oostenrijks kasteel terug in handen krijgen, waar belangrijke personen gevangen werden gehouden.
Onder de gevangenen in het Schloss Itter bevonden zich 2 voormalige premiers van Frankrijk, Edouard Daladier en Paul Reynaud. De SS had de opdracht om alle gevangenen te doden. De soldaten van de Duitse Wehrmacht zagen de onzin hiervan in en sloten zich aan bij 14 soldaten van het Amerikaanse leger om het kasteel met man en macht te verdedigen. Een van de voormalige gevangen slaagde erin om de hulp in te roepen van Amerikaanse troepen in de omgeving. Op het einde van de dag moest de SS-divisie het onderspit delven en werden de gevangenen uit het kasteel bevrijd.
De slag bij Cajamarca
De slag bij Cajamarca (in het huidige Peru) was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis, die met volstrekt ongelijke middelen werd uitgevochten. Deze veldslag tussen Spaanse veroveraars en de Inca’s vond plaats op 15 november 1532. De Spanjaarden waren veruit in de minderheid: slechts 168 ‘conquistadores’ tegenover 3.000 tot 8.000 Inca’s. De conquistadores beschikten echter over vuurwapens en buskruit, wapens die de Inca’s niet kenden. De Inca’s, onder leiding van koning Atahualpa, waren slechts licht bewapend. De Spaanse legerleider Pizarro voerde eerst onderhandelingen met Atahualpa, maar toen de Incakoning zich beledigd voelde, begon er een ware slachting. De Inca’s maakten voor het eerst kennis met de kracht van vuurwapens en sloegen massaal op de vlucht, achtervolgd door de Spaanse conquistadores. Ruim 2000 Inca’s lieten het leven en koning Atahualpa werd gevangengenomen. Bij de Spaanse veroveraars vielen er slechts 5 slachtoffers.
Een meteorietinslag tijdens de Derde Mithridatische Oorlog
Don Davis/NASA
De Derde Mithridatische Oorlog duurde van 73 voor Christus tot 63 voor Christus. De strijdende partijen waren de Romeinse republiek en het koninkrijk Pontus, waarvan de heerser koning Mithridates VI was. Vele veldslagen vonden er plaats tijdens deze oorlog, maar bij één ervan sloegen zowel het Romeinse als het Pontische leger hals over kop op de vlucht.
De oorzaak was een plotse meteorietinslag op het slagveld. De bijgelovige soldaten wisten niet wat er gebeurde en dachten dat ze de toorn van de goden over zich hadden afgeroepen. De meteorietinslag zou de oorlog echter niet stoppen. Enkele dagen later werd de strijd alweer voortgezet. Rome zou uiteindelijk het leger van Mithridates verslaan en het grondgebied van Pontus bezetten.
De grote luchtaanval op Los Angeles
In de nacht van 24 op 25 februari 1942 werd er groot (lucht-)alarm geblazen in de Amerikaanse stad Los Angeles. Iemand had 25 ‘vijandelijke‘ vliegtuigen gespot aan de nachtelijke hemel. Dit voorval gebeurde slechts 3 maanden na de Japanse aanval op Pearl Harbour, en iedereen dacht onmiddellijk aan een nakend Japans bombardement op Los Angeles. Het Amerikaanse leger reageerde onmiddellijk met intens luchtafweergeschut. Niet minder dan 1400 granaten werden afgeschoten op de vijandelijke toestellen. Nadien bleek dat er helemaal niets aan de hand was in de lucht boven Los Angeles. De vermeende ‘vijandelijke vliegtuigen’ waren waarschijnlijk weerballonnen. Maar het zouden ook buitenaardse UFO’s geweest kunnen zijn, zo beweren althans sommige UFO-jagers….
Youtuber LEMMiNO (een aanrader!) maakte een mini-docu over de slag om Los Angeles.
De oorlog tegen de emoes
Van 2 november 1932 tot 10 december 1932 vond er in Australië een oorlog plaats tussen het Australische leger en… emoes. Een emoe is een loopvogel, een kleinere versie van de struisvogel, waarvan er in 1932 zo’n 20.000 exemplaren op Australische bodem rondliepen. Omdat de emoes grote schade toebrachten aan de landbouwgewassen, vond de Australische regering er niets beters op dan het leger in te zetten en de oorlog te verklaren aan de emoes. Australische soldaten trokken met machinegeweren de bossen en velden in om de emoes uit te roeien. Ze slaagden daar maar gedeeltelijk in, want de emoes waren slimmer dan verwacht. De loopvogels verspreidden zich in kleine groepjes, hielden voldoende voorsprong op hun belagers en verschansten zich op de meest ondenkbare plaatsen. Het resultaat was vernederend voor het Australische leger: de emoes waren hun vijand te slim af en wonnen de ‘oorlog’.
2 reacties
Nu vraag ik me wel af hoe die soldaat in de eerste wereldoorlog in de loopgracht van de tegenstander kwam zonder neergeschoten te worden. Buiten het feit dat je dan wel heel veel lef hebt. Lijkt het me toch wel raar als de tegenstander in een keer naast je staat. Dan doe je toch iets verkeerd. ?
Wat is er verkeerd aan vrede en even met elkaar zijn. En soldaat? Het waren er meer dan één!!!!!