Je ziet het jouw slager misschien niet zo een-twee-drie doen, maar deze mannen gaan regelmatig de strijd aan met elkaar. Op vakgebied, wel te verstaan. Een slager doet graag mee aan een vakwedstrijd, zeker als er records gevestigd kunnen worden.

Langste rollade

Waar slagers ook goed in zijn, is zich verenigen. Het initiatief ‘delangsterolladeterwereld.nl’ is daarvan een goed voorbeeld. Op de gelijknamige site leggen de ‘vrienden van de langste rollade’ hun doel uit. Bovenaan staat dat de deelnemers willen aantonen dat ze zich met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezighouden. Zo kwam de opbrengst van deze recordpoging geheel ten goede aan Inloophuis Kennemerland. Verder ging het er de slagers om hun vak op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Op 23 december 2012 was het zover; ruim 40 knopers hebben samen een rollade van 155 meter geknoopt. Naar eigen zeggen is hiermee meteen een wereldrecord gevestigd.

Grootste mortadella

Mortadella is de gekookte worst van Italië. Een mooi product om eens in de schijnwerpers te zetten. Zo dachten de organisatoren van een beurs in 2011 er ook over. Zij maakten een mortadella van ongekend grote omvang. Het exemplaar woog ruim 200 kilo en sierde de entree van de beurshal op. Nog niet binnen of de bezoekers hadden de smaak al te pakken. Hoogstwaarschijnlijk bleef het bij een stunt en is de mortadella niet genuttigd. Dun gesneden smaakt deze worst namelijk het lekkerst.

Hotdog eten

In 2007 heeft Joey Chestnut het record ‘hotdog eten’ op zijn naam geweest. In 12 minuten tijd schoof hij maar liefst 59 hotdogs naar binnen. Op deze wijze heeft Chestnut revanche genomen op zijn Japanse opponent. Een jaar eerder won Takeru Kobayashi nog de strijd; hij at toen 53 hotdogs. Chestnut at er welgeteld één minder en werd tweede. De kans is groot dat de Amerikaan zijn voorsprong zal uitbouwen. Niet alleen heeft hij een reis naar New York en een cadeaubon gewonnen, ook is hij verzekerd van een jaar lang gratis hotdogs.

Gehaktbal eten

Nadat Takeru Kobayashi in Joey Chestnut zijn meerdere moest erkennen als het gaat om hotdogs eten, zette hij een koerswijziging in. Hij legde zich toe op gehaktballen eten. Op 8 maart 2010 was het dan zover, hij zou een record vestigen. In één minuut tijd verorberde de Japanse veelvraat 29 Ikea gehaktballen. Opgeruimd staat netjes!

Grootste gehaktbal

Je hebt topprestaties en records. Voor het laatste ben je bij het Guinness Book of Records aan het juiste adres. Zo lezen we op de site dat de grootste gehaktbal maar liefst 503,71 kilo weegt. De bal heeft een diameter van 1,38 meter. Dit record is in oktober 2011 gevestigd tijdens het ‘St. John’s Italian Festival’ in Ohio (Verenigde Staten). De zeven initiatiefnemers hebben de bal volgens de warenwettelijke eisen bereid. Zo is ook de kerntemperatuur van de bal tijdens het garen nauwlettend in de gaten gehouden. Of de bal is aangesneden, is niet bekend.

Langste salami

Je verwacht het misschien niet van onze Zuiderburen, maar de langste salami is gemaakt in België. Om precies te zijn door Cock’s Vleeswaren in 2010. Hun salami was 1.152 meter en 16 cm lang. Hoewel het om de lengte was te doen, is ook het gewicht het vermelden waard. Na koken en drogen woog de reuze salami 2.171,37 kilo. Containers vol met kalkoen, varkensvlees en bacon zijn hierin verwerkt. Het Guinness Book of Records heeft deze salami in de statistieken opgenomen.

Grootste kroket

Nederland is het krokettenland bij uitstek. In 2007 maakte krokettenfabrikant Van Dobben wel een heel bijzonder exemplaar. Deze kroket mat een omtrek van ruim een halve meter, was bijna anderhalve meter lang en woog 250 kilo. Er was maar liefst 1.200 liter frituurvet – dat zijn 600 flessen – nodig om de kroket te bakken. Een speciale container fungeerde als frituurpan. Aan dit spektakel was ook een wedstrijd gekoppeld; liefhebbers konden hun favoriete vulling doorgeven. De originele rundvleesvulling kon op de meeste stemmen rekenen.

Marathon vleeswaren snijden

Pas geleden, om precies te zijn op 26 november 2013, zette de Spanjaard Noé Bonillo Ramos het record vleeswaren snijden op zijn naam. Het ging niet zozeer om de aantallen, maar om de duur van het snijden. Hij heeft het maar liefst 33 uur aaneengesloten volgehouden. In totaal heeft hij 30 complete Ibérico hammen gesneden. Dat komt neer op 92.695 kilo. Alle gesneden vleeswaren zijn netjes verpakt en aan een goed doel gegeven. Wellicht overbodig om te noemen, maar Noé is werkzaam in de vleesbranche.

Grootste barbecue

Paraguay staat bekend om zijn uitgestrekte pampa’s. Hier lopen vooral veel runderen. Het kon niet missen dat deze dieren het hoofdbestanddeel van een heus barbecuerecord vormen. De barbecue vond plaats op 26 oktober 2008 in de stad Mariano Roque Alonso. Die dag grilden ruim 30.000 barbecueliefhebbers tegelijkertijd hun rundvlees. Dit vlees is bereid boven open houtskoolvuren, die een oppervlakte van 60 bij 100 meter besloegen. In totaal hebben de deelnemers ruim 28.000 kilo vlees genuttigd. Het record is door de ‘World Record Academy’ vastgelegd als de grootste barbecue.

Duurste hamburger

In Amerika, het fastfood Walhalla bij uitstek, vind je niet alleen de grootste, maar ook de duurste hamburgers. In zijn restaurant ‘Fleur de Lys’ bereidt Hubert Keller met veel liefde de ‘Fleurburger’. Met Wagyu rundvlees als basis laat deze burger zich begeleiden door foie gras en vele zwarte truffels. Als je alleen de ‘Fleurburger’ bestelt, mag je 75 dollar afrekenen. De echte liefhebbers weten wel beter; zij bestellen er het wijnarrangement bij. De fles 1990 Château Pétrus heeft wel impact op de rekening. Met deze toevoeging betaal je voor de burger 5.000 dollar. Gelukkig krijg je er ook nog een certificaat bij.