10 Beroemdste Pleinen in de Wereld

De meeste oude pleinen zijn ontstaan als marktplaats, vandaar ook de namen van pleinen als “Grote Markt” of “Vismarkt”. Later ontstonden ook paleispleinen, deze dienden niet als handelsplaats, maar om de grootsheid van het paleis te benadrukken. Wat voor plein het ook is, vaak zijn ze erg indrukwekkend. Wij hebben een top 10 gemaakt van de beroemdste pleinen ter wereld:

10. Zócalo (Plaza de la Constitución) – Mexico-Stad

Plaza de la Constitución

Het Plaza de la Constitución, wat Plein van de Grondwet betekent, ligt in het hart van het historische centrum van Mexico-Stad en is één van de grootste pleinen ter wereld. Aan het plein staat de Kathedraal van Mexico-Stad, welke de grootste kathedraal van het Westelijk halfrond is. Ook het Nationaal Paleis en het raadhuis vind je aan het plein. Bij het plein bevinden zich de ruïnes van de Templo Mayor, de belangrijkste tempelpiramide van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan (het huidige Mexico-Stad). Op het midden van het plein staat een vlaggenmast met daaraan een enorme Mexicaanse vlag, die iedere dag wordt gehesen.

9. Staroměstské náměstí (Oudestadsplein) – Praag

Praag-Plein

Het Oude Stadsplein, ook wel ‘Plein van de Oude Stad’, ligt in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het plein ligt tussen het Wencleslaplein en de Karelsbrug, en wordt vooral in de zomer druk bezocht door de lokale bevolking en toeristen. Op het plein vind je naast het wereldberoemde astronomisch uurwerk van Praag, ook het Oudestadraadhuis en het standbeeld van hoogleraar Johannes Hus. Aan het plein vind je kerken die in totaal verschillende stijlen gebouwd zijn. Zo heb je de gotische Týnkerk en de barokke Sint-Nicholaaskerk.

8. Plaza de Mayo – Buenos Aires

Plaza-de-Mayo

Playa de Mayo, wat Mei-plein betekent, is een plein in Buenos Aires. Het plein dankt zijn naam aan de revolutie van 25 mei 1810, die ervoor zorgde dat Argentinië onafhankelijk werd. Sinds die dag is de Playa de Mayo het politieke hart van Buenos Aires. Het is de plek waar Eva Perón (Evita) heeft gesproken en waar de Dwaze Moeders regelmatig protesteren tegen de verdwijning van duizenden mensen. Aan het plein ligt het Casa Rosada (Roze huis) waar de Argentijnse president werkt. Op het midden van het plein staat de Pirámide de Mayo, wat het oudste nationaal monument in Buenos Aires is.

7. Piazza del Campo – Siena

Piazza-del-Campo

In het centrum van Siena ligt het schelpvormige plein Piazza del Campo. Het plein wordt het hart van de stad Siena genoemd en is één van Europa’s grootste middeleeuwse pleinen. Het plein is negen segmenten verdeeld, die symbool staan voor de ‘Raad van Negen’, die de stad in de middeleeuwen bestuurden. Op het laagste deel van het plein staat het Palazzo Pubblico, een stadhuis en museum. Tegenover het Palazzo Pubblico staat de Fonte Gaia, wat fontein van de vreugde betekend. Het plein is ook wel bekend door Palio delle contrade, een paardenrace die twee keer per jaar op het plein wordt gehouden.

6. Trafalgar Square – Londen

trafalgar-square

Trafalgar Square is één van de bekendste pleinen van Londen. Het plein dankt zijn naam aan de overwinning van Horatio Nelson op een Franse vloot van Napoleon, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805. Op het midden van het plein staat een zuil van ruim 50 meter hoog, met daarop een beeld van Nelson. De zuil wordt Nelson’s Column genoemd en is een eerbetoon aan Horatio Nelson. Aan de voet van de zuil liggen vier bronzen leeuwen, die door de Engelse kunstenaar Sir Edwin Henry Landseer zijn gemaakt. Aan het plein vind je verder de kerk St. Martin-in-the-Fields, een kerk voor Chinese Britten waar diensten in het Standaardmandarijn en Standaardkantonees worden gehouden. Ook de National Gallery, een museum voor de schilderkunst, ligt aan het plein.

5. Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen-plein) – Peking

Plein-van-de-Hemelse-Vrede

Het Tiananmen-plein, ook bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, is het grootste plein ter wereld. Het plein ligt in Beijing (Peking), de hoofdstad van China en is met een oppervlakte van ruim 40 hectare 22 keer zo groot als de Dam in Amsterdam. Aan het plein staat de Poort van de Hemelse Vrede (Tiananmen) waar de grote leiders als Mao hun toespraken gaven. In het midden van het plein staat het mausoleum waar Mao opgebaard ligt. Het plein werd wereldwijd bekend vanwege het Tiananmenprotest op 4 juni 1989. Het grootste protest tegen de Communistische Partij van China sinds de revolutie in 1949 eindigde in een bloedbad toen het leger duizenden demonstranten met geweld van het plein verdreef. Het leger opende het vuur onbewapende burgers en studenten, waardoor er honderden doden vielen.

4. Sint-Pietersplein – Vaticaanstad

st-pieters-plein

Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad is een indrukwekkend plein, dat omringd wordt door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren die in rijen van 4 geplaatst zijn. Op de zuilengang staan 140 beelden van heiligen. Aan het plein ligt de Sint-Pietersbasiliek, welke het bekendste katholieke kerkgebouw ter wereld is. Het gebouw staat mede bekend om de grote namen die er beelden of andere kunst voor hebben gemaakt. Zo kun je de Pieta, een beroemd beeldhouwwerk, van Michelangelo hier vinden. Op het midden van het plein staat een Egyptisch Obelisk, die in 38 na Christus met een speciaal schip vanuit Heliopolis in Egypte naar Rome werd gevaren. Zowel links als rechts van de obelisk ligt een rond steen. Als je op die steen gaat staan, kun je in plaats van vier rijen pilaren slechts één rij zien.

3. Djemaa el Fna – Marrakesh

Djemaa-el-Fna

Djemaa el Fna is een centraal plein in Marrakesh, welke je absoluut gezien moet hebben. Het is één van belangrijkste toeristische trekpleisters van heel Marokko. Overdag staan er kraampjes met souvenirs en fruit op het plein. Het is een druk bezocht plein, waar genoeg ‘straatartiesten’ te vinden zijn. Slangenbezweerders, mensen met aapjes, verhalenvertellers, goochelaars en muzikanten vermaken hun publiek, al kunnen ze daarbij iets opdringerig overkomen. Om het plein vind je verschillende restaurantjes, maar het leukste is om ’s avonds bij één van de talloze kraampjes op het plein zelf te eten. Aan de rand van het plein vind je een Soek, een grote Arabische markt, waar je bijzondere en authentieke Marokkaanse producten kunt vinden.

2. Rode Plein – Moskou

Rode-Plein-Moskou

Het beroemde Rode Plein is het centrale plein van Moskou en wordt ook wel het hart van Moskou genoemd. Aan het plein ligt het Kremlin van Moskou, wat het historisch centrum van de stad is. Een echte publiekstrekker en het bekendste gebouw van Rusland is toch wel de Pokrovkathedraal (of Sint Basiliuskathedraal), met zijn bijzondere en kleurrijke verschijning. Aan het Rode Plein vind je ook het Nationaal Historisch Museum, dat volledig aan de Russische geschiedenis gewijd is. Het gebalsemde lichaam van Lenin, de eerste premier van de Sovjet-Unie, ligt in het Mausoleum van Lenin. Het Mausoleum van Lenin ligt aan het Rode Plein en trekt veel toeristen.

1. Times Square – New York

Times-square-Andrey-Bayda
foto: Andrey Bayda / Shutterstock

‘s Werelds bekendste stadsplein Times Square vind je in New York City, op de kruising van Broadway en 7th avenue. Het plein wordt vaak gebruikt in films, videoclips en series, en staat ook wel bekend als het Mekka voor toeristen. Op het plein hangen meer dan 50 elektronische billboards, die vooral ’s avonds voor een spectaculair beeld zorgen. Het is er altijd druk en er is altijd van alles te zien, het plein trekt een hoop straatartiesten en andere kunstenaars aan. Op oudejaarsavond wordt er op het plein een groot feest gehouden, waarbij de Times Square Ball langs een 23 meter hoge paal naar beneden zakt. Dit evenement wordt rechtstreeks op de televisie van miljoenen Amerikanen bekeken.

  1. Anoniem mei 11, 2014
   • Anoniem december 16, 2016
  2. KOEN DE CAUWER mei 15, 2014
  3. Anoniem augustus 1, 2014
  4. Anoniem juni 21, 2017
  5. vamarah september 10, 2017
  6. Jan-Bert juli 8, 2019

  Jouw Reactie?