Adviesbureau Skytrax stelt elk jaar een ranking op van luchtvaartmaatschappijen die door reizigers op allerlei punten worden beoordeeld. Skytrax vraagt de mening van reizigers over onderwerpen gaande van de properheid van de cabine en de snelheid van het boarden tot de kwaliteit van de maaltijden en de vriendelijkheid van het personeel. Hieronder een lijstje van 10 Europese vliegmaatschappijen die hoog scoorden in de rangschikking van Skytrax.

10. Het Richard Branson-effect van Virgin Atlantic Airways

Virgin Atlantic staat op positie 33 in de lijst van Skytrax. Hoewel slechts 20% van deze maatschappij in handen is van de Virgin Group van Richard Branson, weegt de visie en de stijl van Branson blijkbaar sterk door in de positieve beoordeling door de reizigers.

9. Het onverwachte Aeroflot Russian Airlines


Sergey Kustov/wikicommons

Het Russische Aeroflot lijkt zijn negatieve imago van oubollige luchtvaartmaatschappij met verouderde en gevaarlijke toestellen uit het Sovjettijdperk van zich te hebben afgeschud. De vloot van Aeroflot bestaat tegenwoordig uit moderne vliegtuigen van Airbus en Boeing. Aeroflot werd daarom door Skytrax uitgeroepen tot de beste Oost-Europese luchtvaartmaatschappij van 2017. Op de wereldwijde lijst prijkt Aeroflot op positie 30.

8. De succesvolle budgetmaatschappij Norwegian


Alexander Jonsson/wikicommons

Lagekostenmaatschappij Norwegian sleept de 28ste plaats in de wacht in de ranking van Skytrax. Norwegian werd bovendien uitgeroepen tot de beste Europese budgetmaatschappij en de beste maatschappij voor lange afstanden. Vooral de uitstekende website, de goede wifikwaliteit en de entertainmentvoorzieningen aan boord gaven de doorslag.

7. Finnair, de nationale Finse luchtvaartmaatschappij


Anna Zvereva/flickr

Finnair eindigt op de 25ste plaats in de Skytrax-rangschikking van 2017. De nationale luchtvaartmaatschappij van Finland werd bovendien uitgeroepen tot de beste van Noord-Europa. De maatschappij scoort op vrijwel alle topics vier sterren (van de vijf). Het publiek stelde vooral de talenkennis van de crew erg op prijs.

6. KLM Royal Airlines: de trots van Nederland

Ja hoor, ook het Nederlandse KLM scoort hoog in de beoordeling van de reizigers. Je vindt KLM op de 22ste plaats in de rangschikking. KLM is volop bezig met het vernieuwen van de vloot. Vooral de aandacht voor veiligheid in de cabine viel op bij de reizigers.

5. Nieuwe producten bij Air France


Aero Icarus/flickr

Ondanks financiële moeilijkheden en problemen met het personeel, kon Air France op de 18de plaats eindigen in de lijst van Skytrax. Air France lanceerde een aantal nieuwe producten, waaronder de indrukwekkende eersteklassuites ‘La Première’. Naast de uitmuntende service in de thuisluchthaven Parijs – Charles de Gaulle apprecieerde het publiek eveneens de comfortabele kussens en dekbedden op de langeafstandsvluchten. Ook de maaltijden en dranken vielen letterlijk en figuurlijk in de smaak.

4. Austrian Airlines, de grootste Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij

Het publiek vond de uitstekende maaltijden en de veiligheidsinformatie aan boord van Austrian Airlinesvluchten 4,5 tot 5 sterren waard. De reizigers waardeerden ook het uitgebreide entertainmentaanbod in de cabine. De maatschappij belandde op positie 17 en kreeg in 2017 opnieuw de prijs voor de beste service gegeven door luchtvaartpersoneel in Europa.

3. Zwitserse chocolade bij Swiss International Airlines


Papas Dos/flickr

Deze Zwitserse maatschappij met thuisbasis in Basel behaalde de 14de positie in de rangschikking. De properheid in de cabine en de aandacht voor veiligheid aan boord scoorden 4,5 sterren. De reizigers wisten bovendien de vriendelijke service en het uitgebreide aanbod aan alcoholische dranken te waarderen. Natuurlijk ontbreekt er ook geen Zwitserse chocolade aan boord…

2. Turkish Airlines: vele jaren lang de beste in Europa


Robert Underwood/flickr

In 2017 eindigde Turkish Airlines op positie 12 en werd als Europese vliegmaatschappij voorbijgestoken door Lufthansa. In de zes jaar daarvoor kreeg de Turkse maatschappij echter de titel van beste Europese luchtvaartbedrijf. Ataturk Airport in Istanboel is de thuisbasis van deze bekende maatschappij, die naar bestemmingen vliegt in meer dan 100 landen.

1. Lufthansa: de beste in Europa

Het Duitse Lufthansa was in 2017 niet alleen de grootste luchtvaartmaatschappij in Europa, maar ook de beste. Lufthansa behaalde de 7de plaats in de Skytrax-rangschikking en staat dus in de wereldwijde top 10 van vliegtuigmaatschappijen. De lijst van topics die 4,5 of 5 sterren behaalden is lang: zowel de service in de luchthaven in Frankfurt als het comfort tijdens de vlucht zijn excellent. Met recht en reden sleept Lufthansa de prijs in de wacht van beste Europese luchtvaartbedrijf 2017.

Meer lijstjes over vliegen