Griekenland is één van de mooiste vakantielanden van Europa. Veel toeristen komen er vanwege het weer, de zee, de stranden en de vele historische bezienswaardigheden. Er bestaan heel wat fascinerende Griekse tradities en gewoontes.
10. Karavakia, de kerstboot
Boek je een van je Griekenland vakanties tijdens de kerstperiode, dan krijg je mogelijk te maken met de ‘kerstboot’, een versierd bootje dat je bij veel Grieken in huis vindt.
Griekenland heeft een ontzettend lange kustlijn en is daarom van oudsher een land van zeevaarders. Veel mannen waren vroeger een groot deel van het jaar op zee. Met kerst kwamen zij naar huis om dit feest met de familie te vieren. In de woonkamer werd dan een bootje versierd uit dankbaarheid omdat men weer veilig thuis was gekomen. Op den duur werd de gewoonte om met kerst zo’n bootje te versieren ook overgenomen door veel Griekse gezinnen waarin niemand een zeevaarder was.
Het bootje werd toen een symbool voor de reis die het leven is. Met zo’n kerstbootje herdenkt men de dingen die in het verleden goed zijn gegaan, maar ook is dat vrolijk versierde bootje een symbool van de hoop op een voorspoedig nieuwjaar. Zo’n bootje wordt vaak door Griekse kinderen meegenomen als zij van deur tot deur gaan om kerstliedjes te zingen. Als beloning voor het zingen leggen mensen kleingeld of snoep in het kerstbootje.
9. Epifanie, het feest van het licht
In januari wordt door de Grieks-Orthodoxe Kerk het feest Epifanie gevierd. Dit is het feest van het licht. Hierbij herdenkt men het bezoek van de wijzen uit het oosten aan het kindeken Jezus.
Ook viert men bij dit feest de doop van Jezus Christus door Johannes de Doper in de Jordaan. Op deze feestdag gaat een priester naar een plek aan het water (een meer, zee of rivier) en gooit daarin een kruis. Vervolgens mogen mensen in het water springen om te proberen het kruis te vinden. Wie het vindt brengt het terug naar de priester. Men gelooft dat de vinder van het kruis de rest van het jaar zeer gezegend zal zijn.
8. Een grootst Paasfeest
In Griekenland viert men altijd op grootse wijze het paasfeest. Voorafgaand aan Pasen is er een vastenperiode van veertig dagen. Men eet dan onder meer geen vlees. Op de zaterdagavond voor Pasen is er een grote mis in de kerk. Om middernacht klinken de kerkklokken. In de kerk bevindt zich dan een heilig vuur. Iedereen mag daar zijn eigen kaars mee aansteken. Die neem je mee naar huis. Je kunt daar dan een kruisje mee boven de voordeur branden. Dit brengt een jaar lang geluk voor jou en allen die in het huis wonen. Vervolgens kan het grote feest losbarsten. Na veertig dagen vasten wordt er nu volop vlees en wijn verorberd. Volgens velen smaakt dat tijdens Pasen, juist dankzij de voorafgaande vastenperiode, beter dan ooit.
7. Het boze oog
Grieken zijn erg bijgelovig. Al in de Griekse oudheid bestond het verhaal dat iemand je ‘het boze oog’ kon geven. Eén boze blik zou ervoor kunnen zorgen dat je vervloekt was; allerlei onheil zou je dan achtervolgen. Tegenwoordig leeft dit bijgeloof nog steeds volop. Gelukkig zijn er allerlei rituelen die je af kunnen helpen van ‘het boze oog’. Ook verkoopt men in Griekenland veel amuletten die je tegen ‘het boze oog’ kunnen beschermen.
6. Middagrust
Het kan in de loop van de middag in Griekenland vaak drukkend warm worden. In die warmste periode van de dag, ongeveer van twee uur tot vijf uur in de middag, doen de Grieken het rustiger aan. Velen doen dan een middagtukje. Met name in de kleinere plaatsen zijn de straten in die uren duidelijk rustiger. Heel wat winkels sluiten dan ook. En aan het einde van de middag, als de ergste hitte voorbij is, komt het leven weer helemaal op gang.
Uit onderzoeken schijnt overigens gebleken te zijn dat dit levensritme, met zo’n middagtukje, uitstekend is voor de gezondheid. Het zou met name goed voor het hart zijn.
5. Laat avondeten
Ja, de Grieken hebben een heel ander dagritme dan de meeste Nederlanders. Waar heel wat Nederlanders om zes uur aan hun avondmaal willen zitten, is het voor Grieken doodnormaal om daar pas rond negen uur aan te beginnen. En het is ook heel normaal om alle tijd te nemen voor dat avondmaal. Bij velen is het pas rond elf uur afgelopen.
4. Olijfolie
In geen enkel land ter wereld wordt per hoofd van de bevolking zo veel olijfolie gebruikt als in Griekenland. Die gewoonte is erg oud. Vele duizenden jaren voor Christus werd olijfolie al rijkelijk gebruikt in de Griekse keuken. Op Kreta vonden archeologen bijvoorbeeld in het beroemde Minoïsche paleis van Knossos een speciale olijfperskamer.
3. Ouzo
De nationale drank van Griekenland is ouzo. Het is een heerlijke anijsdrank. Er zijn heel wat restaurants waar een glas ouzo als teken van gastvrijheid gratis aan de klanten wordt geserveerd. Het heeft echter wel een alcoholpercentage van circa 40 procent. Daarom drinken veel mensen ouzo aangelengd met water. Op die manier is het nog steeds lekker, maar je mist dan wel de authentieke ervaring van de pure ouzo.
2. Borden kapot gooien
Een beroemde Griekse traditie is het kapot gooien van borden aan het einde van een feestmaal. Waarom wordt dat gedaan? Er bestaan allerlei tegenstrijdige verklaringen voor. Doet men het om boze geesten te verjagen? Of omdat scherven geluk brengen? Of is het ontstaan als een spontane uiting van enthousiasme voor muzikanten op een feest? Over de oorsprong van de traditie bestaat nog volop discussie.
De gewoonte is tegenwoordig in Griekenland overigens officieel verboden. Het is immers nogal gevaarlijk vanwege de rondvliegende splinters. Alleen in restaurants die een speciale vergunning hebben en goede voorzorgsmaatregelen hebben genomen, mag nog gesmeten worden met borden.
1. Sirtaki
Voor velen is de Sirtaki de ultieme Griekse dans. Hij werd wereldberoemd dankzij de film Zorba the Greek. De dans is samengesteld uit diverse facetten van het Griekse volksdansen (hassapikos). De muziek begint bij de Sirtaki traag en het tempo wordt steeds verder opgevoerd. Heel wat mensen zijn van mening dat hun vakantie in Griekenland pas echt geslaagd is, als ze daar op een feest de Sirtaki hebben gedanst.