De volgende monumenten zul je niet snel over het hoofd zien, ze behoren tot de grootste ter wereld.

Angel of the North (Engeland)

angel-of-the-north-gateshead

Angel of the North is in 1994 ontworpen door de Britse beeldhouwer Antony Gromley. Het stalen kunstwerk in de vorm van een reusachtige engel verrees in 1998 op een heuvel van de voorstad Low Fell. De engel is 20 meter hoog en haar vleugels, die een gevoel van omarming symboliseren, hebben een spanwijdte van 54 meter. Gromley’s engel belichaamt de vorming van hoop en vrees. Tegelijkertijd herinnert het aan de lokale mijnbouw en de transitie van een industriële naar een informatieve samenleving.

Christus de Verlosser (Brazilië)

Christus-de-Verlosser

Het is het beroemdste standbeeld in deze lijst, het gigantische Jezus beeld in Rio de Janeiro. Reeds in 1850 is in katholieke kringen het idee ontstaan om een monument op te richten ter nagedachtenis aan Christus de Verlosser. In 1931 werd in Rio de Janeiro het 38 meter hoge standbeeld onthuld. Het beeld is ontworpen door Heitor da Silva Costa en het is geproduceerd in Frankrijk. Waarna het in delen naar Brazilië is verhuisd. Sinds 2007 behoort het 1145 ton wegende Christusbeeld tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen.

Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte (Senegal)

AFRICAN-RENAISSANCE-MONUMENT

Het Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte werd 50 jaar na de onafhankelijkheid van Senegal opgericht. Op een heuvel van de hoofdstad Dakar verrees een 50 meter hoog beeld van een Afrikaanse familie die richting de Atlantische Oceaan keek. Het bronzen beeld van een schaars geklede man, vrouw en kind wordt vanwege afgoderij en naaktheid bekritiseerd door de overwegend islamitische bevolking van Senegal.

Mother of the Motherland (Oekraïne)

mother-of-the-motherland-kiev

Mother of the Motherland staat in de Oekraïense hoofdstaf Kiev. Het statische roestvrijstalen standbeeld werd in 1981 onthuld en het is ontworpen door Yevgeny Vuchetich. Mother of the Motherland maakt onderdeel uit van het Nationaal Museum van de Geschiedenis van de Grote Patriottische Oorlog. Het 62 meter hoge moederfiguur draagt een omhoog geheven zwaard en schild. De inwoners van Kiev zouden het gebruikte metaal liever aan andere doeleinden besteden.

Genghis Khan Standbeeld (Mongolië)

Genghis-Khan-standbeeld

Het Genghis Khan Standbeeld is een monument voor de stichter van het Mongoolse rijk, dat later bekend zou worden als het grootste rijk uit de geschiedenis. Het beeld onderscheidt zich van andere ruiterstandbeelden door de enorme hoogte van 40 meter. Het Genghis Khan beeld is gemaakt van staal en opgericht in 2008. Volgens de legende vond Genghis Khan bij de huidige standplaats aan de oever van de rivier de Tuul destijds een gouden zweep.

Moeder Moederland (Rusland)

Moeder-Moederland-Wolgograd

Toen Moeder Moederland in 1967 werd voltooid, was dit het grootste standbeeld ter wereld. Het 85 meter hoge monument werd geplaatst ter nagedachtenis aan de Slag om Stalingrad en de wederopstanding van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De heuvel waarop het beeld staat, wordt gemarkeerd door tweehonderd voetstappen die symbool staan voor het aantal dagen dat deze slag duurde. Jevgeni Voetsjetitsj was grotendeels verantwoordelijk voor de bouw van het standbeeld.

Peter de Grote Standbeeld (Rusland)

Peter-de-Grote-Moskou

Het Peter de Grote Standbeeld is in 1997 opgericht ter ere van het 300 jarig bestaan van de Russische marine waarvan Peter de Grote de initiatiefnemer was. Het enorme schip waarop Peter de Grote staat afgebeeld is 98 meter hoog. Voor de constructie is roestvrij staal, brons en koper gebruikt. Sceptici vragen zich af waarom er in Moskou een standbeeld voor Peter de Grote is neergezet, terwijl de tsaar Sint-Petersburg als regeringscentrum verkoos.

Sanya’se Guanyin der Zuidelijke Zee (China)

GUANYIN-OF-THE-SOUTH-SEA-OF-SANYA

Sanya’se Guanyin der Zuidelijke Zee is een 108 meter hoog standbeeld van de boeddhistische godin Guanyin. Guanyin is de godin van de troost, genade en mededogen. Daarnaast waakt zij over de Zuid-Chinese Zee. Het monument heeft drie verschillende kanten en het staat naast de Nanshantempel van Sanya op het eiland Hainan. De bouw van het beeld duurde zes jaar. In 2005 werd het geopend in het bijzijn van meer dan honderd belangrijke monniken.

Grote Boeddha van Lushan

Spring-Temple-Buddha

De 128 meter Grote Boeddha van Lushan is tot op heden het hoogste standbeeld ter wereld. In 2002 werd dit immense monument onthuld. Het beeld is een afbeelding van de boeddhistische god Vairocana, de god van het verleden. Het koperen standbeeld staat op een lotustroon en het maakt onderdeel uit van een 25 meter hoog gebouw. De Boeddha van Lushan is gebouwd als reactie op de verwoesting van de Boeddha in Bamiyan door de Taliban in 2001.

Mansudae Grand Monument (Noord-Korea)

Noord-Korea staat vol met potsierlijk grote monumenten, onder andere het Mansudae Grand Monument is een 20 meter hoog bronzen standbeeld van Kim II-Sung, premier van 1948 tot 1972, en nog steeds “Eeuwig President van de Republiek”. Te vinden op de Mansudae-heuvel middenin Pyongyang. In 2012 heeft het standbeeld een ‘update’ gekregen, zoon Kim Jong-il heeft een plekje naast zijn papa gekregen.