Als je geen idee hebt wat een waterval is, en de Wikipedia beschrijving leest word je misschien niet gelijk wild: “Een waterval is een geologische formatie die ontstaat doordat water stroomt over een gesteentelaag die harder, en dus erosie-bestendiger is, dan een daaronder liggende laag. Als de bovenlaag door het water wordt doorbroken ontstaat een plotseling hoogteverschil.” Gelukkig weten we allemaal dat watervallen behoren tot de meest spectaculaire aanschouwingen in de wereld. Overigens betekent bij watervallen niet per definitie, hoe hoger, hoe spectaculairder. De beroemdste watervallen, de Nigara Falls, hebben bijvoorbeeld een hoogte van ‘slechts’ 51 meter.

10. Browne Falls – Nieuw Zeeland – 836 meter

Browne Falls

Met 836 meter hoogte kan deze waterval boven Doubtful Sound, gelegen in het Nationaal park Fiordland als tiende hoogste waterval ter wereld worden weggezet. Het ligt in een gematigd regenwoud en daalt af naar het fjord bij Hall Arm. De bron van deze waterval is het bergmeer Lak Browne dat 836 meter boven de zeespiegel ligt. Wanneer het meer vol is, loopt het over langs de zijde van de bergrug. De gemiddelde helling van de beek is slechts 42 graden waardoor de waterval wat minder indrukwekkend naar beneden suist dan je zou verwachten.

9. James Bruce Falls – Canada – 840 meter

james bruce falls
McKay Savage/flickr

De hoogste waterval van het continent Noord-Amerika is te vinden in Canada, om precies te zijn in het Princess Louisa Marine Provincial Park in British Comombia. De James Bruce Falls is ontstaan door gesmolten sneeuw aan de top. Trapsgewijs stort het 840 meter naar beneden tot aan Princess Louisa Inlet.

8. Pu’uka’oku Falls – Hawaii – 840 meter

Pu’uka’oku waterval

Op het eiland Molokai razen de verschillende watervallen van Pu’uka’oku met daverend geweld 840 meter naar beneden. Net als andere watervallen langs deze dramatische kustlijn heeft Pu’uka’oku een diepe kloof gesneden in het poreuze vulkanische basalt van de rotswand.

7. Baläifossen – Noorwegen – 850 meter

Om deze smalle waterval in Osafjord in Ulvik 765 meter naar beneden te zien storten kun je het beste niet in de warme maanden afreizen. Dan is de waterval een bijna onopgemerkt straaltje geworden. De waterval voedt zich namelijk met smeltende sneeuw van hogerop in de bergen van de regio.

6. Vinnufossen – Noorwegen – 865 meter

Vinnufossen
Carl S Bj/wikimedia commons

De Vinnufossen waterval in Noorwegen is met 865 meter de hoogste waterval in Europa. Het is gelegen ten oosten van het dorp Sunndalsøra in de gemeente Sunndal in het district Møre og Romsda. De waterval begint uit een rotswand te stromen en het mistige water bestaande uit een sliert van soms wel 179 meter, de langste ‘waterdruppel’ ter wereld.

5. Yumbilla Falls – Peru – 896 meter

Yumbilla Falls

Yumbilla Falls is een trapsgewijze waterval van 896 meter hoog met vier grote druppels. Het is gelegen in Amazonas regio de Yumbilla Falls en werd pas in 2007 ontdekt. De hoogte is prachtig om te zien, maar de waterval is niet erg breed.

4. Oloʻupena Falls – Hawaii – 900 meter

Oloʻupena

Ook deze waterval ligt op het Hawaiiaanse eiland Molokai, aan de noordoostelijke kant tussen de Pelekunu en Wailau valleien. Met een hoogte van 900 meter is het de op vier na hoogste waterval ter wereld. Het water stroomt over de rand van een van de hoogste zee-kliffen ter wereld. Daarom kan Olo’upena alleen vanuit zee of vanuit de lucht worden waargenomen.

3. Cataratas Las Tres Hermanas – Peru – 914 meter

tres hermanas waterval

In Ayacucho ligt ataratas las Tres Hermanasm, een 914 meter hoge en 12 meter brede waterval. Deze ‘Watervallen van de drie zusters’ midden in de jungle van Peru zijn genoemd naar de drie verschillende niveaus die de stroom onderbreken. De bovenste twee lagen vallen in een groot, natuurlijk waterbekken. De derde laag, die bijna niet te zien is, komt uit het bassin en valt in de Cutivireni rivie

2. Tugela Falls – Zuid Afrika – 948 meter

Tugela waterval
Andynct/wikimediacommons

De waterval van Tugela dalen trapsgewijs maar liefst 948 meter van de top van de Drakensberg in het Royal Natal National Park in de provincie KwaZoeloe-Natal. In tegenstelling tot veel andere watervallen uit deze lijst, is de Tugela waterval goed te bereiken. Er zijn toeristische wandelingen naar de top, hoewel de paden zeer steil zijn. Een andere wandeling voert naar de bodem van de waterval.

1. Ángelwaterval – Venezuela – 979 meter

Ángelwaterval 2
Paulo Capiotti/flickr

De onbetwiste nummer 1 in de lijst van hoogste watervallen ter wereld is de Ángelwaterval in Venezuela. Met een hoogte van 979 meter en een duik van 807 raast deze waterval de diepte in. De Ángelwaterval valt over de rand van de Auyantepui berg in het Nationaal park Canaima van de staat Bollivar. Na een korte val van 38,48 meter valt het water van een vlak plateau af dat bekend staat als Auyan-Tepui oftewel Devil’s Mountain.