Als je ooit het onvergelijkbare gevoel van verwondering hebt ervaren dat je overvalt als je in de gapende mond van een grot staart, zul je zeker genieten van deze lijst van de top 10 diepste grotten ter wereld. Deze wonderen van de natuurlijke wereld bevatten adembenemende formaties, verborgen meren, en natuurlijk, diepten die de verbeelding tarten. Laten we een duik nemen in deze wonderen van de ondergrondse wereld.
1. Veryovkina grot – 2.212 meter
De indrukwekkende Veryovkina grot in Abchazië neemt met een ongelofelijke diepte van 2.212 meter de eerste plaats in op de lijst van diepste grotten in de wereld.
Deze grot werd voor het eerst verkend in 1968, maar pas in 2018 bereikte speleologen de bodem. De Veryovkina grot is berucht om zijn uitdagende en soms levensgevaarlijke afdaling. De omstandigheden in de grot variëren van enorme verticale schachten tot nauwe, kronkelende doorgangen. Bovendien kunnen de lage temperaturen en de aanwezigheid van water in sommige delen van de grot de expeditie nog uitdagender maken.
De grot heeft een lengte van 17.5 kilometer.
2. Krubera-Voronja-grot – 2.199 meter
Met een duizelingwekkende diepte van 2.199 meter is de Krubera-Voronja-grot de op één na diepste die we kennen. Wederom gelegen in Abchazië, bevat deze grot een netwerk van ondergrondse gangen, kamers en diepe schachten die het predicaat ‘Everest van de grotten’ zeker rechtvaardigen.
3. Sarma-grot, Abchazië, Georgië – 1.830 meter
Ook de Sarma-grot is is te vinden in het Abchazische gebied van Georgië. Met een diepte van 1.830 meter is deze grot een spektakel om te zien en te ervaren. Deze grot wordt beschouwd als een van de moeilijkste grotten om te verkennen vanwege de smalle doorgangen, diepe schachten en het risico op overstromingen.
4. Snezhnaja-grot – 1.760 meter
Met een diepte van 1.760 meter, trekt de Snezhnaja-grot avonturiers aan met zijn indrukwekkende omvang en diepte. Hoewel het verkennen van deze grot een uitdaging is vanwege het risico op overstromingen en de diepe, steile schachten, blijft het een favoriet onder speleologen vanwege de adembenemende uitzichten die het biedt op de ondergrondse wereld.
5. Gouffre Mirolda, Frankrijk – 1.733 meter
Met een diepte van 1.733 meter is de Gouffre Mirolda niet alleen de diepste grot in Frankrijk, maar ook de vijfde diepste ter wereld. Gelegen in de Franse Alpen, is deze grot de thuisbasis van talrijke ondergrondse meren en rivieren. Hoewel het een van de meest uitdagende grotten is om te verkennen, beloont de Gouffre Mirolda degenen die de diepten durven te betreden met een ongeëvenaarde schoonheid.
6. Lamprechtsofen – 1.632meter
Op nummer zes vinden we de Lamprechtsofen-grot in Oostenrijk. Met een bevestigde diepte van 1735 meter biedt deze grot een complex netwerk van ondergrondse gangen en kamers om te verkennen. Lamprechtsofen is vernoemd naar een middeleeuwse roverbaron en wordt geassocieerd met vele legendes en mythen.
7. Gouffre Jean Bernard – 1.602 meter
De Gouffre Jean Bernard-grot, gelegen in de Franse Alpen, heeft een verbluffende diepte van 1.602 meter. De grot is populair bij speleologen vanwege de enorme variëteit aan tunnels, schachten en grotkamers die het te bieden heeft. De totale lengte van de grot is meer dan 27 kilometer
8. Sistema del Cerro del Cuevón – 1.589 meter
De Sistema del Cerro del Cuevónn-grot in Spanje is de diepste grot van het land en de achtste diepste ter wereld met een diepte van 1.589 meter.
9. Hirlatzhöhle – 1560 meter
De Hirlatzhöhle, gelegen in de Alpen van Oostenrijk, is een van de meest opmerkelijke grotten in Europa. Met een lengte van meer dan 113 kilometer en een diepte van rond de 1.560 meter, is de Hirlatzhöhle een spectaculaire ondergrondse wereld van stalactieten, stalagmieten en kristalheldere ondergrondse meren. Deze grot wordt door speleologen geprezen vanwege haar buitengewone complexiteit en de verscheidenheid aan geologische formaties. De Hirlatzhöhle is echter niet voor de onervaren verkenners. De grot bevat uitdagende passages, diepe putten en kan bijzonder koud en nat zijn.
10. Sistema Huautla – 1560 meter
Gelegen in de zuidelijke regio van de Mexicaanse staat Oaxaca, is Sistema Huautla een van de meest ongelooflijke en uitdagende grotten om te verkennen. Als diepste grot in het westelijk halfrond, met een diepte van meer dan 1.560 meter en 20 ingangen, heeft het een groot netwerk van ondergrondse rivieren, meren en watervallen.
Deze grot werd voor het eerst verkend in 1965. Deze grot is niet alleen belangrijk vanwege zijn diepte, maar ook vanwege de diversiteit aan geologische en biologische kenmerken. De grot is de thuisbasis van verschillende unieke soorten die nergens anders ter wereld worden gevonden, waardoor het een belangrijk gebied voor wetenschappelijk onderzoek is.
Bekijk ook de lijst van langste grotten in de wereld.