Heerlijk, de vakantie zit er weer op en je kinderen gaan weer naar school. Dat betekent ook dat er weer dagelijks een lunchtrommeltje mee naar school moet worden gegeven. Maar hoe ziet de lunchbox van jouw kind er eigenlijk uit? Lees gauw verder voor de tien leukste, gezondste en origineelste ideeën voor een gezonde schoollunch (in willekeurige volgorde). Geloof maar dat een leuke lunchtrommel in de smaak valt.
1. Pastasalade
Staat er in de zomer een lekkere pastasalade bij jullie op het menu of heb je een restje gekookte pasta over? Pimp de salade met tomaatjes, augurkjes en/of paprika. Er kan eventueel een klein beetje tomatenketchup er doorheen worden gemengd. Succes verzekerd. Denk aan bestek, bijvoorbeeld een spork. Gezond alternatief is een salade op basis van zilvervliesrijst.
2. Warme soep
Is jouw zoon of dochter gek op soep? Geef dan in een kleine thermosfles een portie verse, zelfgemaakte soep mee. Niet alleen in koude, natte wintermaanden een succesnummer.
3. Boterhammen
Is jouw kind een boterhammenmonstertje? Dan zullen boterhammen in de lunchbox zeker worden gewaardeerd. Afhankelijk van de leeftijd van je kind geef je twee tot drie sneetjes brood mee. Natuurlijk bij voorkeur bruin, vezelrijk brood. Wil je kind liever wit brood? Maak dan een dubbele boterham die uit een sneetje wit en een sneetje volkoren bestaat. Beleg naar keuze, maar bij voorkeur niet te zoet en niet met bewerkt vlees. Denk aan de voedselveiligheid en kies voor beleg dat buiten de koeling niet snel zal bederven. Af en toe “zondigen”, dus een boterham met vlokken of chocopasta, kan geen kwaad. Uiteindelijk moet je kind wel blij worden van de inhoud van de lunchbox.
4. In plaats van boterhammen
Wraps zijn een origineel én lekker alternatief voor boterhammen. Voor extra kleur en smaak gebruik je een bieten- of wortelwrap. Beleg ze met magere kipfilet of een zuivelspread en rol ze op. Is je kind gek op pindakaas? Een volkorenwrap met pindakaas en banaan (of een beetje hagelslag) is een echte verrassing. Je kunt de wraps de avond van te voren (samen met je kind) klaarmaken.
Tussendoor enkele tips
Probeer er steeds weer een klein feestje van te maken. Gebruik je fantasie en zorg voor afwisseling en variatie. Betrek je kind erbij en laat het “kiezen”, bijvoorbeeld tussen een kiwi en een appel. Varieer in broodsoort maar ook in vorm (driehoek, reepjes of rechthoek). Verras je kind door een vrolijke servet of een leuk briefje in de lunchbox te stoppen. Kies samen met je kind een leuke, grappige of mooie lunchbox uit of ontwerp zelf die toffe lunchbox via Mymepal.
5. Hartigheden
Een hard gekookt eitje, kleine snoeptomaatjes, paprika of komkommer in reepjes. Maak het extra aantrekkelijk door verschillende kleuren mee te geven. Dus rode tomaat, gele paprika, een groene komkommer of een oranje wortel. Variatie in vorm maakt het nog leuker!
6. Gezonde drankjes
Toegeven, een klein tetrapakje in de lunchtrommel is heel makkelijk. Vaak gaat de dorst daar niet van over en is de inhoud te weinig. Zelf geperst fruitsap is geen goed alternatief. Behalve dat er veel fruit voor nodig is, gaan er veel goede voedingsstoffen verloren. Geef liever “gepimpt” water, dus water met een smaakje. Je kunt dit ´s avonds van te voren samen gezellig klaarmaken. Denk aan een combi van komkommer en limoen, aardbei en granaatappel of mango en kokos. Laat je kind meedenken (en proeven). Een stukje fruit in een doorzichtige drinkfles maakt het extra leuk. Geef er een vrolijk gekleurd rietje bij. Frisdrank is natuurlijk ook uit den boze, ook al is het light-frisdrank. Het zuur in lightproducten kan namelijk tanderosie veroorzaken.
7. Gedroogd fruit of nootjes
Stop af en toe een handje gedroogd fruit, rozijntjes in het lunchtrommeltje. In een zak tutti frutti zitten verschillende soorten gedroogd fruit. Van pruimen, abrikozen, appel, peren of vijgen, kies maar uit. Gedroogd fruit is géén vervanging van vers fruit.
8. Vers fruit
Naast de traditionele stukken fruit zoals een appel, mandarijn of banaan, kun je ook een goed afsluitbaar bakje vullen met heerlijkheden als stukjes meloen, (verse) ananas, aardbeien, blauwe bessen, kiwi of druifjes. Verras je kind eens met een houten sateprikker met stukjes fruit.
9. Melkproducten
Calcium is goed voor de botten en de tanden van je kinderen, zeker in de leeftijd tot acht jaar. Verder zitten er in melkproducten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines (B2 en B12) (bron). Een klein pakje halfvolle melk (of karnemelk voor de durfals) is een optie. Met een bakje (liefst magere) yoghurt voorzie je ook in de benodigde voedingsstoffen.
10. Left-overs
Soms blijft er iets lekkers van het avondeten over, wat prima als extraatje in de lunchtrommel kan worden meegegeven. Denk aan een stukje hartige taart of een opgerold stukje pannekoek of een paar poffertjes (op een prikker met een stukje fruit ertussen).