Bananen zijn een van de meest populaire vruchten ter wereld, maar hoeveel weten we eigenlijk over deze gele lekkernij? In dit artikel delen we 10 leuke weetjes over bananen die je wellicht zullen verrassen!
Bananen zijn eigenlijk bessen
Hoewel we ze vaak als een fruitsoort beschouwen, zijn bananen botanisch gezien bessen. In de botanische wereld worden bessen gedefinieerd als vruchten die afkomstig zijn van bloeiende planten met meerdere eierstokken en die hun zaden intern bevatten.
De kleine zwarte puntjes in de alom bekende Cavendish-banaan zullen geen plant voortbrengen als je ze plant. Echter, wilde bananensoorten bevatten wel grotere zaden in hun vruchtvlees. Op dezelfde wijze kunnen pompoenen, meloenen, tomaten en komkommers als bessen worden beschouwd.
Er zijn meer dan 1.000 soorten bananen
De meeste mensen zijn bekend met de Cavendish-banaan, maar er zijn meer dan 300 verschillende soorten bananen die over de hele wereld groeien. Ze variëren in kleur, vorm en smaak – van zoet tot hartig!
Bananen zijn radioactief (maar maak je geen zorgen!)
Bananen bevatten van nature een kleine hoeveelheid kalium-40, een radioactieve isotoop van kalium. De hoeveelheid is echter zo minimaal dat het geen gevaar voor de gezondheid vormt.
De bananenplant is geen boom
Hoewel de bananenplant eruitziet als een boom, is het eigenlijk een kruidachtige plant. De “stam” van de plant is eigenlijk een pseudostam, gevormd door overlappende bladeren.
Zijn bananen gezond?
Bananen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine B6, kalium, magnesium en vezels. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een gezond hart, een goede spijsvertering, een sterk immuunsysteem en een goede energiebalans. Bananen zijn ook een goede bron van snelle energie vanwege hun natuurlijke suikers, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een tussendoortje.
Waarom dan maar één banaan per dag?
Hoewel bananen gezond zijn, is het belangrijk om een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon te hebben. Te veel van één soort voedsel kan ertoe leiden dat je bepaalde voedingsstoffen in overmaat binnenkrijgt en andere te weinig. Bovendien bevatten bananen, zoals eerder vermeld, natuurlijke suikers. Hoewel deze suikers niet zo schadelijk zijn als toegevoegde suikers, is het toch belangrijk om de inname ervan in de gaten te houden. Eén banaan per dag is een goede richtlijn om te zorgen voor variatie in je voeding en om ervoor te zorgen dat je niet te veel natuurlijke suikers binnenkrijgt.
Zelfs de schil kun je eten!
Wist je dat de schil van een banaan eetbaar is, en zelfs heel gezond. Lees wel ook het volgende bananen weetje door als je de schillen gaat eten.
De schil van een banaan zit boordevol nuttige voedingsstoffen. Deze omvatten onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Bovendien bevat de schil van een banaan fytochemicaliën, dit zijn antioxidanten die ook veel voorkomen in zogenaamde ‘powerfoods’. We zouden de schil van een banaan dus eigenlijk als een ‘superfood’ op zich kunnen beschouwen.
Een ander voordeel van het eten van de schil van een banaan is dat het een grote hoeveelheid vezels bevat. Deze vezels zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je minder de behoefte hebt om te eten. Dit kan bijdragen aan een gezonder eetpatroon en mogelijk gewichtsbeheersing.
Veel bestrijdingsmiddelen
En nu de redenen waarom je niet gelijk een bananenschil moet opeten. De teelt van de Cavendish-banaan leidt tot milieuvervuiling vanwege het gebruik van een grote hoeveelheid pesticiden. Cavendish-bananen zijn zeer vatbaar voor ziekten en schimmels, en worden zowel tijdens als na de oogst uitgebreid behandeld met bestrijdingsmiddelen. Dit is slecht voor het milieu, en ook voor de mens. De bestrijdingsmiddelen blijven in de schil zitten en het is dan ook aan te raden om je handen te wassen na het eten van een banaan. Een optie is om de (duurdere) biologische bananen te komen.
De populaire Cavendish bananaan wordt bedreigd door een schimmel
De Cavendish-banaan, die wel allemala eten in Nederland, wordt bedreigd door de Panama-ziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Fusarium oxysporum, die in de bodem leeft en de wortels van bananenplanten infecteert. De ziekte kan hele plantages verwoesten en is bijzonder moeilijk te bestrijden.
In de jaren 1950 werd een eerdere variant van de Panama-ziekte verantwoordelijk geacht voor het bijna uitsterven van de Gros Michel-banaan, die destijds het belangrijkste commerciële ras was. Dit leidde tot de overstap naar de Cavendish-banaan, die resistent was tegen die specifieke schimmelvariant. Helaas is een nieuwe variant van de schimmel, Tropical Race 4 (TR4), nu een bedreiging voor de Cavendish-banaan.
Waarom zijn bananen krom?
We sluiten af met de waarom vraag der waarom vragen: waarom zijn bananen krom? Omdat ze naar de zon groeien toch? Ja, een beetje, maar niet helemaal. Bananen zijn krom vanwege een proces dat bekend staat als ‘negatieve geotropie’ of ‘gravitropisme’. Dit is de naam voor het groeiproces waarbij tegen de zwaartekracht in wordt gegroeid.
In het geval van bananen begint het proces wanneer de vruchten zich ontwikkelen aan de onderkant van de bananenplant, die de zwaartekracht voelt en naar beneden groeit. Naarmate de vrucht zich verder ontwikkelt, begint het echter tegen de zwaartekracht in te groeien, in een opwaartse richting. Deze groei vindt plaats door een hormoon dat auxine wordt genoemd en dat de groei van cellen in de bananen bevordert.
De kromming van de banaan is dus het resultaat van de vrucht die tegen de zwaartekracht ingaat en naar het licht toe groeit. Deze unieke groeiwijze zorgt ervoor dat de banaan zijn karakteristieke gebogen vorm krijgt. Het is vermeldenswaard dat niet alle bananenrassen even krom zijn; sommige soorten hebben een meer uitgesproken kromming dan andere.
1 reactie
leuke banaan heb je