Waarschijnlijk had er nooit iemand gehoord van de plaats “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch” als deze niet zo’n lange naam had gekregen. En wat te denken van een meer dat “Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu” heet, daar moet je toch geweest zijn? Dit zijn de 10 plaatsen in de wereld met de langste naam.

10. Gasselterboerveenschemond (25)

Gasselterboerveenschemond

Op de 10e plaats in de lijst een Nederlands dorpje, met 25 letter is Gasselterboerveenschemond de langste plaatsnaam in Nederland (geschreven als 1 woord). Ze winnen het met 1 letter verschil net van het buurdorp “Gasselternijveenschemond”. Meer bijzondere nederlandse plaatsnamen vind je hier.

9. Bullaunancheathrairaluinn (25)

bullaun

Bullaunancheathrairaluinn is een “Bullaun” in Ierland. Een Bullaun is een uitgeholde steen met water erin. Ierse folklore koppelt vaak magische of religieuze betekenis aan de stenen.

8. Mamungkukumpurangkuntjunya (26)

Mamungkukumpurangkuntjunya

Een heuvel in Australië. De naam betekent: “waar de duivel pist”.

7. Venkatanarasimharajuvaripeta (28)

Venkatanarasimharajuvaripeta

Venkatanarasimharajuvaripeta is een treinstation in India. Handig als je een kaartje moet kopen naar deze plaats …

6. Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik (31)

Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik

Een meer in Canada, de naam betekent “Waar wilde forellen worden gevangen door te vissen met haken”.

5. Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä (35)

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä is een moeras gebied in Lapland (Finland). In een andere plaats in Finland was er een pub met de naam Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä-Baari. De eigenaar had al 2 andere namen geprobeerd, maar deze waren beide al vergeven. Hij was zo gefrustreerd dat hij een naam koos die niemand ander kon hebben.

4. Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein (44)

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein

De langste plaatsnaam in Zuid-Afrika is voor een boerderij in het noordwesten: “Twee Buffels met een skoot morsdood geskiet fontein”. Oftewel de bron waar twee buffels zijn doodgeschoten met een schot.

3. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (45)

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg of ook wel heel saai bekend als “Webster Lake” is een meer in Massachusetts in Amerika.

2. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (58)

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantys

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch is een echte stad. Deze stad is te vinden op het eiland Anglesey in Wales.

1. Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu (85)

Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu

Mattgrosso/wikimediacommons

Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu is de naam die Māori geven aan een heuvel van 305 meter hoog in Nieuw Zeeland. De naam betekent “De berg waar Tamatea, de man met de grote knieën, de bergbeklimmer, de land-verslinder die over de wereld reist, speelde met zijn neus fluit voor zijn geliefde”.

Ook interessant:

Top 10 langste woorden van Nederland