Je ziet zo nu en dan hele aparte plaatsnamen voorbij komen, in binnen- en buitenland. Wat dacht je van Boring in de Verenigde Staten of Aarschot in België? Of hele korte plaatsnamen zoals het Friese plaatsje Ee, dat je misschien wel kent van kruiswoordpuzzels. Hele lange plaatsnamen zijn er ook. De langste plaatsnaam ter wereld is een berg in Nieuw-Zeeland met de niet uit te spreken naam Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Hier volgt de top 10 van de langste Nederlandse plaatsnamen. De langste plaatsnaam ooit in Nederland was Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht. Deze staat niet in onze top 10, want die plaats bestaat niet meer.

Spaties worden in de lijst meegerekend als letter.

10. Ouderkerk aan de Amstel (23 letters)

oudekerk aan den amstel

Het dorpje Ouderkerk aan de Amstel ligt in Noord-Holland vlak bij Amsterdam. Het land langs de Amstel werd in de 11e eeuw ontgonnen, het bestaat dan ook al langer dan de hoofdstad.

9. Stad aan ‘t Haringvliet (23 letters)

stad aan t haringsvliet

Het dorpje Stad aan ‘t Haringvliet met zo’n 3.000 inwoners is zoals de naam wel doet vermoeden gelegen aan het Haringvliet. Het is dan ook een populair dorpje onder watersportliefhebbers. Er is zowel een oude haven als een nieuwe grote jachthaven te vinden.

8. ‘s-Heer Hendrikskinderen (24 letters)

s heer hendrikskinderen

Dit dorpje in Zeeland ligt in de gemeente Goes. Het dorpje dankt zijn naam aan de kerk die er ooit is gebouwd in opdracht van Hendrik van Schenge. Nadat hij was overleden hebben zijn kinderen de kerk afgebouwd. Oorspronkelijk heette het dorp ook ‘s-Heer Hendrikskinderenkerke.

7. Ouderkerk aan den IJssel (24 letters)

oudekerk aan den ijssel

Het Zuid-Hollandse Ouderkerk aan den IJssel ligt, hoe kan het ook anders, aan de Hollandse IJssel. In 1263 werd het dorp voor het eerst vermeld. Tijdens de watersnoodramp in 1953 dichtte een Ouderkerkse schipper met zijn schip een gat in de dijk door er met zijn schip in te varen. Hiermee voorkwam hij de overstroming van een groot deel van Zuid-Holland. Het monument ‘Dubbeltje op zijn kant’ is een herinnering hieraan.

6. Nieuwerbrug aan den Rijn (24 letters)

nieuwerburg aan den rijn
Michielverbeek/ wikimediacommons/ CC BY-SA 4.0

Ook dit is een plaats in Zuid-Holland. Nieuwerbrug beschikt over de enige Nederlandse tolbrug. Om deze brug over te mogen, moet je 50 cent betalen. Dat is niet het enige waar Nieuwerbrug uniek in is. De plaats kent ook het kleinste museum van Nederland, de Eeuwfeesttoren. Deze toren staat naast de bekende tolbrug. Het geld waarmee de toren gebouwd is, was oorspronkelijk bedoeld om een groot feest te vieren 100 jaar na het vertrek van Napoleon. Vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging dat feest niet door. In plaats daarvan is de Eeuwfeesttoren gebouwd.

5. Boarnsweach Oer de Wielen (24 letters)

In het hoge Noorden ligt deze Friese plaats. ‘Oer de Wielen’ betekent dat het aan de andere kant van de Langweerder Wielen ligt. Boornzwaag zelf ligt dus aan de overkant. Boornzwaag heeft nauwelijks 100 inwoners. Vooral bij watersporters is het populair vanwege de ligging aan het water.

4. Gasselternijveenschemond (24 letters)

gasselternijveenschermond

Net als veel plaatsen in Drenthe is deze plaats ontstaan langs het kanaal waar turf afgevoerd werd. Tegenwoordig bestaat dit kanaal nagenoeg niet meer. Mocht je een accordeonfanaat zijn, dan kan je hier terecht in het Accordeonmuseum. Gasselternijveenschemond is de op één na langste plaatsnaam als één woord geschreven.

3. Gasselterboerveenschemond (25 letters)

Gasselterboerveenschemond
Vijverln/ wikimediacommons/CC BY-SA 4.0

Het iets langere broertje van Gasselternijveenschemond is eigenlijk een buurtschap van Gasselternijveenschemond. Dit is de langste Nederlandse plaatsnaam die bestaat uit één woord. Tot 1997 was hier in de buurt ook nog Gasselternijveenschemond-Eerste Dwarsdiep te vinden. De plaats is groot in het aantal letters, maar klein in het aantal inwoners. Dit zijn er slechts rond de 40.

2. Nieuwerkerk aan den IJssel (26 letters)

nieuwerkerk aan den ijssel

Onder de rook van Rotterdam vinden we Nieuwerkerk aan den IJssel. In dit lijstje eindigt deze plaats op de tweede plek, maar het is wel de winnaar voor wat betreft het laagste punt van Nederland. Langs de Hollandse IJssel lag jarenlang een bloeiende baksteenindustrie. Leontien van Moorsel is een bekende inwoner van Nieuwerkerk aan den IJssel, net als Jandino Asporaat.

1. Westerhaar-Vriezenveensewijk (28 letters)

westerhaar

Het enige dorp uit Overijssel in de lijst eindigt op de eerste plaats. De plaatsnaam is zo lang, dat iedereen eigenlijk altijd over Westerhaar spreekt. De echte inwoners van Westerhaar spreken over De Wieke.

Wat is de kortste plaatsnaam van Nederland?

ee kortste plaatsnaam van nederland
Philip Bosma/ wikimediacommons/ CC BY-SA 3.0

Doe je wel een kruiswoordpuzzels? Dan ken je waarschijnlijk het dorpje “Ee” wel. Het is de enige plaatsnaam in Nederland met slechts twee letters en dus de kortste plaatsnaam van Nederland.

Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht

Vroeger waren er nog veel langere plaatsnamen in Nederland. De huidige gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heette in de 19e eeuw “Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht”, inclusief spaties is dit 51 tekens. En er zijn zelfs geruchten dat het nog eerder “Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht” heette, een plaatsnaam met maar liefst 75 tekens!