De meeste mensen grijpen naar cafeïne of suiker als ze merken dat ze slaperig worden. Er zijn echter veel betere manieren om jezelf een boost te geven. Hang deze lijst op bij je werkplek en zet er een schaal met pepermuntjes, citroenen, puzzelboekjes en fruit bij. Zorg ook voor ijsklontjes in de vriezer. Zo kun je er (samen met je collega’s) weer tegenaan!

Sta op en beweeg

Als je al een hele tijd achter een bureau zit of op de bank hangt. Sta dan op en beweeg. Schud je ledematen los, loop een rondje, probeer je tenen aan te raken en/of doe iets anders om jouw lichaam weer in beweging te krijgen en jouw energie weer te laten vloeien. Je krijgt een bonus boost als je de deur uit gaat en gaat bewegen in de zon en/of frisse lucht.

Daag je hersenen uit

Als het niet lukt om je lichaam in beweging te krijgen, probeer dan jouw hersenen in een andere richting te laten bewegen. Maak een kruiswoordpuzzel of Sudoku, verander van taak, zodat je ten minste aan iets nieuws/ uitdagends werkt. Door een mentale verandering kun je de sleur waar je je in bevindt van je afschudden en jouw hersenen weer opfrissen. Dit is wellicht met name nodig als je je in een middagdip bevindt.

Ruik en proef een citroen

Onderzoek heeft aangetoond dat de geur en smaak van een citroen stimulerend werkt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je mentale sappen worden gestimuleerd. Zuig aan een citroen, drink citroen thee of ga voor een gigantische boost en bijt in een citroen. En? Ben je al wakker?

Fris jezelf op

Weerhoudt jezelf van de warme kop koffie en drink daarvoor in de plaats een glas met ijskoud water (natuurlijk voorzien van ijsklontjes). Het koude water zal je wakker maken en je van extra vocht en energie voorzien. Heb je nog meer verkoeling nodig? Gooi ijskoud water in je gezicht of leg een ijsklontje tegen je pols voor een stevige ontwaking. Kou is een trigger voor de stimulatie van het hormoon adrenaline. En dat geeft energie.

Eet pepermunt

via GIPHY

Net zoals citroen, heeft ook pepermunt een verkwikkende geur, die kan helpen om jezelf op te peppen. Zorg dat je pepermunt in huis hebt of bij je hebt, zodat je er in geval van nood naar kunt grijpen. Voor hetzelfde effect kun je ook kauwen op kauwgum met een pepermuntsmaak, ijswater drinken met pepermuntjes erin, muntthee drinken of je handen wassen met pepermunt zeep.

Zet muziek op

Muziek met een harde beat kan je wakker maken en weer aan het werk zetten. Pak (als dat nodig is) een koptelefoon of oordopjes en zet de volumeknop omhoog. En als je echt een goede boost wilt, sta op uit je stoel en laat je voeten (en de rest van je lijf) meebewegen op de muziek. Ok, het zal je wel wat bekijks geven als je je op een kantoor bevindt met collega’s. Maar misschien lok je anderen uit om mee te swingen? Of… plan een vast momentje in op de dag waarin jullie met z’n allen harde beat door je hoofd (en lijf) laten stromen.

Voorzie je hersenen van zuurstof met yoga

De yogatechniek ‘breathe of fire’ helpt om jouw hersenen van meer zuurstof te voorzien. In ongeveer een kwartier tijd vind er zuurstoftoename in de hersenen plaats. Dit zorgt ervoor dat je voorzien wordt van een energie boost. Het zorgt daarnaast ook nog eens voor ontspanning. Adem in en adem uit. Misschien is ‘breathe of fire’ een idee voor in je pauze, in je eentje of samen met collega’s? Leg de yogamatjes maar vast klaar!

Maak jezelf wijs dat je klaarwakker bent

Uit onderzoek blijkt dat proefpersonen die vooraf werd verteld dat ze goed hadden geslapen beter presteerden op cognitieve tests dan diegenen die verteld werd dat ze slecht hadden geslapen. Als je herhaaldelijk tegen jezelf zegt dat je goed hebt geslapen, dat je klaarwakker bent en vol energie zit, dan ga je er vanzelf in geloven. Je zult er versteld van staan wat je allemaal kunt bereiken.

Eet een gezonde knapperige snack

Met name in de middag grijpen veel mensen naar een snack om wakker te blijven. Het probleem hiervan is niet het feit dat we eten, maar het feit dat we dan kiezen voor ongezond voedsel, zoals koekjes, chocolade of snoep. Toch klopt het wel dat kauwen op iets je wakker houdt, vooral als hetgeen knapperig is. Maar neem in plaats van een ongezonde eens een gezonde snack, zoals een appel, een handje met noten, een stuk komkommer of wortels.

Lach

Eén van de redenen waarom lachen zo gezond is, is dat het endorfine vrijlaat. Ook beweging en massage zorgen hiervoor. Deze ‘feel-good’ hormonen helpen niet alleen voor afzwakking van pijn, maar ook voor wat meer energie. Neem even de tijd om naar een lachwekkende video te kijken of deel gênante verhalen met je collega’s.