10 Mysterieuze Onbekende Mensen Uit De Geschiedenis

Van de ene op de andere dag ben je wereldnieuws, het kan ook jou overkomen. Misschien breek je wel door als muzikant, win je een belangrijke prijs of doe je een geweldige ontdekking. Stuk voor stuk successen, waarvan je alleen maar kunt dromen. Dat het ook anders kan, dat word je duidelijk als je naar onderstaande foto’s van ’mysterieuze onbekende mensen uit de geschiedenis’ kijkt. Het was deze mensen niet te doen om roem.

10. The falling man

De aanslag op het World Trade Center eiste vele slachtoffers. Circa 200 mensen besloten om de verstikking en verbranding niet af te wachten; zij sprongen uit het raam. Een van hen staat bekend als ’The falling man’. Op 11 september 2001 – om precies te zijn om 09.41 uur – maakte Richard Drew de foto van ’The falling man’. Als professioneel fotograaf – werkzaam bij de Associated Press – legde hij een beeld met een perfecte compositie vast. De man oogt ontspannen; hij vliegt door de lucht met zijn hoofd naar beneden, de armen tegen het lichaam en zijn benen licht gebogen. Zou hij zijn lot hebben geaccepteerd? Als je bedenkt dat ’The falling man’ binnen enkele seconden te pletter zou vallen op de straatstenen van New York, geeft dit een uitermate wrang gevoel. Overigens zijn er ook foto’s van de betreffende man gemaakt, waarop zichtbaar is dat hij uiterst wanhopig is. Hoe dan ook, ’The falling man’ staat symbool voor een slachtoffer van haat.

9. De schaduw op de trappen van Hiroshima

Met het atoombombardement – ook wel bekend onder de codenaam ’little boy’ – op Hiroshima en Nagasaki kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Nooit eerder in de geschiedenis was er in één klap zoveel schade aangebracht. Deze aanslag heeft naar alle waarschijnlijkheid 300.000 slachtoffers – overwegend mensen – gemaakt. In de directe omgeving van de inslag is alles weggevaagd; de intense hitte veroorzaakte een allesverwoestende brandwind. De man – wiens schaduw zichtbaar is op de foto – bevond zich op een afstand van 250 meter ten opzichte van de inslag. Desondanks heeft zijn lichaam deze afdruk achtergelaten op de trap. Later is hiervan een foto gemaakt. Deze weergave laat het allesverwoestende effect van de aanslag op Hiroshima en Nagasaki zien.

8. L’inconnue de la Seine

Wat was ze mooi, het meisje dat – na haar dood – de bijnaam ’L’inconnue de la Seine’ kreeg. De dienstdoende patholoog–anatoom was enorm onder de indruk van de schoonheid van het slachtoffer op zijn tafel. Vooral de serene glimlach om haar lippen liet hem niet los. Als je weet dat het meisje niet door geweld om het leven is gekomen, lag zelfmoord nogal voor de hand. Zeker in die tijd – einde 19e eeuw – vermoedde men dat liefdesverdriet haar de Seine in gedreven heeft. Om die reden liet hij van het gezicht een zogenaamd dodenmasker maken. Ondanks alle aandacht, die er naar haar dood uitging, is het meisje nooit door iemand herkend. In de hierop volgende jaren zijn er diverse kopieën van het oorspronkelijke masker gemaakt. In menig café en restaurant verwierf ’L’inconnue de la Seine’ een plekje aan de wand. Geheel onbedoeld bereikte ’L’inconnue de la Seine’ de status van een gewild kunstobject. Ook vele schrijvers en kunstenaars lieten zich inspireren door de beeltenis van het meisje. Als je goed kijkt naar een weergave van de eerste vrouwelijke reanimatiepop, dan herken je ’L’inconnue de la Seine’.

7. Kevin Carter’s foto van een Soedanees kind

In 1993 werd fotograaf Kevin Carter door de Verenigde Naties gevraagd om mee te gaan naar Soedan. Hij kreeg de opdracht om de slachtoffers van het oorlogsgeweld vast te leggen. Hier maakte hij ook de omstreden foto van een Soedanees kind, dat uitgeput op de grond ligt. Op de achtergrond zie je een gier. Het lijkt alsof het kind wordt bedreigd door de gier. Deze foto – verkocht aan The New York Times – leverde Kevin Carter de prestigieuze Pulitzerprijs voor Fotografie op. De keerzijde van het succes was een stroom aan negatieve reacties; vele mensen verweten Kevin Carter dat hij het kind niet geholpen heeft. Hoewel Carter de gier zou hebben verjaagd, werd hem – vanwege mogelijk infectiegevaar – afgeraden om dichtbij het kind te komen. Kevin Carter heeft zich alle kritiek enorm aangetrokken. Ook het overlijden van een goede vriend en financiële problemen viel hem zwaar; Kevin Carter pleegde zelfmoord door het inademen van de uitlaatgassen in zijn auto.

6. Green boots

Mount Everest expedities – die langs de belangrijkste noordoostelijk gelegen route gaan – passeren op 8,5 kilometer hoogte het lijk van een voorganger. De opvallende groene snowboots steken boven de sneeuw uit. Om die reden staat het lijk – en de foto die ervan is gemaakt – bekend als ’Green boots’. Sterker nog, het betreffende spelonk staat bekend als ’Cave Green boots’. Naar alle waarschijnlijkheid maakte de drager van de groene snowboots deel uit van een expeditie, die in 1996 is georganiseerd. Alle expeditieleden zijn omgekomen in een heftige sneeuwstorm. Let wel, diverse mensen – die zijn verongelukt – zijn nooit gevonden. De meeste lijken – die nooit weggehaald zijn – zijn gemarkeerd met bijvoorbeeld stenen of hout. In dat opzicht wijkt de laatste rustplaats van ’Green boots’ wat af; het lijkt wel of hij verscholen in het spelonk ligt te slapen. Vanaf het moment dat men de eerste expeditie ondernam, hebben in totaal bijna 200 mensen het leven gelaten op de Mount Everest. Als er een dergelijk bericht bekend gemaakt wordt, dan wordt ’Green boots’ nog wel eens getoond.

5. De laatste Jood in Vinnitsa

De foto – genaamd ’De laatste Jood in Vinnitsa’ – is gevonden in een boek van een omgekomen Duitse soldaat. De naam is letterlijk overgenomen van de aantekening, die de betreffende soldaat op de achterzijde van de foto heeft gemaakt. Hij had het niet treffender kunnen weergeven; op de foto zie je een onbekende man geknield bij een massagraf. Hem staat hetzelfde lot te wachten als de mensen, die al in het graf liggen. Een officier van de beruchte moordelite van het Duitse leger drukt een pistool tegen zijn achterhoofd. Het is ronduit schokkend om te zien dat de betreffende officier geen enkele emotie toont. Deze foto maakt onmiskenbaar duidelijk dat de Duitsers zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig hebben gemaakt aan massavernietiging van het Joodse volk. Alleen in dit kamp in Vinnitsa – gelegen in Oekrainië – zijn gedurende de maand september in 1941 meer dan 28.000 Joden vermoord.

4. D.B. Cooper

De spectaculaire vliegtuigkaping gepleegd door een passagier – die onder de naam Dan Cooper een vliegtuigticket had gekocht – heeft vele filmmakers geïnspireerd. Een mooi voorbeeld is de film ’Without a paddle’ waarin een drietal vrienden op zoek gaat naar het geld, dat Cooper heeft buitgemaakt. Terug naar het begin; op 14 november 1971 overhandigt de passagier op stoel 18C – net na de start van vlucht 305 van Portland naar Seattle – de stewardess een briefje. Hierop leest zij dat hij een bom draagt. De betreffende man maakt duidelijk dat hij het vliegtuig opblaast als men niet tegemoet komt aan zijn eis. Hij wenst 200.000 dollar en vier parachutes. Op vliegveld Seattle Tacoma International worden zijn eisen ingewilligd. Hierna laat Cooper een aantal bemanningsleden en passagiers vrij. Vervolgens heeft hij de piloot de opdracht gegeven om koers te zetten richting Mexico. Op ongeveer drie kilometer hoogte – boven het zuidwesten van Washington – springt Cooper met twee parachutes naar beneden. Een intensieve zoektocht van vijf maanden leverde geen enkel spoor op. Negen jaar later vond een achtjarige jongen 5.880 dollar aan de oever van de Colombia. Hij mocht de helft houden.

3. The V–J Day Sailor

Net als in Nederland werd ook in de Verenigde Staten uitbundig stilgestaan bij het feit dat er een einde was gekomen aan de Tweede Wereldoorlog. Zo vierde men op 14 augustus 1945 groot feest op Time Square in New York City. Overmand door emoties als euforie en blijdschap omhelsden wildvreemde mensen elkaar. Of ze kusten elkaar vol overgave! Dat laatste is heel fraai vastgelegd door fotograaf Alfred Eisenstaedt. Op de door hem gemaakte foto – bekend geworden onder de naam ’The V–J Day Sailor’ – zien we hoe een zeeman een jonge zuster vasthoudt en haar intens kust. Ze zijn zich in het geheel niet bewust van de mensenmassa om hen heen. Deze foto symboliseert de vreugde van de overwinning op de Duitse bezetting. Natuurlijk was men nieuwsgierig naar de identiteit van het stel. Al snel melden zich tientallen mannen en vrouwen! Hoewel het verhaal van de een geloofwaardiger overkwam dan van de ander, is de identiteit van de man en vrouw op de foto nooit vastgesteld.

2. The Babushka Lady

Een opvallende verschijning in het gras tussen Main en Elm Street in Dallas – tijdens de rijtoer van president John F. Kennedy – was de zogenaamde ’Babushka Lady’. Zij kreeg deze bijnaam omdat ze haar hoofddoek droeg op de manier zoals Russische vrouwen dat vroeger deden. Net als andere omstanders heeft ze een deel van de toer op camera vastgelegd. Op het moment dat er schoten klonken – en nagenoeg iedereen op de grond ging liggen om dekking te zoeken – bleef de ’Babushka Lady’ staan. Ze hield haar camera op de rijstoet gericht! In een poging om de dader te achterhalen, rende ze –samen met andere mensen – later naar de grasheuvel toe. Haar houding tijdens de schotenwisseling is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Daarna werd het stil rondom de ’Babushka Lady’. In 1970 beweerde Beverly Oliver – een zangeres en danseres – dat zij de ’Babushka Lady’ was. Uit angst voor represailles van de FBI en de geheime dienst zou ze niet eerder hebben durven spreken! Volgens Beverly Oliver hebben afgevaardigden van deze organisaties haar het filmmateriaal afhandig gemaakt. Ondanks de belofte – dat ze het snel terug zou krijgen – is de film nooit aan haar teruggegeven. Met dit verhaal in je achterhoofd kijk je vast met heel andere ogen naar de foto van de ’Babushka Lady’.

1. Tankman

De ’Tankman’ – ook wel bekend als de ’Onbekende protestganger’ – verwierf internationale bekendheid toen hij de weg versperde van een colonne tanks. Deze protestactie – een onderdeel van de zogenaamde Tiananmenprotesten – speelde zich af op 5 juni 1989 vlakbij het Plein van de Hemelse Vrede. Als je weet dat er eerder op de dag hardhandig een einde was gemaakt aan de protesten, dan kun je wel spreken van een buitengewoon moedige actie. Meer concreet gebeurde er het volgende: op het moment dat de colonne kwam aanrijden, liep een man – met in zijn hand een plastic tas – de tanks tegemoet. De bestuurder van de eerste tank probeerde om de man heen te gaan, maar zag de man weer voor zich staan. Uiteindelijk dwong de man de tank tot stilstand. Hij geraakte in gesprek met de bestuurder. Op dat moment trokken omstanders de man van de tank af. Zij vreesden voor zijn leven. De ’Tankman’ verdween in de mensenmassa. Nog altijd is de identiteit van de ’Tankman’ niet vastgesteld. Zijn beeltenis staat symbool voor protest.

  1. Anoniem januari 26, 2015
   • Anoniem maart 11, 2016
  2. Pieter-Jan oktober 3, 2015
  3. Anoniem juli 18, 2016
   • Anoniem juli 18, 2016
  4. Anoniem januari 17, 2019

  Jouw Reactie?