De Mount Everest: voor veel bergbeklimmers is het hun ultieme doel. Deze berg is wereldberoemd vanwege zijn indrukwekkende hoogte en wordt ieder jaar weer door vele waaghalzen beklommen. Maar wat weten we nou precies over deze imposante berg? In deze top 10 weetjes over de Mount Everest leer je deze berg als geen ander kennen.

10. Hoe hoog is Mount Everest?

hoe hoog mount everest

Je zou zeggen dat we wel weten hoe hoog deze indrukwekkend hoge berg precies is, maar dat is niet helemaal het geval. Er zijn namelijk verschillende metingen gedaan die allemaal weer op iets anders uitkomen. In 1955 ging er een speciaal team van Indiase onderzoekers de berg op. Met de meest moderne apparatuur uit de tijd stelden zij de hoogte van de berg vast op 8.848 meter. Dat is nog altijd de officiële hoogte, maar sinds dit onderzoek zijn er ook nog andere hoogtes vastgesteld. In 1999 bleek de berg 8.849 hoog te zijn en in 2005 werd de hoogte op 8.844 meter vastgesteld. China en Nepal kunnen het niet eens worden of de rotshoogte of de sneeuwhoogte als officiële hoogste punt moet worden genomen, maar welke hoogte we ook kiezen het is sowieso de hoogste berg ter wereld (boven zeeniveau).

9. We wisten pas in de negentiende eeuw dat dit het hoogste punt op aarde was

hoogste berg

Inmiddels is Mount Everest wereldberoemd en weet bijna iedereen wel dat deze berg de hoogste top ter wereld heeft. Dat is lang niet altijd zo geweest, want eeuwenlang hadden we geen weet van alle bergen op aarde. Pas in de negentiende eeuw werd het Indisch subcontinent pas voor het eerst duidelijk in beeld gebracht. Onderzoekers legden het landschap vast en maten ook voor het eerst de Mount Everest. Ondanks een gebrek aan moderne apparatuur, was hun schatting van de hoogte van de berg erg goed. Daardoor werd in 1852 officieel vastgesteld dat de Mount Everest het hoogste punt op aarde is.

8. De camera van George Mallory

mallory

Voor zover we weten, werd de Mount Everest pas voor het eerst succesvol beklommen in het jaar 1953. Edmund Hillary en Tenzing Norgay trotseerden de berg en waren de eersten die de top bereikten. Toch is er een kans dat deze informatie niet helemaal klopt. In 1924 wilde George Mallory namelijk ook de berg beklimmen, samen met zijn partner Andrew Irvine. Ze werden voor het laatst gezien op 8 juni toen ze goed onderweg waren met hun klim naar de top. Daarna is er alleen niets meer van ze vernomen, waardoor er tientallen jaren sprake was van een groot mysterie. In 1999 werd helaas het lichaam van Mallory gevonden. Wat alleen niet gevonden werd, is de camera die hij bij zich had. Deze camera kan eventueel bewijzen of deze bergbeklimmer de top haalde voor zijn overlijden, dus onderzoekers hopen nog altijd dat hij gevonden wordt.

7. Wie heeft Mount Everest het meeste beklommen?

Het is al een hele prestatie wanneer je één keer de top van de Mount Everest bereikt, maar sommige bergbeklimmers kunnen er geen genoeg van krijgen. Het is een hele eer om het record te verbreken van de meeste beklimmingen van de Mount Everest. Het is Kami Rita die dit record op zijn naam heeft staan. Hij heeft het hoogste stukje van de aarde maar liefst 22 keer bereikt. De vrouw met de meeste beklimmingen op haar naam is Lhakpa Sherpa, die de top negen keer bereikte. Opvallend is dat dit allebei sherpa’s zijn: leden van de lokale bevolking rondom de Mount Everest.

6. De snelste klimmers

Je zou zeggen dat je graag de tijd neemt voor een beklimming van de Mount Everest. Voor de meeste bergbeklimmers geldt dat ook. Zij doen er meestal een aantal dagen over en nemen onderweg de tijd om uit te rusten in een van de vele kampen onderweg. Sommige klimmers vinden het echter een uitdaging om zo snel mogelijk van het basiskamp naar de top te klimmen. De zuidelijke kant van de berg werd het snelste beklommen door Lakpa Gelu . Hij had in totaal slechts tien uur en 56 minuten nodig om de top van de berg te bereiken. Hij genoot een paar minuten van het indrukwekkende uitzicht en ging daarna meteen weer naar beneden, waardoor hij binnen achttien uur en twintig minuten weer op het basiskamp was. De noordelijke kant is het snelste beklommen door Hans Kammerlander: een Italiaan die slechts zestien uur en 45 minuten nodig had.

5. De Puja ceremonie

Binnen het boeddhisme heeft de Mount Everest de bijnaam “Chomolungma” verdiend. Deze naam is een verwijzing naar een gelijknamige godin, die ook wel de moeder van de wereld wordt genoemd. De berg wordt dus als een heilige plek gezien en bergbeklimmers moeten altijd toestemming vragen voordat ze de Mount Everest beklimmen. Tijdens een zogenaamde Puja ceremonie wordt deze toestemming verleend en word je gezegend met een veilige reis. De ceremonie wordt uitgevoerd door twee monniken en een Lama. Zo kan je dus met een gerust hart de top van de berg bereiken.

4. De oudste en jongste bergbeklimmers

Voor sommige mensen is de beklimming van de Mount Everest iets waar ze bijna hun hele leven naar toewerken. Dat geldt niet voor iedereen, want er zijn een aantal ontzettend jonge klimmers die de top hebben gehaald. JDe Amerikaanse ordan Romero is de jongste persoon die de berg ooit beklommen heeft. Op het moment dat hij de Mount Everest trotseerde, was hij slechts dertien jaar oud. Een hele prestatie, want de gemiddelde klimmer is tussen de dertig en veertig jaar oud. En daarna heeft hij niet stil gezeten, hij heeft ondertussen de “seven summits” beklommen, de hoogste bergen van alle continenten. En wie is de oudste persoon die de berg beklom? De tachtigjarige Yuichiro Miura uit Japan.

3. Het is niet de hoogste berg op aarde

Mauna Kea

De Mount Everest mag dan wel het hoogste punt op aarde zijn, maar het is niet de hoogste berg. Die eer gaat naar de Mauna Kea, een berg op Hawaii. De berg is in totaal maar liefst 10.200 meter hoog, waardoor hij meer dan duizend meter hoger is dan de Mount Everest. De vraag is alleen waarom dit niet het hoogste punt op aarde is. Officieel begint de Mauna Kea onder de zee. Duizenden meters van deze berg liggen in het water, slechts 4.207,3 boven water, waardoor de Mount Everest nog altijd het hoogste punt op aarde is.

2. Er liggen lijken op de berg

lijken op de berg

Helaas is het beklimmen van de Mount Everest niet zonder risico. In totaal zijn er ongeveer 240 mensen overleden tijdens hun poging om deze berg te beklimmen. Er zijn verschillende redenen waarom ze het niet overleefden: lawines, onderkoeling, blessures of uitputting. Het is alleen ontzettend zwaar en gevaarlijk om de lichamen van deze overleden klimmers naar beneden te dragen. Daarom liggen ze vandaag de dag nog steeds op de berg. Sterker nog: nieuwe klimmers gebruiken ze als mijlpalen zodat ze weten hoe dicht ze bij de top zijn.

1. Er ligt veel afval op de berg

Je zou het niet verwachten, maar Mount Everest is een ontzettend vervuilde berg. De berg is bezaaid met voedselverpakkingen, lege zuurstoftanks, uitwerpselen en kapot klimgereedschap. Tijdens een grote schoonmaakbeurt in 2011 werd er maar liefst 8 ton afval van de berg gehaald. De regering van Nepal heeft daarom een nieuwe regel bedacht. Klimmers moeten al hun klimgereedschap weer mee naar beneden nemen. Is hun uitrusting niet meer compleet? Dan kan dat ze een boete van maar liefst 4.000 dollar opleveren.