Een raam is gewoon een raam, toch? Lang niet altijd, want sommige ramen lijken echte kunstwerken te zijn. Ze zijn versierd met prachtige afbeeldingen, hebben een unieke vorm of komen in alle kleuren van de regenboog. Wil je weten wat de mooiste ramen van de wereld zijn? Je leest het in deze top 10.

10. Zuidelijke roosvenster – Notre Dame

Zuidelijke roosvenster - Notre Dame

Zuidelijke roosvenster - Notre Dame 2

Bill Perry / Shutterstock.com

Het zuidelijke roosvenster van de Notre Dame is ontworpen als eerbetoon aan het Nieuwe Testament. Toch hoef je niet religieus te zijn om de pracht van dit raam te kunnen waarderen. Het is een van de beroemdste glas-in-loodramen ter wereld. Het raam werd ontworpen door Jean de Chelles en Pierre de Montreull en was een cadeau van koning Lodewijk IX van Frankrijk. Het werd in 1260 geschonken en is vandaag de dag nog steeds een van de weinige glas-in-loodramen in een Europese kathedraal met het originele glaswerk.

9. Pantheon – Rome

pantheon

Heracles Kritikos Shutterstock.com

Het Pantheon is een van de populairste toeristische attracties in Rome. De tempel heeft de grootste ongewapende massieve betonnen koepel ter wereld. Misschien wel het meest herkenbare kenmerk van de tempel is haar ‘oog’, ook wel oculus genoemd, in het midden van de koepel. Dit relatief kleine gat met een diameter van 8,7 meter laat een lichtcirkel op de kerkvloer vormen en vormt de enige lichtbron voor het gebouw. Deze opening is ook echt open en het regent dus soms naar binnen. De vloer is licht hol om het regenwater in het centrum af te kunnen voeren.

8. The Lady of Shalott – Alfred Lord Tennyson

The Lady of Shalott – Alfred Lord Tennyson

Dit raam komt uit een gedicht van Alfred Lord Tennyson en is uitvoerig bestudeerd sinds de negentiende eeuw. Het raam zit in een kasteel dat uitkijkt over Camelot. Hier is een vrouw opgesloten die niet direct uit het raam mag kijken. Ze mag de buitenwereld alleen bewonderen via reflecties van spiegels. Ze houdt zich netjes aan de regels, totdat ze Sir Lancelot ziet en een betere blik uit het raam wil werpen. Het gedicht moet weergeven dat een leven in de buitenwereld altijd mooier en rijker is dan het saaie leven tussen vier muren.

7. Raam van de Paus – Rome

paus raam

dominika zara / Shutterstock.com

Sinds de zeventiende eeuw zijn de Papal appartementen de officiële residentie van de paus. De appartementen bestaan uit verschillende grote vertrekken, waaronder een medische vleugel, een kantoor voor het secretariaat, verblijfplaatsen voor personeel en natuurlijk de privévertrekken van de paus. Hier is het beroemde raam met de witte raamdecoratie van de paus te zien. Het raam is bekend geworden doordat de paus hier iedere zondag een korte toespraak houdt.

6. Rear Window – Alfred Hitchcock

Rear Window

Dit keer geen echt raam, maar een film van Alfred Hitchcock met de titel Rear Window. De film komt uit 1954 en laat misschien wel een van de beroemdste ramen uit de filmgeschiedenis zien. De film draait om een fotograaf die zijn been breekt en daardoor in zijn appartement moet blijven. Hij doodt de tijd door zijn buren te bespieden via zijn raam. Tijdens een storm ziet hij een aantal verdachte dingen door het raam, waardoor hij vermoedt dat zijn buurman zijn vrouw heeft vermoord. Hij gaat op onderzoek uit en is van plan om de zaak zelf op te lossen.

5. Chimelong Ocean Kingdom – China

Chimelong Ocean Kingdom

Qiongna Liao / Shutterstock.com

Dit raam is te vinden in een Chinees aquarium. Het raam is recorbrekend groot, met een afmeting van 39,6 meter bij 8,3 meter. Via dit raam kunnen gasten naar een enorm aquarium kijken waar in totaal 20.000 verschillende diersoorten leven. Zo zijn er meerdere vissen, roggen, zeeschildpadden en zelfs haaien te bewonderen. Het raam van het aquarium verbrak niet alleen records, want het aquarium zelf was ook een van de grootste ter wereld.

4. Beeld en Geluid – Hilversum

beeld en geluid

Jan van Dasler / Shutterstock.com

Het museum voor Beeld en Geluid is in het leven geroepen om Nederlandse geschiedenis te bewaren. In het museum heb je meer dan 750.000 uur muziek, radio, televisie en film tot je beschikking. De collectie blijft bovendien groeien. De buitenkant van het museum is ook indrukwekkend, want hier vind je een façade van kleurrijk glas dat ontworpen is door Jaap Drupsteen. Ieder paneel laat een abstract beeld van een deel van de collectie zien, waardoor er een kleurrijk geheel ontstaat.

3. Texas School Book Depository – Verenigde Staten

Texas School Book Depository

amadeustx / Shutterstock.com

Texas School Book Depository 2

Gilberto Mesquita / Shutterstock.com

De Texas School Book Depository was lange tijd alleen een warenhuis voor schoolboeken, totdat het in 1963 de locatie van een van de meest beruchte moorden in Amerika werd. Op 22 november 1963 klom een medewerker genaamd Lee Harvey Oswald naar de zesde verdieping van het gebouw. Vanuit hier kon hij de toenmalige president John F. Kennedy neerschieten toen hij langsreed in een optocht. Tegenwoordig vind je een museum op de plek waar de moordenaar stond.

2. Nasir Al-Mulk – Iran

Nasir Al-Mulk

Mazur Travel / Shutterstock.com

De ramen in de moskee Nasir Al-Mulk zijn misschien wel de indrukwekkendste ter wereld, gordijnen zijn hier dan ook uit den boze. Aan de buitenkant lijken de ramen niet heel bijzonder, maar aan de binnenkant zie je dat de kleurrijke glas-in-lood ramen de hele moskee in een prachtig licht zetten. Overal zie je heldere regenboogkleuren, van de vloer tot de pilaren. Dat maakt deze moskee enorm kleurrijk en daardoor een traktatie voor gelovigen en niet-gelovigen. Je vindt de moskee in Teheran.

1. Sainte-Chapelle – Parijs

Sainte-Chapelle

SIAATH / Shutterstock.com

De Notre Dame is niet de enige Parijse kathedraal met bijzondere ramen. De Sainte-Chappelle heeft in totaal vijftien adembenemende glas-in-loodramen die enorm groot zijn. Ze zijn zelfs zo groot, dat het grootste deel van de wanden uit glas bestaat. Het kleurrijke glas zorgt ervoor dat de kerk een prachtige gloed krijgt. Tegelijkertijd beelden de ramen belangrijke scènes uit de Bijbel uit. Zo eren ze het Christelijke geloof, maar maken ze de verhalen uit de Bijbel ook tastbaar.