De meeste mensen denken bij het woord Kunst aan mooie dingen. Schilderijen, beeldhouwkunst en ga zo maar door, constructies met esthetische waarde (dat wil zeggen, het heeft als functie iets mooi te maken). Echter, kunst is niet altijd ‘mooi’. Soms is kunst juist lelijk, vreemd, eng, of provocerend. Want wat kunst echt Kunst maakt, is het vermogen van het kunstwerk om een emotie op te roepen bij de bewonderaar. Of heeft het iets te maken met het vermogen de kijker te verrassen? Let op, er zijn vele verschillende meningen over wat Kunst nu precies wel en niet is, maar dat doet er voor dit lijstje allemaal niet toe! Dit lijstje gaat namelijk over bizarre, vreemde en merkwaardige standbeelden. Of je het kunst wil noemen, dat is aan jou.

10. Denver’s Blucifer, Denver, USA

denver blucifer
foto: Eric Golub/flicrk

In Denver, voor de ingang van het vliegveld om precies te zijn, staat een luguber monster. In eerste instantie lijkt het een compleet normaal stijgend paard, maar de rode gloeiende ogen en de akelige blauwe vacht geven deze stijgende pony een illuster aanblik. De inwoners van Denver zijn niet blij met het paard, dat de bijnaam Blucifer heeft gekregen (dit is overigens niet de officiële naam). Welkom in Denver!

9. Quetzalcoatl, San Jose, USA

Quetzalcoatl
foto: Don DeBold/flickr

Dit beeldwerk werd in 1992 geschapen door John Graham en het zou als symbool moeten staan voor San Jose’s afkomst en geschiedenis. Daarnaast zou het een trekpleister voor toeristen moeten worden, zo dachten de opdrachtgevers. Echter, het resultaat, Quetzalcoatl genaamd, is op zijn hoogst merkwaardig te noemen, en veel mensen zien nou niet direct de relatie tot dit vreemde hoofd en de precolumbiaanse cultuur. Is het een slang? De meeste mensen vinden het meer een drol! Maar het is toch echt een lang, het is namelijk een afbeelding van een oude mythische god van de Azteken, uiteraard genaamd Quetzalcoatl.

8. De Frogner park baby werper, Oslo, Noorwegen

baby werper
foto: Bultro/wikicommons

In Frogner, een recreatie park in Oslo, Noorwegen staat het vol met beelden, maar één in het bijzonder trekt onze aandacht vandaag. Op dit beeld is namelijk te zien een naakte man die een aantal kinderen min of meer in elkaar slaat. Of liever gezegd, rond werpt. Een beetje morbide om hier een beeld van te maken, niet?
De maker bedoelde echter iets heel anders uit te beelden, gelukkig. Het moest namelijk vier genii afbeelden (de kleine kinderen) die een enkele man aanvallen. Genii overigens(ook wel jinn genoemd) zijn in de Arabische folklore doorgaans kwaadaardige bovennatuurlijke geesten.

7. De Kindereter fontein, Bern, Zwitserland

Kindlifresserbrunnen
foto: Andrew Bossi/wikicommons

Ook de Zwitsers lijken een morbide kijk op opvoeding te hebben, als we kijken naar het volgende standbeeld, in Bern. In het Duits heet de fontein de Kindlifresserbrunnen, en hij stamt af van de 16e eeuw, wat bewijst dat niet alleen de Moderne kunst afschrikwekkend kan zijn.
Er gaan verschillende theorieën rond over wat het standbeeld afbeeldt. De eerste beweert dat de man in de fontein in feite een reus is. Daar hij een gepunte hoed op heeft mogen we aannemen dat het een Joodse reus was (in die tijd was men ook al redelijk antisemitisch, helaas). Anderen denken dat de man een afbeelding is van Krampus, een folklore monster in de Alpen regio die tijdens kerst stoute kindertjes straft. Een derde groep mensen denkt dat het de oergod Cronus is die zijn kroost opeet (omdat hij gewaarschuwd was dat een zoon van hem zijn ondergang zou worden). Of het was gewoon een poging om kinderen angst aan te jagen zodat ze beter naar pap en mam zouden luisteren.

6. Man en schedel, Praag, Tsjechië

man en schedel

Tja, het beeld is duidelijk, een man op zijn knieën, die bijna verpletterd wordt door een gigantische schedel. In feite is dit beeld gemaakt in eer van Kafka, een beroemde auteur. Het zou gebaseerd zijn op een karakter van Kafka’s boeken, echter de posities die de man en schedel innemen… Iedereen mag denken wat hij of zij wil, natuurlijk, maar doet het niet verdacht veel denken aan bepaalde opwindende activiteiten? We hopen dat Kafka vereerd zou zijn geweest met dit kunstwerk….

5. De Fonteinen van de Deugden, Neurenberg, Duitsland

Fonteinen van de Deugden

Neurenberg staat voornamelijk bekend als locatie van de rechtszaken van Nazi kopmannen, maar wist je dat het ook de plek was waar enkele van de eerste Bijbels werden gedrukt. Daarnaast staat er een fontein van Deugden, zoals te zien is op de foto. En ja, het water komt inderdaad uit de borsten van de dames. Zij zijn heel deugdelijk vruchtbaar, zie je, en hoewel maagdelijkheid ook een deugd zou moeten zijn, hebben deze dames blijkbaar toch kroost weten te bemachtigen (dit kan volgens de Bijbel) en moeten ze zogen.

4. Boll Weevil Monument, Alabama, USA

Boll Weevil Monument

Het plaatsje Enterprise is een kleine stad in het Zuidoosten van de Verenigde Staten, en de trotse eigenaar van het Boll Weevil monument. Let op, een Boll Weevil is een soort keverachtige insecten het Monument is inderdaad een ode aan dit insectje. Het beestje heeft namelijk een enorme invloed gehad op de agricultuur en de economie in die regio. Deze kever groeide samen met de voorspoed, en derhalve koppelen Alabamianen zijn aanwezigheid met goede tijden. Dat het ook een plaag was, even terzijde. Het beeld werd gemaakt in 1919 en staat nog altijd centraal te pronken.

3. Point Pleasant’s Mottenman, West Virginea, USA

mothman
foto: Snoopywv/wikicommons

Ook in Amerika staat de mottenman. Het is een ode aan het wezen de ‘mottenman’ die af en toe in de buurt van het stadje Point Pleasant gespot is. Net als sommige mensen Ufo’s zien rondzweven, zien anderen mottenmannen rondvliegen. In 1966 en het jaar daarna waren er meldingen van een mottenman in de buurt. Later werd het idee opgenomen door John Keel, die er een boek over schreef. En weer later, in 2003, werd dit standbeeld onthult, in eer van de mottenman. Bovendien is er een mottenman museum en onderzoekscentrum. En dat allemaal dankzij een paar observaties

2. Ontwaken, USA

the awakaning
foto: ~Ealasaid~/flickr

De Ontwaking (the Awakening) is 21 meter in omvang en het lijkt een reus voor te stellen die uit de aarde probeert omhoog te kruipen (of wegzakt in drijfzand). Het op aluminium gebaseerde kunstwerk beeld de afgrijzen van de reus goed af. Het beeld is gemaakt door Seward Johnson Junior in 1980 en het is recentelijk (in 2007) verkocht aan Milton Peterson voor een kleine 750.000 Dollar. Dat is een leuk zakgeldje! Tegenwoordig is dit beeld te bezichtigen in National Harbor, in Prince George’s County, Maryland. Mocht je toevallig in de buurt zijn…

1. Reuze Oogbal, Chicago, USA

oog
foto: John Lodder/flickr

In Chicago, tot slot, vinden we een reuze oogbal. Midden op de stoep. Echter, het is geen oog dat gefixeerd is op één uitzicht. De oogbal wordt namelijk regelmatig verplaatst naar andere locaties binnen de staat. Voor je het weet staat dit ding ineens op je stoepje! Het kunstwerk heeft een naam, namelijk “oog”, en het werd gemaakt voor een Kunst Programma in 2010, door Tony Tasset. Het idee achter het kunstwerk is dat het kennis, macht, bewaking en toezicht moet weerspiegelen. Min of meer het Big Brother Is Watching You effect.