Maurits Cornelis Escher was een grafisch kunstenaar die zich kan scharen onder de beroemdste kunstenaars en artiesten uit Nederland. De werken van M.C. Escher staan internationaal bekend om hun surrealistische vertoningen. De kunstenaar werkt met geometrische vormen en creëert hiermee afbeeldingen die de werkelijkheid overstijgen. Of hij nu werkt met houtsnedes, lithografie of potlood: zijn werk is wereldberoemd. Hier zijn de tien meest beroemde werken van M.C. Escher.

10. Reptielen

Ondanks dat Escher zich voornamelijk liet inspireren door wiskunde en geometrie, zijn er ook veel natuurthema’s terug te vinden in zijn werken. De lithografie print Reptielen combineert het abstracte mathematische met de levendigheid van de natuur. De tweedimensionale reptielen op een vel papier komen tot leven en beginnen over het bureau te kruipen in een eindeloze cirkel. Het resultaat is een vervreemdende, maar vooral ook levensechte afbeelding.

9. Klimmen en Dalen

De kunstwerken van Escher zijn iconisch geworden door het veelvuldige gebruik van gezichtsbedrog. Escher speelt met verwachtingen en de werking van de hersenen. In dit wereldberoemde kunstwerk zien we een trappensysteem dat nooit lijkt te eindigen en onmogelijk zou zijn in de echte wereld. Escher laat zien dat de getekende wereld veel meer mogelijkheden heeft en bovendien leuke trucjes uit kan halen met het menselijke brein.

8. Belvedere

Dit werk van Escher is een schoolvoorbeeld voor iedereen die wil zien hoe je met perspectief kunt spelen. De verhoudingen van het getekende gebouw veranderen wanneer je als toeschouwer een ander perspectief inneemt. Er lijkt op het eerste gezicht niets mis te zijn met het bouwwerk, maar wie iets langer kijkt ziet dat Escher iets heeft getekend dat onmogelijk zou zijn.

7. Hol en Bol

Met dit werk wilde Escher laten zien hoe je hersenen bepaalde trucjes uitvoeren wanneer ze een afbeelding waarnemen. De vormen die hij tekent kunnen zowel als hol en bol worden geïnterpreteerd. De kunstenaar kreeg met dit werk kritiek over zich heen: zijn werken zouden niet meer draaien om schoonheid maar enkel om wiskunde en psychologie. Escher beaamt dit alleen maar, en trekt de kritiek in twijfel: waarom zou schoonheid het belangrijkste aan een kunstwerk moeten zijn?

6. Lucht en Water

Op subtiele en precieze wijze weet Escher de twee werelden van lucht en water te verenigen in dit kunstwerk. De vogels lopen langzaam over in vissen, of toch andersom? Door subtiele wijzigingen aan een herhalend patroon toe te passen weet de kunstenaar een beeld te creëren dat tegelijkertijd symmetrisch als organisch is. Ook hier speelt Escher met perspectief: bekijk je de tekening vanuit het perspectief van de vogel, of de vis?

5. Toren van Babel

Gebaseerd op het oude Bijbelverhaal creëerde Escher zijn eigen Toren van Babel. Deze afbeelding is geen schilderij, maar een houtsnede die Escher zelf heeft gemaakt. Door het gebruikte perspectief lijkt de toren onmenselijk hoog. De werkers bovenop de toren blijven ondertussen ongestoord door bouwen, waardoor er geen einde aan dit mythische gebouw lijkt te komen.

4. Hand met Spiegelende Bol

Het tekenen en schilderen van spiegelende objecten is sinds jaar en dag één van de grootste uitdagingen in de schilderkunst. Deze lithograaf van Escher is een creatieve uiting van zijn talent. De kunstenaar laat niet alleen zien dat hij een heldere spiegel kan creëren in zijn kunst, maar maakt tegelijkertijd ook een origineel zelfportret. Door het gebruik van de hand krijgt de toeschouwer de illusie dat hijzelf de bol vasthoudt, maar het spiegelbeeld van Escher doorbreekt deze illusie meteen weer. Dit samenspel maakt deze afbeelding één van de meest intrigerende werken van Escher.

3. Tekenende Handen

In dit wereldberoemde werk speelt de kunstenaar met de verschillende lagen en dimensies binnen één tekening. De handen op de afbeelding zijn onderdeel van een kleinere tekening op een wit vel papier, maar gaan tegelijkertijd over de grens van dit papier heen. Escher laat met dit werk zien dat tekeningen slechts bedrog zijn. Deze print is bovendien zeer geliefd door kunstkenners omdat het speelt met het begin en einde van een kunstwerk: houdt een kunstwerk op met bestaan buiten zijn eigen lijst, of leeft het zijn eigen leven?

2. Waterval

Wederom laat Escher zien dat hij in staat is om een onmogelijk bouwwerk te tekenen, dat er tegelijkertijd natuurlijk en logisch uitziet. De kunstenaar gaf aan dat zijn werken hem nogal wat hoofdpijn bezorgden. Hij creëerde niet alleen mooie of interessante beelden, maar gaf zichzelf ook de uitdaging om het onmogelijke mogelijk te maken. Dit vergde veel ruimtelijk inzicht en rekenwerk. Zo werden de beelden van Escher niet alleen surreëel, maar tegelijkertijd ook levensecht.

1. Relativiteit

Het meest iconische werk van Escher is een labyrinth aan trappen, doorgangen en ramen. Dit kunstwerk laat zien dat de manier waarop je een afbeelding ervaart helemaal relatief is aan het perspectief dat je inneemt. Een trap kan omhoog, maar ook omlaag gaan. De talloze verschillende perspectieven in dit werk lopen moeiteloos in elkaar over, wat meteen de kracht van Escher laat zien. Zijn verfijnde werkwijze zorgt uiteindelijk voor een kunstwerk dat natuurlijk en moeiteloos oogt.