De game industrie vormt wereldwijd het grootste segment van de entertainment industrie. Ja, groter dan de film-, televisie- en muziekindustrie! Games kun je tegenwoordige spelen op je pc, mobiele telefoon, en tablet, maar de meeste gamers spelen echter het liefst op hardware die speciaal voor dit ene doel ontworpen is, de spelcomputer.In deze top 10 lijst kijken we naar de tien populairste spelcomputers:

10 – Nintendo Entertainment System (NES)- Nintendo – 1983 − 61.91 miljoen verkocht

Nintendo Entertainment System

In 1983 zakte de markt voor videospellen als een pudding in elkaar (de “Atari crash”. Honderden bedrijven gingen over de kop, maar juist in die tijd verscheen Nintendo op het toneel. Deze nieuwkomer uit Japan brak met de videospellen uit het verleden, door een compleet nieuw ontworpen spelcomputer te presenteren: de NES (Nintendo Entertainment System). De NES was eenvoudig te gebruiken en de bijbehorende spellen waren spannend en leuk om te spelen. Twee jaar later sloeg de NES ook buiten Japan aan. Wereldwijd zijn er uiteindelijk bijna 62 miljoen exemplaren van verkocht.

9 – Playstation Portable (PSP) – Sony – 2004 − 80+ miljoen verkocht

PlayStation Portable

De Sony Playstation Portable, beter bekend als PSP en uitgebracht in 2004, was de eerste spelcomputer van Sony die je tijdens het spelen in je hand houdt. Nintendo bracht al eerder vergelijkbare apparaten op de markt, maar Sony gebruikte de beste hardwarecomponenten die op dat moment bestonden. Gamers waren zeer te spreken over de hoge kwaliteit van de hardware, maar het softwareplatform stelde aanvankelijk teleur. Na verloop van tijd begonnen de verkoopcijfers echter te stijgen. Alles bij elkaar is de PSP inmiddels meer dan 80 miljoen keer verkocht.

8 – Playstation 3 – Sony – 2006 − 80+ miljoen verkocht

PlayStation 3

In 2006 lanceerde Sony de Playstation 3. De prijs was ongekend hoog: € 600. Veel gamers vonden dit aanvankelijk te duur. Van de belangrijkste concurrent, de Xbox 360, werden in die tijd maand na maand aanmerkelijk meer exemplaren verkocht. Het kostte Sony jaren om deze spelcomputer alsnog goed in de markt te zetten. Inmiddels zijn er meer dan genoeg goede spellen voor de Playstation 3, en is de prijs van het apparaat flink gedaald, waardoor steeds meer gamers hem zijn gaan kopen. De teller staat nu op ruim 80 miljoen verkochte exemplaren.

7 – Game Boy Advance – Nintendo – 2001 − 81.51 miljoen verkocht

Game Boy Advance

De Game Boy van Nintendo was een dermate succes dat hij zich een plek verderop in dit overzicht verwierf. Er kwamen dan ook diverse opvolgers, waaronder (in 2001) de Game Boy Advance. Dit model had een veel beter scherm dan zijn voorgangers, betere geluidsweergave, een betere vormgeving en betere bedieningsknoppen. De Game Boy Advance sloeg dan ook overal goed aan. Wereldwijd ging hij 82 miljoen keer over de toonbank.

6 – Xbox 360 – Microsoft – 2005 − 82.9 miljoen verkocht

Xbox 360

Microsoft voelde zich bedreigd door het succes dat Sony had met de Playstation 2. Daarom kwam het bedrijf met de Xbox, maar daarvan werden “slechts” 24 miljoen exemplaren verkocht. In 2005 bracht Microsoft een verbeterde versie uit, de Xbox 360. Dit model was voorzien van betere software en betere graphics. Ook zorgde Microsoft voor een prettiger te bedienen controller en een geweldige verzameling games. De verkoopcijfers overtroffen alle verwachtingen. Wereldwijd werd de Xbox 360 zo’n 83 miljoen keer verkocht.

5 – Wii – Nintendo – 2006 − 100.9 miljoen verkocht

wii

Het zat Nintendo enige tijd niet mee. Zowel de N64 als de Gamecube flopte. Daarom sloeg het bedrijf een nieuwe koers in. In plaats van de snelste, krachtigste en duurste spelcomputer voor de doorgewinterde gamer te maken, richtte Nintendo zich met een lichtgewicht toestel met bescheiden specificaties op de incidentele speler. En in plaats van een gebruikelijke controller vol knopjes en knuppeltjes maakte het bedrijf een toestel dat reageert op beweging. Voor deze revolutionaire aanpak werd Nintendo beloond met een wereldwijde verkoop van 101 miljoen exemplaren.

4 – Playstation – Sony – 1994 − 102.49 miljoen verkocht

Playstation

In 1988 maakte Sony plannen bekend om met Nintendo samen te werken aan een nieuw soort spelcomputer, op basis van Sony’s revolutionaire cd-technologie. De samenwerking werd in 1991 verbroken, maar Sony hield vast aan het plan voor een nieuw apparaat voor videospellen. Eind 1994 presenteerde het bedrijf met veel tamtam de Playstation. Dankzij de nieuwste componenten kon de Playstation werelden en personages driedimensionaal weergeven. De games waren gewelddadiger en meer op volwassenen gericht dan andere computerspellen uit die tijd. De Playstation verbrak overal in de wereld vrijwel alle verkoopcijfers van spelcomputers. Tot nu toe zijn er bijna 103 miljoen Playstations verkocht.

3 – Game Boy – Nintendo – 1989 − 118.69 miljoen verkocht

Game boy

Als je veel spelcomputers wilt verkopen, moet je met iets revolutionairs komen. Dat blijkt wel uit de succesnummers op deze lijst. Ook de Game Boy (van Nintendo) was revolutionair. Je hoefde hem namelijk niet via een kabel met je televisietoestel te verbinden. In 1989 was het echt heel bijzonder om buitenshuis te kunnen gamen. Dat het ding nogal groot was (om ruimte te bieden aan 4 AA batterijen) en het scherm een beperkt bereik aan kleuren had (32 tinten groen) nam je op de koop toe. Nintendo was zo slim om standaard het spel Tetris mee te leveren. Zo hadden de eerste kopers iets leuks om te laten zien aan vrienden en familieleden, die vervolgens ook een Game Boy kochten. Al met al zijn er 119 miljoen Game Boys verkocht.

2 – Nintendo DS – Nintendo – 2004 − 153.98 miljoen verkocht

Nintendo DS

Nintendo bracht de eerste DS-hardware in 2004 op de markt. Het ontwerp was lomp, maar door het revolutionaire dubbele scherm en de bediening met een stylus werd het toch een succes. In 2006 verscheen de Nintendo DS Lite, met allerlei verbeteringen: betere en iets grotere schermen, een compactere vormgeving, een betere stylushouder, betere luidsprekers en batterijen met een langere levensduur.

Voor de DS Lite waren uiteenlopende spellen te koop. Doorgewinterde gamers konden bijvoorbeeld Super Mario Brothers, Mario Kart of The Legend of Zelda spelen, en incidentele gebruikers beleefden plezier aan Catz and Dogz, Brain Training en Planet Puzzle League. De Nintendo DS is nog altijd de bestverkochte handheld spelcomputer. In totaal zijn er 154 miljoen exemplaren van verkocht.

1 – Playstation 2 – Sony – 2000 − 155+ miljoen verkocht

PlayStation 2

De Playstation 2 was toen hij in 2000 uitkwam direct uitverkocht. Sommige mensen hebben wekenlang bij een elektronicazaak gekampeerd om een Playstation 2 te bemachtigen. Sony had dan ook alle registers opengetrokken om de toch al succesvolle Playstation te overtreffen. Zelfs uitgeschakeld was de Playstation 2 oogstrelend. De gebruikte microprocessor maakte geavanceerde 3D-effecten mogelijk en de beschikbare spellen waren om te watertanden. Gamers werden smoorverliefd op dit toestel en haalden vrienden en familieleden over om ook een Playstation 2 te kopen. De teller is inmiddels de 155 miljoen gepasseerd.

foto credit alle foto’s: Evan-Amos / Wikicommons