Buiten Hollywood om gebeurt heel veel op filmgebied. De arthouse of indiefilm wist in 2016 dan ook weer veel mooie en onvoorspelbare verhalen op het witte doek te brengen. Wat waren de beste films die in 2016 buiten de platgetreden paden durfden te treden?
10. Room
Het Canadees-Ierse Room is gebaseerd op de gelijknamige roman van Emma Donoghue. De film vertelt het heftige verhaal van Joy die ooit werd ontvoerd om jarenlang in een kamer gevangen gezet te worden. Haar ontvoerder Old Nick verkracht haar regelmatig waardoor ze zwanger raakt en lange tijd met een kind in dezelfde ruimte leeft. Voor het jongetje die niet beter weet voelt de ruimte als thuis, maar voor zijn moeder is het een gevangenis. Naarmate de jongen ouder wordt begint hij nieuwsgierig te worden en zijn moeder weet dat ze niet voor altijd op de kamer kunnen blijven.
9. Elle
Tien jaar na Zwartboek was er eindelijk een nieuwe bioscoopfilm van Paul Verhoeven. Dit keer werd het een Frans-Duitse samenwerking en wist Verhoeven voor de hoofdrol met Isabelle Hupert een van de boegbeelden van de arthouse cinema te strikken. De zakenvrouw Michelle wordt op een dag aangerand. Ze laat zich er niet door uit het veld slaan, wat met allerlei familieproblemen ook moeilijk gaat. Wanneer de aanrader haar vervolgens begint te stalken besluit ze voor de tegenaanval te kiezen.
8. The Neon Demon
Nicolas Windig Refn heeft moeite om het succes van Drive (2011) te evenaren. Ook met de originele psychologische thriller The Neon Demon lukte dit uiteindelijk niet. De film gaat over een beginnend fotomodel (Elle Fanning) wiens schoonheid velen in Los Angeles fascineert. Tegelijkertijd roept ze intense gevoelens van jaloezie op. Dit leidt onvermijdelijk tot een bruut einde waar veel kijkers moeite mee hadden.
7. D’Ardennen
De Belgische cinema is gespecialiseerd in rauwe films over de onderkant van de samenleving. D’Ardennen vormt hier geen uitzondering op. Twee broers overvallen een huis maar dat loopt totaal mis. Een van de broers moet achterblijven en verdwijnt in de gevangenis. Wanneer Kenny vrijkomt is zijn broer Dave inmiddels op het rechte pad, bovendien heeft hij een relatie met de ex van zijn broer. Deze vermoedt al snel dat er iets niet pluis is waarna de druk snel toeneemt.
6. Hell or High Water
De Schotse regisseur David MacKenzie maakte met Hell or High Water een klassiek Amerikaanse film over twee broers die banken overvallen. Al snel worden ze achtervolgd door twee Texas Rangers. De staat Texas staat garant voor prachtige landschappen. De broers lijken wat ze ook doen verdoemd want het gaat niet goed met Amerika. De door hun gekozen levensstijl is lastig vol te houden al verzinnen de broers een list om een nieuw leven te kunnen beginnen.
5. Strike a Pose
Eind jaren tachtig begon Madonna aan de controversiële Blond Ambition tournee. Deze zou vereeuwigd worden in de documentaire In Bed With Madonna. In 2016 filmden de Nederlandse Ester Gould en Reijer Zwaan een tweede documentaire over de dansers die een centrale rol speelden tijdens de optredens. Het resultaat geeft een gevoelig beeld van een korte periode van roem.
4. I Daniel Blake
De Britse regisseur Ken Loach is gespecialiseerd in politieke drama’s waarin de gewone man het hard te verduren krijgt. Ook de gelijknamige hoofdpersoon in I Daniel Blake ontsnapt niet aan de hardvochtigheid van de Britse overheid. De 59-jarige meubelmaker krijgt op een dag een hartinfarct en moet leven van een uitkering. Hij ontmoet de alleenstaande moeder Katie die met haar twee kinderen is verhuisd omdat ze in een tehuis voor daklozen terecht dreigde te komen. Daniel krijgt op een dag te horen dat hij geschikt is om weer te gaan solliciteren terwijl zijn artsen het hier niet mee eens zijn. Kan Daniel de nieuwe druk aan? De film won de Palme d’Or op het filmfestival van Cannes.
3. Toni Erdmann
De Duits-Oostenrijkse productie Toni Erdmann was een van de grote verrassingen van het filmjaar. Veel bezoekers leken in eerste instantie geïntimideerd door de speelduur van 162 minuten maar kwamen meestal juichend uit de bioscoopzaal. De 65-jarige muziekleraar Winfried is een vreemde vogel die zijn omgeving steevast verrast met rare grappen. Dit in tegenstelling tot zijn doodserieuze dochter die de grappen van haar vader al jaren zat is. Op een dag besluit Winfried zijn dochter in Roemenië op te zoeken waar zij voor een oliemaatschappij werkt. In een van zijn lollige buien verkleedt hij zich als het personage Toni Erdmann. Een ongemakkelijke situatie ontstaat met bijzondere gevolgen.
2. Anomalisa
Charlief Kaufman is een meester van ongemakkelijke films over depressie die ook uitblinken door hun originaliteit. Anomalsia, zijn eerste film sinds Synecdoche, New York (2008), is zowaar een stop-motion animatie voor volwassen waarin heel veel wordt gepraat. Michael Stone is een populaire spreker en schrijver van boeken over klantenservice. Ondanks zijn succesvolle leven voelt hij zich geïsoleerd van andere mensen. Zijn saaie bestaan wordt op een dag op positieve wijze door de war geschud als hij de jonge Lisa ontmoet.
1. Captain Fantastic
Captain Fantastic was de publiekslieveling van het arthouse-bezoeker. Regisseur Matt Ross, voorheen een acteur in series als Big Love en Silicon Valley verrast met zijn tweede film Captain Fantastic over een gezin dat zich teruggetrokken heeft in de bossen. Gedesillusioneerd door het moderne Amerikaanse bestaan proberen ze op eigen houtje te overleven. Wanneer de moeder Leslie wordt opgenomen en uiteindelijk komt te overlijden moet Ben (Viggo Mortensen) de confrontatie met zijn schoonouders aangaan. Hij gaat met zijn kinderen op reis en komt er achter dat zij zich een heel ander leven voorstellen wanneer ze volwassen worden. Zal Ben worden verlaten of is er een alternatieve oplossing mogelijk?
1 reactie
En een man die oven heet?
Belgica?
Lala land is toch ook ni echte Hollywood film