De volgende tien plaatsen behoren tot de meest afgelegen plaatsen in de wereld. Veelal zijn te vinden ergens op een eiland midden in een van de zeeën of op locaties met erbarmelijke omstandigheden als de Noordpool of hoog in de bergen.
10. Paaseiland
Paaseiland ligt volledig geïsoleerd in de Grote Oceaan, een dikke 3.000 kilometer uit de kust van Chili. Het eiland bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente. Paaseiland is in 1722 op een paaszondag ontdekt door een Nederlandse ontdekkingsreiziger, Jacob Roggeveen en heeft daaraan zijn naam te danken. De Polynesische naam voor het eiland is Rapanui. Deze naam heeft het eiland gekregen van een Tahitiaanse bezoeker in de 19e eeuw, ook hier is de naam weer goede verklaren: hij vond dat het er veel leek op het Tahitiaanse eiland Rapa maar dan wel groter en daar staat “Nui” voor, dat maakt dus “Rapanui”.
Vandaag de dag wonen er ongeveer vierduizend mensen op het eiland. Het eiland is vooral bekend om zijn gebeeldhouwde figuren en monolieten die langs de kustlijn te vinden zijn, de “Moai”. Ze zijn gemaakt van gesteente van het eiland zelf. Niemand weet wat het doel van deze beelden is geweest, en hoe deze zware beelden op hun plaats zijn gezet. Daarnaast heeft het eiland één van de rijkste verzameling rotstekeningen (meer dan 4.000) van Polynesië. Het eiland is afgelegen, maar wel te bereiken met een (klein) vliegtuigje. Het vliegveld van het eiland staat ook wel bekend als het ‘meest afgelegen vliegveld ter wereld’.
Als je de reis maakt naar het eiland, wees dan voorzichtig met de beelden. In 2008 beschadigde een Finse toerist een van de beelden, hij brak een oor af. Hij riskeerde een celstraf tot 7 jaar! Uiteindelijk werd het een geldboete van 10.800 euro en een verbod van 3 jaar van het eiland, maar toch, wees voorzichtig!
9. La Rinconada (Peru)
La Rinconada in Peru is een van de hoogstgelegen steden in de wereld is, namelijk op 5.100 meter boven zeeniveau. Je kan je dus voorstellen dat de omstandigheden hier niet ideaal zijn. Toch is er een reden dat hier mensen wonden, het stadje ligt namelijk vlakbij een goudmijn! De stad heeft meer weg van een kamp dan daadwerkelijk een stad. Zo ontbreek bijvoorbeeld het riool.
Het is niet makkelijk om er te komen. La Rinconada is alleen bereikbaar met een auto en de reis over de moeilijk begaanbare wegen duurt dagen. En dan is er ook nog een grote kans op wagen- en/of hoogteziekte. Eenmaal aangekomen is het ook geen pretje, zoals gezegd is er geen riolering, maar er is er ook sprake van een flinke verontreiniging door kwik. Dit is een gevolg van de vele jaren mijnbouw. Maar wie van avontuur houdt en een mooie afgelegen plaats zoekt zit hier zeker op zijn plek.
Zoeken naar goud kun je hier overigens beter niet doen, ze werken hier namelijk met het “cachorreo systeem”. De mijnwerkers werken 30 dagen zonder loon en de laatste dag van de maan mogen ze zoveel erts als ze op hun schouders kunnen dragen meenemen uit de mijn. Of er dan uiteindelijk ook goud inzit, dat is maar de vraag …
8. Station McMurdo (Antarctica)
Station McMurdo is een Amerikaans onderzoekstation op Antarctica. Plaatselijke bewoners kent het gebied niet, wel wordt het bevolkt door ongeveer 1.200 wetenschappers en medewerkers om daar onderzoek te verrichten. McMurdo is de grootste nederzetting van Antarctica.
Het moge duidelijk zijn dat hier altijd koud is, alleen in december en januari komt het kwik weleens boven het vriespunt.
Accommodaties zijn er overigens wel in McMurdo, zo zijn er fitness ruimtes, kan er (beperkt) televisie ontvangen worden, is er een internet verbinding en er is zelfs een negen-hole “Disc Golf” baan (combinatie van golf en frisbee).
Er zijn drie landingsstroken voor vliegtuigen, een helikopterplatform en een haven om voorzien te worden van producten en voedsel.
7. Kaap York-schiereiland (Australië)
Op het gigantische oppervlakte van Australië wonen relatief weinig mensen. Dit betekend dus dat er veel afgelegen plaatsen zijn. Een daarvan is het Kaap York-schiereiland. Op dit grote schiereiland gelegen in Far North Queensland wonen maar zo’n 18.000 mensen. De omgeving is daardoor prachtig intact gebleven, maar ook moeilijk bereikbaar. Avontuurlijke toeristen kunnen hier alleen maar komen met een vrachtwagen of een jeep. Tenminste, als de wegen niet door zware regenval zijn gesloten. Gesloten in de zin van overstroomd. Maar zelfs met goed weer zijn sommige gebieden niet bereikbaar met een goede jeep.
6. Ittoqqortoormiit (Groenland)
Ittoqqortoormiit ( Oost-Groenlandse ) is een nederzetting gelegen in Groenland, het grootste eiland ter wereld. Ittoqqortoormiit is ongeveer even groot als Engeland, maar heeft maar zo’n 500 bewoners. Je kan je voorstellen hoeveel ruimte dat per persoon moet zijn.
De plaatselijke bevolking houdt zich voornamelijk bezig met jagen op ijsberen en walvissen. Het jagen is daar al generaties lang een belangrijke culturele en economische factor. Het gebied is daar tevens rijk aan zeehonden , walrussen en poolvossen. Maar ook rijk aan archeologische overblijfselen en ruïnes van een oude bevolking die daar ooit geleefd heeft, namelijk de Inuit. Dit is één van de redenen waarom toerisme een steeds grotere rol begint te spelen. Je kan er komen met Air Greenland helikopters die passagiers pendelen tussen de nederzetting en Nerlerit Inaat Luchthaven. Een aantal maanden per jaar is vervoer met de boot ook mogelijk. Een prachtige omgeving voor echte durfal.
5. Kerguelen Eilanden
De Kerguelen eilanden, ook wel bekend als de Desolation eilanden, zijn een groep eilanden gelegen in de zuidelijke Indische Oceaan. Deze eilanden mogen met recht een van de meest afgelegen plaatsten ter wereld genoemd worden, de dichtstbijzijnde bewoonde locatie is op meer dan 3.300 kilometer! Er zijn geen plaatselijke bewoners, maar Frankrijk, waar het land toe behoort, zorgt er voor dat er altijd een groep van 50 tot 100 wetenschappers aanwezig is. Met het ijsvrije, maar ruwe klimaat is deze omgeving een prachtgebied voor de liefhebber. Omdat het klimaat koud is, zal je er hoofdzakelijk grassen, mossen en korstmossen vinden. De belangrijkste dieren die je aantreft zijn insecten en een grote bevolking van zeevogels, zeehonden en pinguïns. Maar ook wilde katten die vroeger via schepen aan land zijn geraakt.
4. Pitcairn
Pitcarin is een micronatie. Dat houdt in dat ze niet officieel zijn erkend als onafhankelijke natie door andere landen, maar wel een onafhankelijk besturingssysteem hebben, met eigen wetten, vlaggen en vaak een volkslied.
Pitcairn is een klein eiland (5 km²) in de Zuidelijke Grote Oceaan, maar kent een rijke geschiedenis. Het is ontdekt in 1767 door de toen vijftienjarige matroos “Robert Pitcairn”. Het eiland was onbewoond, maar er waren wel sporen van eerdere bewoning. Pitcairn was matroos op de het schip de HMS Bounty, hij had samen met acht andere muiters het schip van de kwaadaardige kapitein Bligh overmand. In plaats van naar Engeland wilden ze terug naar Tahiti. Echter ze landden eerst in Pitcairn, hier bleven de negen muiters, samen met twaalf Tahitiaanse vrouwen en zes Tahitiaanse mannen en een baby achter.
Echt fijn is de geschiedenis niet, er waren in het begin veel opstanden waarbij het grootste deel van de muiters en de Tahitaanse mannen omkwamen. In 2004 kwam het eilandje weer in nieuws in verband met verkrachtingszaken waarbij een kwart van de mannelijke bevolking betrokken is geweest.
Momenteel wonen er zo’n 60 mensen op het eiland, en er is een hoge graad van inteelt.
Misschien niet de beste plek om te bezoeken?
Lees meer over de heftige geschiedenis van dit afgelgen eiland op Wikipedia.
3. Alert, Nunavut (Canada)
Wie van de kou houdt, zit op Alert, Nunavut in Canada op de juiste plek. Het is de noordelijkst gelegen permanent bewoonde nederzetting ter wereld, er wonen voornamelijk wetenschappers. Het ligt 817 kilometer van de Noordpool af.
Temperaturen kunnen dalen tot veertig graden onder nul. De nederzetting die hier gevestigd is wordt omgeven door heuvels en valleien en op slechts één kilometer ligt de Noordelijke IJszee.
Alert ligt boven de noordpoolcirkel, en de zon gaat tussen 8 april en 5 september dan ook niet onder (middernachtzon), en tussen 13 oktober en 1 maart komt de zon juist niet boven de horizon (poolnacht).
2. Muoto (China)
Motuo County in Tibet plaatsen we nog in de lijstje, maar het zou kunnen dat sinds 2010 de plaats beter bereikbaar is. Tot dan waren er namelijk geen wegen naar deze plaats aanwezig, maar China heeft aangekondigd dat sinds 2010 wel een weg is. Overigens was erin de jaren ’90 ook al een poging gedaan om dit gebied te verbinden met de snelwegen van China, toen was de weg binnen een paar weken alweer onbereikbaar door de jungle waar de weg doorheen moet. Modderstromen en lawines sloopten de weg.
Het is een prachtige omgeving en een van de laatste stukje onberoerde Tibet. Voor de weg er was moest je over de bevroren paden van het Himalaya gebergte wandelen en daarna een 200 meter lange hangende brug oversteken. Het gebied heeft een oppervlakte van 30.553 vierkante kilometer en ligt op een gemiddelde hoogte van 1.200 meter boven zeespiegel. Het gebied heeft een gunstig klimaat en kent meer dan 3.000 soorten planten en 42 soorten zeldzame dieren die allemaal onder speciale bescherming van de staat staan
1. Tristan da Cunha
Tot slot het meest afgelegen eiland op aarde. Tristan da Cunha oftewel Tristan. Dit eiland is onderdeel van groep vulkanische eilanden in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Zuid-Afrika ligt op 2.816 kilometer afstand en Zuid-Amerika op 3.360 kilometer afstand. Samen met de kleinere onbewoonde Nightingale eilanden en de wildreservaten van de Gough eilanden, heeft het een oppervlakte van 98 vierkante kilometer en een lengte van 11,27 kilometer.
Wie onvindbaar wil zijn, moet hier op vakantie gaan.
Er heerst een vochtig zeeklimaat met aangename temperaturen. Nadeel is wel de regen die er over het algemeen aanwezig is en er voor zorgt dat er maar weinig zon te zien zal zijn. Tristan staat bekend om zijn wilde dieren. Het eiland is betiteld al een “Important Bird Area” door BirdLife International. Je vind hier onder andere de Northern Rockhopper pinguïns, Atlantic Yellow-nosed Albatrossen, Grote Pijlstormvogels en Tristan Jagers. Ook dolfijnen en walvissen worden rond Tristan veel gezien.
Er is geen vliegveld aanwezig op Tristan. Via vissersboten die uit Zuid-Afrika zo’n acht of negen keer per jaar uitvaren, kan je het gebied bereiken. Om hier te komen zal je moeite moeten doen, maar is dubbel en dwars waard. En mocht je de reis gepland hebben op vijf december 2048, dan ben je getuige van een totale zonsverduistering op het eiland voor een ruime twee minuten.
11 reacties
Nieuw zee-land
Hey, leuk lijstje… maar er staat een spelfout in :), bij de elfde regel van Paaseiland die luid: ‘Het eiland is afgelegen, maar wel bereiken met een (klein) vliegtuigje’. Ik denk dat het ’te bereiken’ moet zijn 🙂
ik wist niet dat we hier aan ’n nationaal dictee deelnamen..
er staan wel meer spelfouten in. in het stukje van MUOTO bijvoorbeeld ” de lijstje” moet het lijstje zijn!
Zeg Liam, als we het nou toch over spelfouten hebben…..het is luidt met dt!!
Luid moet je niet met en dt schrijven maar met een d netals Liam deed
goed gezien rieneke
Er zijn veel plaatsen die zijn onmiskenbaar mooi, maar soms is dat echt nodig om te ontsnappen zo veel investeren in het buitenland plaats belangrijkste is om een plaats te komen waar de investering rendabel is en een terugkeer naar de woning kosten zo vaak bereikt mediterrane welbeschouwd, de Canarische Eilanden en Portugal
heel brachtig
Leuke lijst, maar ik mis toch echt wel alaska
Palmerston Island is ook zo’n afgelegen plaats. Vanaf de Cook eilanden moet je met de boot nog 5 dagen varen om er te komen. Vanuit Nederland ben je dus ruim ’n week onderweg om er te komen.