Wolkenkrabbers vol luxe appartementen en belangrijke kantoren: je vindt ze volop op de Zuidas van Amsterdam. Deze wijk staat vooral bekend als de financiële wijk van de stad, maar je kunt er ook chic wonen en van talloze restaurants genieten. De bijzondere gebouwen geven deze wijk zijn charme. Wil je meer te weten komen over de architectuur van deze wijk? Lees dan deze top 10 bijzondere Zuidas gebouwen.

10. Amsterdam Symphony

Amsterdam Symphony

Wanneer je twee hoge oranje wolkenkrabbers op de Zuidas ziet, weet je dat het de Amsterdam Symphony is. Dit complex bestaat uit twee hoge torens met luxe appartementen en een lager gebouw waar een hotel in is gevestigd. Het project werd in 2009 opgeleverd en zorgde ervoor dat er veel meer woonruimte was in het centrum van de Zuidas. De hoogste toren is maar liefst 105 meter hoog. Het haalt hiermee net niet de top 10 van hoogste gebouwen in Nederland.

9. NautaDutilh

NautaDutilh

Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Het kantoor van NautaDutilh valt zeker op wanneer je over de Zuidas wandelt. Dit gebouw is helemaal van glas gemaakt, met een duidelijke tweedeling in het gebouw. De witte lijn die over het gebouw loopt, zorgt ervoor dat het net lijkt alsof het gebouw in beweging is. De architect heeft bewust voor veel glas gekozen, want dit zou voor een sterkere verbinding zorgen tussen de wereld in het kantoor en de buitenwereld.

8. The George

the George

David Peperkamp / Shutterstock.com

Als je het hebt over gebouwen met een dynamische vorm, dan heb je het over The George. Dit is een appartementencomplex op de Zuidas, waarbij de architect zich heeft laten inspireren door de opwaaiende jurk van een vrouw. Dat verklaart waarom er een kromming in het gebouw te zien is. De appartementen in het complex hebben ook allemaal een andere vorm en indeling, waardoor het interieur ook verrassend en levendig blijft. Zie je een appartement hier wel zitten? Een verhuisbedrijf in Amsterdam zit om de hoek!

7. Ito-toren

Ito-toren

Daniel R. H / Shutterstock.com

Waar de Ito-toren makkelijk de zoveelste blokvormige wolkenkrabber had kunnen zijn, is het net wat anders gelopen. In het ontwerp van de toren zijn namelijk grote gaten verwerkt. Hierdoor ontstaat er een luchtiger design, waarbij je ook voorbij de toren kunt kijken. Dat is maar goed ook, want met 25 verdiepingen en een hoogte van 100 meter is de Ito-toren een opvallende verschijning.

6. HourGlass

Het is geen mysterie waar het ontwerp van HourGlass op gebaseerd is. Het gebouw is in het midden smaller dan aan de uiteindes, waardoor er de vorm van een zandloper ontstaat. Het is ook een erg duurzaam gebouw, dat op volledig natuurlijke manier verwarmd wordt en dankzij de vele ramen weinig verlichting nodig heeft. Je vindt hier een kantoor, maar ook luxe suites voor expats en een restaurant.

5. Terrace Tower

terrace tower

Normaal gesproken heeft slechts een enkeling in een appartementencomplex de luxe van een eigen dakterras, maar dat is bij Terrace Tower net wat anders. Dit gebouw heeft een hellende vorm, waarbij het dak steeds een klein beetje verspringt. Hierdoor ontstaat er een mooie helling met terrassen. Dat maakt het wooncomfort hier groter, maar geeft het gebouw ook een speelse uitstraling.

4. The Rock

the rock

Cumulus/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Bij dit gebouw lijkt het net alsof het pand volledig natuurlijk is ontstaan. De buitenkant bestaat vooral uit onregelmatige vormen die wat op een stenen klif lijken. Het is niet voor niets dat dit gebouw The Rock genoemd wordt. De verschillende texturen en kleuren aan de buitenkant maken het een erg levendig gebouw, terwijl de toren er ook indrukwekkend en stoer uitziet.

3. The Edge

the edge

www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

The Edge werd in 2014 geopend en is een enorm modern gebouw. Zo was dit een van de eerste slimme gebouwen, met moderne technologieën die zelf de verlichting en klimaatregeling van het gebouw regelen. Dat bood meteen inspiratie voor de naam. The Edge verwijst namelijk niet alleen naar de schuine vorm van het pand, maar ook naar de “edge” die dit pand heeft ten opzichte van de andere gebouwen op de Zuidas.

2. Valley

valley zuidas

365 Focus Photography / Shutterstock.com

valley zuidas 2

365 Focus Photography / Shutterstock.com

Wanneer je Valley vanaf een afstand ziet, lijkt het net alsof je de ruïne van een oude toren bent tegengekomen. Niets is minder waar, want dit is een modern gebouw dat op een speelse manier is vormgegeven. Valley bestaat uit twee torens die via een vallei met elkaar verbonden zijn. De vele uitstekende balkons zorgen ervoor dat het pand ook erg groen oogt aan de buitenkant. Een deel van het gebouw bestaat uit kantoren, maar er zijn ook appartementen in het pand te vinden.

1. Infinity

infinity zuidas

hans engbers / Shutterstock.com

Infinity is een van de meest modern ogende gebouwen op de Zuidas. Dit gebouw wordt ook wel de schoen genoemd, aangezien de vorm wat wegheeft van een schoen. Het pand lijkt te zweven en heeft een grote glazen façade die voor veel licht zorgt. Ondanks zijn moderne uiterlijk is het een van de oudere gebouwen van dit lijstje, want de bouw startte al in 1999.