Dat je de natuur niet kunt stoppen, wordt wel duidelijk als je in de wondere wereld van de hybride dieren duikt! Een hybride dier is het resultaat van seks tussen twee verschillende diersoorten. Je vraagt je vast af wat het verschil is tussen een hybride dier en een bastaard. Hybride dieren hebben ouders van herkenbare eenheden.
Muildier of muilezel
Een muildier is een kruising tussen een ezelshengst en een paardenmerrie. Als de vader een paard is en de moeder een ezel, dan ontstaat er een muilezel. Let wel, de combinaties resulteren in een ander dier! Je ziet dit terug in de uiterlijke kenmerken.
Over het algemeen lijkt een hybride dier meer op de moeder dan op de vader. Een muilezel lijkt dan ook meer op de ezelin. Overigens hebben beide dieren de staart van een paard. Zowel het muildier als ook de muilezel worden ingezet als lastdier. Ze beschikken over een gezonde dosis kracht en doorzettingsvermogen.
Lijger of Teeuw Kruising tussen een leeuw en een tijger
Zoals je uit de naam kunt opmaken is de lijger een kruising tussen een vrouwtjestijger en een mannetjesleeuw. Net als bij het muildier en de muilezel kan er tussen tijgers en leeuwen nog een andere combinatie ontstaan; de teeuw is het resultaat van een samenzijn tussen een vrouwtjesleeuw en een mannetjestijger.
De lijgers – die nu bekend zijn – zijn tot stand gekomen door toedoen van de mens. In het wild zullen tijgers en leeuwen niet zo snel overgaan tot paring. Al is het maar dat deze dieren veelal in verschillende regio’s leven.
Zezel – Kruising tussen een ezel een en zebra

Ook zezels – ezels met zebrastrepen – kom je in het wild niet tegen. Onder natuurlijke omstandigheden zullen zebra’s en ezels niet paren! Als er een zezel wordt geboren, dan groeit dit hybride dier op in een dierentuin of natuurpark. Van Stuttgart, Barbados en Georgia tot Italië, Mexico en China; op vrijwel alle continenten leeft een zezel.
Zoals bij de meeste hybride dieren het geval is, kan de zezel niet zorgen voor nageslacht. Het dier mist namelijk een chromosoom. In Engelssprekende landen staat de zezel bekend als ‘zonkey’.
Gaap of Scheit
Als er een gaap wordt geboren, dan is dat groot nieuws. Vorig jaar nog maakte de BBC melding van de geboorte van een gaap in Ierland. Meer concreet is een gaap een kruising tussen een vrouwtjesschaap en een geitenbok. Als het net andersom was – een geitenvrouwtje met een mannetjesschaap – dan ontstaat er een scheit.
Op zich is het best wel opmerkelijk dat deze dieren voor levensvatbare nakomelingen kunnen zorgen. Zo bezitten schapen 54 chromosomen; geiten hebben er 60. Over het algemeen leidt dit verschil in chromosomen tot doodgeboren jongen. Dat er altijd uitzonderingen bestaan, dat bewijzen de levende gapen en scheiten.
Walfijn – Kruising tussen een walvis een dolfijn

De enige – voor zover bekend – levende walfijnen kun je bewonderen in het Sea Life Park van Hawaï. Hier sieren ze de welbekende shows op. Een walfijn betreft een kruising tussen een zwarte zwaardwalvis en een dolfijn van het geslacht Tursiops. Zoals gezegd worden deze gefokt in het Sea Life Park op Hawaï.
Hier heeft men geprobeerd om een vrouwelijke walfijn te laten bevruchten. De eerste twee jongen – die deze walfijn ter wereld heeft gebracht – zijn overleden. Het derde jong leeft nog steeds! Dit dier is dus een kruising tussen een zwarte zwaardwalvis – de vader – en een vrouwelijke walfijn.
Hybridekameel (Tulus / Bukht)
De hybride kameel is weloverwogen tot stand gekomen; dit hybride dier is – letterlijk en figuurlijk – gemaakt om makkelijker over de Zijderoutes te reizen. Deze routes – een verbinding tussen Europa en Azië – staan bekend als enorm lang. Bovendien is die regio extreem droog.
Waar een eenbultige dromedaris prima in staat is om lange afstanden af te leggen, heeft de tweebultige kameel daar meer moeite mee. Daarentegen is laatstgenoemde diersoort beter bestand tegen de droogte. Een kruising tussen deze diersoorten levert een dier op met een sterk uithoudingsvermogen.
Als je de hybride kameel wilt zien, dan moet je naar Kazachstan. Er leven er niet veel meer; inmiddels worden efficiëntere vervoermiddelen ingezet.
Dzo – kruising tussen een vrouwelijke jak en een stier
In landen als Mongolië en Tibet leven dzo’s. Deze hybride dieren – geboren uit een kruising tussen een vrouwelijke jak en een stier – zijn enorm sterk. Vergeleken met een jak kan een dzo veel zwaardere lasten dragen. Om die reden vind je de dzo op het platteland; het dier wordt ingezet om het land te bewerken.
Overigens duidt het begrip dzo op een mannetje. Een vrouwtje noemt men een zhom of dzomo. Een ander verschil tussen mannetjes en vrouwtjes betreft de vruchtbaarheid; alleen vrouwtjes zijn in staat om zich voort te planten. Een dzo is onvruchtbaar.
IJsgrizzly

In de dierentuin van Osnabrück is men erin geslaagd om een ijsgrizzly te fokken. Het gaat om een kruising tussen een grizzlybeer en een ijsbeer. Lange tijd was men ervan overtuigd dat het om een eerste exemplaar ging. Toen werd er een ijsgrizzly aangetroffen op Banks Island. Het is dus aannemelijk dat grizzlyberen en ijsberen elkaar al eerder hebben ontdekt.
Als je weet dat de grizzly zich steeds meer richting het noorden – het leefgebied van de ijsberen – begeeft, dan ligt het voor de hand dat er meer ijsgrizzly’s in de natuur geboren zullen worden.
Wolf-hondhybride – kruising tussen een gedomesticeerde hond en een wolf
De Wolf-hondhybride betreft een kruising tussen een zogenaamde gedomesticeerde hond en een wolf. Overigens is deze kruising alleen mogelijk als de hond sterk gelijkt op de wolf. Dan kun je denken aan de Siberische husky en de Duitse herder. Verder moet je weten dat niet elke wolfshond wordt gerekend tot deze diersoort; alleen als kan worden aangetoond dat in één van de vijf voorgaande generaties een wolf voorkomt, dan geldt het dier als een wolf-hondhybride.
Als we er de stamboeken op naslaan, dan wordt duidelijk dat de eerste wolfshond in 1766 is geboren in het Verenigd Koninkrijk.
Savannah kruising tussen een serval én een gedomesticeerde kat
De stap van wolfshond naar savannah is snel gezet; laatstgenoemde hybride dier is een kruising tussen een serval – een wilde kat met grote oren – én een gedomesticeerde kat. In tegenstelling tot de meeste katten, is de savannah uiterst loyaal aan haar omgeving. Je kunt dit dier wel vergelijken met een hond!
Verder onderscheidt de savannah zich door haar springvermogen. Dit dier springt met gemak bovenop een kast. Ook is de savannah gek op water. Hierin dompelt het zich graag onder.
8 reacties
en de indominus rex dan van Jurassic world :):):):):)
De savanne is helemaal geen hybride dier het is gewoon een katenras
Google maar op savanne kat, wel hybride dus….
Een katenras heb jij nedrlands gehad op school?
En jij wel? Er ook niet aan te zien 😉
Of een kattenras?
savannah is een hybride tussen een serval en een huiskat
Het zijn WOLFHONDEN, honden die al dan niet bewust met een wolf zijn gekruist , bijvoorbeeld wolfhond hybriden en Saarloos- en Tsjechische wolfhond.
Dat wil zeggen nakomelingen van een kruising tussen een hond en een wolf (hierbij hanteert men wisselende criteria over het aantal generaties terug dat een wolf in de stamboom voorkomt)
Met een WOLFSHOND worden honden bedoeld, waarmee op wolven wordt gejaagd, bijvoorbeeld de Barzoi en de Ierse wolfshond.