Het dierenrijk heeft flink wat vreemde verassingen voor ons in petto, genoeg om een top 25 te maken van de meest bizarre dieren die er op aarde rondlopen (en zwemmen).

25. Grote rafelvis

Phycodurus eques - grote rafelvis

De grote rafelvis wordt ook wel de “zeedraak” genoemd. Het beestje is verwant aan de zeepaardjes. Je kan het visje tegenkomen bij een duikje in het zuiden of westen van Australië, je moet natuurlijk wel goed zoeken want ze zijn zeer goed gecamoufleerd.

24. Witgezichtsaki

Witgezichtsaki

Het moge duidelijk zijn wat er vreemd is aan het uiterlijk van de Witgezichtsaki, het witte gezicht!

23. Stermol

stermol

De neus van de stermol ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar handig is hij wel. De neus bevat duizenden sensoren die de mol helpen om te navigeren en om prooien op te sporen.

22. Gordelmol

Gordelmol
Cliff

Zoals wel is te zien aan het rugpantser is de gordelmol een gordeldiertje. Uniek is dat het pantser nagenoeg los op de onderliggende huid ligt.

21. Luiaard

Luiaard

Het meest ‘chille’ dier op aarde, de Luiaard. Hij lijkt wel constant high te zijn. Overigens is het idee dat luiaards 18 uur per dag slapen een mythe, ze slapen maar 10 uur per dag.

20. Vogelbekdier

Vogelbekdier

Het Vogelbekdier is het enige zoogdier met een snavel, en dat zorgt voor zijn merkwaardige uiterlijk. Toen het vogelbekdier (Platypus) voor het eerst werd ontdekt door de Europeanen in 1798 stuurde ze een sketch naar het thuisland. De wetenschappers dachten geloofde er niks van en hadden het vermoeden dat het ging om een hoax.

19. Dwergzijdeaapje

dwergzijde aapje

Het Dwergzijdeaapje is een van de kleinste aapjes op aarde. We zijn er van overtuigd dat Mogwai uit de Gremlins op dit diertje gebaseerd is!

18. Watusirund

Watusirund

Op de Wiki van de Watusirund staat te lezen dat ze ‘vrij lange hoorns’ hebben. Als dit vrij lang is …?

17. Narwhal

Narwhal

De Narwhal, of ook wel de zee-eenhoorn. Een walvis met een gigantische slagtand, hij kan wel 3 meter worden! Helaas is in 2005 ontkracht dat de slagtand er was om epische zwaardgevechten te voeren met mede Narwhals. Het apparaat is een zeer gevoelig tastorgaan…

De Narwhals hebben trouwens flink te leiden gehad door hun gelijkenis met eenhoorns, zie ons lijstjes over de magische eenhoorn.

16. Kraaghagedis

kraaghagedis

De hagedis met een soort van cape, de Kraaghagedis. Uiteraard dient het ding om ‘stoer te doen’: vrouwtjes imponeren en vijanden afschrikken.

15. Dombo Octopus

Dumbo Octopus

Rara waarom wordt de Grimpoteuthis ook wel aangeduid als de Dombo Octopus? Met die flaporen heeft hij veel weg van het bekende Olifantje uit de Disney films!

14. Alpaca

Alpaca

Geweldig dier met een oerdomme uitstraling. In het Andes gebergte wordt dit beestje als huisdier gehouden.

13. Neusaap

neusaap

Het schijnt dat de mannetjes Neusapen zo’n grote neus hebben door seksuele selectie, de vrouwtjes zouden de voorkeur geven om te paren met mannetjes een grote neus, zo is in de loop der jaren de neus bij deze apen steeds langer geworden. Het is maar wat je mooi vindt!

12. Chinese gekuifde naakthond

naakthond

Een Chinese gekuifde naakthond is bijna ieder jaar weer de winnaar van de lelijkste honden verkiezing. Wij snappen wel waarom!

11. Axolotl

Axolotl

Dit lief uitziende beestje wordt met uitsterven bedreigd, alleen in Mexico komen er in het wild nog zo’n 1200 voor. Als huisdier is de Axolotl vrij populair.

10. Keizertamarin

Keizertamarin

Dit moet het dier met de mooiste snor zijn, de Keizertamarin valt op door zijn prachtige witte snor die mooi afsteekt tegen zijn zwarte gelaat.

9. Komondor (Hond)

Komondor

De Komondor noemde we al eerder in het lijstje van meest vreemde hondenrassen. De hond lijkt wel een soort Rastafari met zijn dreadlocks.

8. Vingerdier (Aye-Aye)

Aye-Aye) vogeldier

Het Vingerdier dankt zijn naam aan zijn lange vingers, en dan vooral zijn middelvinger. Deze is een stuk langer dan zijn andere vingers, hij gebruikt ‘m als een echoapparaat waarmee hij tikt om bomen om te horen of er insecten in zitten. Resultaat is dus wel dat hij altijd zijn middelvinger heeft opgestoken.

7. Zee Varken

zeevarken

Het zeevarken lijkt eigenlijk totaal niet op een varken, het lijkt meer alsof iemand een uier van een koe heeft afgehakt en er ogen op heeft geplakt. De zeevarkens zijn ongeveer 10 centimeter lang en leven in oceanen over de hele wereld.

6. Angorakonijn

Angorakonijn
Betty Chu

Het Angorakonijn lijkt iedere dag een ‘bad hair day’ te hebben. Zijn fijne warme wol wordt overigens gebruikt om kleding van te maken, en dat is maar goed ook, want als dit diertje niet eens in de zoveel tijd geknipt of geschoren wordt raakt hij in de problemen.

5. Yeti Krab

Yeti Krab

Als we de verschrikkelijke sneeuwman niet op het land kunnen vinden, dan maar in het water.

4. Filipijns spookdier

Carlito syrichta - filipijns spookdier

Het Filipijnse spookdier is maar een heel klein aapje, ongeveer zo groot als een mensenhand. De ogen daarentegen zijn gigantisch, het beestje staat zelfs in het Guinness Book of Records als zoogdier met de grootste ogen (in verhouding).

3. Glaskikkers

glaskikker

De Glaskikker heeft een transparante huid waardoor alle organen zichtbaar zijn. Een schuilplaatjes vinden is voor dit doorzichtige diertje natuurlijk geen enkel probleem.

2. Reuzenpissebed

Bathynomus giganteus - reuzenpissenbed
We hebben het reuzenpissenbed al genoemd bij het lijstje van eng grote insecten (ondanks dat het stiekem geen insect is maar een kreeftachtige), maar we noemen ‘m lekker weer. Een pissebed van bijna een half meter, als dat niet bizar is!!

1. Blobvis

blobvis - lelijkste vis
blobvis

De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.

We konden het niet laten om een uitgebreide top 10 met weetjes over de Blobvis te schrijven.