Zijn insecten sowieso al niet een beetje freaky? Alleen al hun vermogen om zich op de meest onmogelijke plekken schuil te houden, doet de rillingen over je lichaam lopen. Gelukkig bevinden die schuilplekken zich over het algemeen op andere continenten. Je bent gewaarschuwd als je naar Zuid-Amerika op vakantie gaat!
10. Reuze wandelende tak
De wandelende tak is er in vele soorten en maten. Meer concreet bestaan er drie ordes. En daar vallen weer 13 families onder. Alle families onderscheiden zich door specifieke uiterlijke kenmerken. Zo kan de reuze wandelende tak ruim 30 centimeter lang worden (een van de grootste insecten)! Dit zeldzaam grote insect leeft vooral in de warmere klimaten op de wereld. Geheel afhankelijk van de leefomgeving passen zij hun kleuren hierop aan. Overigens heeft de reuze wandelende tak niet meer ‘wapens’ tot z’n beschikking dan zijn camouflagekleuren. Wat je vast ook wel geruststelt is dat dit insect zich vooral voedt met planten.
9. De reuze gravende kakkerlak
Niet alleen staat de reuze gravende kakkerlak bekend als groot – een mannetje wordt gemiddeld 7,5 centimeter lang en een vrouwtje 10 – ook beschikken ze over het vermogen om hun hollen diep in de aarde te maken. Het zijn net mini graafmachines! Bovendien kunnen ze wel 10 jaar oud worden. Gelukkig zijn er nog nooit reuze gravende kakkerlakken in de fundering van een huis aangetroffen. Kennelijk hebben ze een voorkeur voor een meer aardse leefomgeving. Deze kakkerlakkensoort komt vooral voor in de regenwouden van Zuid- en Centraal-Amerika.
8. Europese oorwurm
foto: James Lindsey / wikicommons
De oorwurm dankt zijn naam aan het feit dat we lange tijd hebben gedacht dat het insect via de oren in de hersenen van mensen terecht kwam. Dat kon niet anders gezien zijn bouw! Oorwurmen hebben een langgerekt lijf voorzien van twee tangachtige aanhangsels. Met die aanhangsels zouden ze zich een weg banen door onze hersenpan. Gelukkig is dit nooit aangetoond. Wel is het zo dat oorwurmen, waaronder de Europese oorwurm, zich relatief dicht bij mensen ophouden. De meeste insecten uit dit lijstje geven de voorkeur aan het regenwoud! De Europese oorwurm is een alleseter: dit insect eet zowel planten als ook kleine diertjes.
7. Mierenleeuw
De meeste mierenleeuwen leven in een tropisch of subtropisch gebied. Bepaalde families zijn in Noord-Europa neergestreken. Deze insectensoort valt niet op door zijn omvang. Of door een opvallende kleurstelling. Mierenleeuwen onderscheiden zich door hun tactiek om diertjes te vangen. Dat laten vooral de kleine mierenleeuwen zien: zij graven kuiltjes waarin ze andere kleine diertjes vangen. Op volwassen leeftijd voeden ze zich met andere kleine insecten. En met plantensappen. Ze zijn dan namelijk uitgerust met vleugels. Als we kijken naar het uiterlijk dan lijkt een volwassen mierenleeuw wel wat op een waterjuffer.
6. Braziliaanse ‘treehopper’
Zoals je uit de naam kunt afleiden, komt de Braziliaanse ‘treehopper’ (bochelcicaden) vooral in het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Dit insect is voorzien van een set extra ogen. Zo zien de bolletjes eruit! Wat precies de functie is van deze bollen, is niet duidelijk. Vooralsnog benoemen deskundigen ze vooral als decoratief. Je hoeft niet bang te zijn voor deze insectensoort: de Braziliaanse ‘treehopper’ is volkomen ongevaarlijk. Het diertje voedt zich vooral met bladeren. Het bevindt zich vaak net boven de oppervlakte van boomrijke gebieden.
[criteo]5. Bloembidsprinkhaan
Uniek aan bidsprinkhanen is dat ze zich vrijwel onzichtbaar kunnen maken. Niet alleen stemmen ze hun kleuren af op hun leefomgeving, ook houden ze zich heel stil. Zelfs als ze bewegen, lijkt het alsof dat door de wind komt. Hun looppoten maken dan speciale wiegende bewegingen! Hoewel de meeste bidsprinkhanen groen van kleur zijn, bestaan er ook bruine exemplaren. Die leven vooral op de bodem. En er is de bloembidsprinkhaan! De meest bekende lijkt veel op een witte orchidee. Als deze sprinkhaanversie op een orchidee zit – en zich heel stilhoudt – dan lijkt het wel alsof er een extra bloemknop aan de plant zit. De bloembidsprinkhaan komt vooral voor in Maleisië en Borneo.
4. Hermelijnvlinder
De hermelijnvlinder komt uit de familie van de tandvlinders. Deze prachtige vlindersoort leeft in Afrika en in Europa. In ons land wordt de hermelijnvlinder heel afentoe gezien. En dan vooral in het kustgebied. Overigens is ook de cocon een opmerkelijke verschijning; deze is zeer dik. En kan wel 6,5 centimeter lang worden. De kleur van de cocon is overwegend heldergroen met een paars/zwart gekleurde band over de rug. De kop is bruin met zwarte tekeningen.
3. Scorpioenvlieg
foto: Bob Warrick / wikicommons
Net als een scorpioen is ook de scorpioenvlieg uitgerust met een tangvormig orgaan aan hun achterlijf. Dat steekt wat gekruld fier omhoog. Goed om te weten is dat er geen angel inzit. Dit insect is dan ook geheel ongevaarlijk. Het mannetje gebruikt het tangetje alleen bij de paring. Een scorpioenvlieg voedt zich met planten en dode insecten. Er is een soort, die in Nederland en België voorkomt. Dat is de ‘Paorpa communis’. Als je deze scorpioenvliegsoort wilt zien, dan moet je in schaduwrijke, vochtige plekken zoeken. Het diertje is niet groot: maximaal 2,5 centimeter. En de vleugels zijn gevlekt.
2. Spinduizendpoot
foto: Kevincollins123 / wikicommons
Een spinduizendpoot lijkt nog het meest op een duizendpoot met lange, spinachtige poten. Maar dan een extreem grote uitvoering! Zo is het lichaam van de spinduizendpoot bijzonder langgerekt. Dat geldt ook voor de 15 paar poten. Overigens zijn de achterste poten weer langer dan de voorste. De achterste 2 poten fungeren als tastorgaan. Verder onderscheidt de spinduizendpoot zich door samengestelde, goed ontwikkelde ogen. De meeste duizendpoten leven in de omgeving van de Middellandse Zee. Dat geldt ook voor de spinduizendpoot.
1. Reuze krekel (Deinacrida)
Krekels en sprinkhanen zijn verwant aan elkaar. Beiden staan bekend als de grootste insecten van de wereld. Dat gaat zeker op voor de reuze krekel. Er is ooit een exemplaar gevonden, dat wel 71 gram woog! Ter vergelijking: dat is ongeveer 3 keer de omvang van een muis. Gelukkig zijn reuze krekels vegetarisch. Ze voeden zich met planten en fruit. De meeste krekelsoorten leven in Nieuw-Zeeland, Australië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika. Uit dit rijtje van landen blijkt wel dat krekels opgewassen zijn tegen grote verschillen in temperatuur. Verder komen ze voor in bergen, bossen en in graslandschappen. Krekels kunnen niet vliegen. Ze hebben namelijk geen vleugels.
[adsenseo]
9 reacties
hoi
wow wat zijn die dieren of insecten zo eng
ieuw
waarom hebben jullie er geen Lamprey bij gedaan dat lijkt net een octopussen tentakel
echt een eng dier!
Mijn beste kerel, dat is helaas geen insect, maar een weekdier.
Waarom een top 10 en geen top 20 ofzo?
inderdaad
inderdaad
Hoi
ik vond het zo eng dat als ik een mier zie dat ik gwn ga denken dat het spinnen zijn