De Verenigde Staten van Amerika vormen een groot land, zowel naar oppervlakte als naar het aantal inwoners. Een groot deel van het Noord-Amerikaanse continent wordt in beslag genomen door het grondgebied van de VS. Het inwonertal van de VS bedraagt bijna 327 miljoen. Het land komt daarmee op de derde plaats in de rangschikking van landen volgens inwonertal. De Verenigde Staten vormen een federale natie, die uit 50 (deel)staten bestaat. Hierna twee lijstjes van deelstaten van de VS, gerangschikt volgens inwonertal en oppervlakte.

10 grootste staten van Amerika volgens het aantal inwoners

10. Michigan

Michigan

Michigan is een deelstaat in het noordoosten van de VS, grenzend aan vier ‘Grote Meren’ (Lake Superior, Lake Michigan, Lake Erie, Lake Huron) en aan Canada. De hoofdstad van Michigan is Lansing, een relatief kleine plaats met slechts 115000 inwoners. De grootste stad is Detroit (670000 inwoners), over heel de wereld bekend om de uitgebreide auto-industrie. De omgeving van Detroit is een van de meest dichtbevolkte industriegebieden van de VS. Het grondgebied van Michigan bestaat uit twee grote schiereilanden, het ‘Lower Peninsula’ in het zuiden en het ‘Upper Peninsula’ in het noorden. Michigan sloot zich in het jaar 1837 aan bij de Verenigde Staten. Er leven bijna 10 miljoen mensen in Michigan. De staat neemt de tiende plaats in op de lijst van deelstaten met het grootste aantal inwoners.

9. North Carolina

North Carolina

De staat North Carolina ligt aan de oostkust van de VS. Ten noorden ervan ligt Virginia, ten westen Tennessee, ten zuiden South Carolina. De hoofdstad ervan is Raleigh, maar de grootste en bekendste stad is Charlotte. North Carolina was een van de oorspronkelijke dertien Britse kolonies in Amerika die zich onafhankelijk verklaarden van hun moederland in het jaar 1776. Het aantal inwoners van North Carolina bedroeg in 2019 ongeveer 10,5 miljoen. North Carolina staat daarmee op de negende plaats in het lijstje van grootste staten van Amerika volgens inwonertal.

8. Georgia

Georgia

Op de achtste plaats vinden we de deelstaat Georgia, in het zuidoosten van VS, ten noorden van Florida, ten oosten van Alabama en ten zuiden van Tennessee en South Carolina. In het oosten grenst Georgia aan de Atlantische Oceaan. Ook Georgia behoorde tot de dertien oorspronkelijke Britse kolonies die zich in 1776 onafhankelijk verklaarden en de basis legden van de Verenigde Staten. De hoofdstad en tevens grootste stad van Georgia is Atlanta, een metropool met zo’n 507000 inwoners. In totaal leven er in Georgia ruim 10,6 miljoen mensen, goed voor een achtste plaats op deze lijst.

7. Ohio

Ohio

De noordoostelijke staat Ohio dankt zijn naam aan de Ohio River, een rivier die in het zuiden de grens vormt met Kentucky en in het oosten met West Virginia. In het oosten grenst Ohio ook nog aan Pennsylvania, in het westen aan Indiana en in het noorden aan Michigan en het meer Lake Erie. Ohio trad toe tot de Verenigde Staten in 1803 en werd daarmee de 17de deelstaat. De hoofdstad en grootste stad is Columbus, centraal gelegen in Ohio. Andere grote steden zijn Cincinatti in het zuiden en Cleveland in het noorden. Ohio telt 11,7 miljoen inwoners en neemt de zevende plaats in op de lijst.

6. Illinois

Illinois

Illinois ligt het noordoosten van de VS, ten westen van Indiana en Kentucky en ten zuiden van Wisconsin. In het westen van de deelstaat vormt de rivier Mississippi de grens met Iowa en Missouri. Illinois werd in het jaar 1818 deelstaat van de VS. De hoofdstad is het centraal gelegen Springfield, maar de grootste en bekendste stad in Illinois is ongetwijfeld Chicago. Het aantal inwoners van Illinois bedraagt bijna 12,7 miljoen, goed voor een zesde plaats in onze rangschikking.

5. Pennsylvania

Illinois

De Britse koning Charles II schonk het grondgebied van Pennsylvania in 1681 aan William Penn, de zoon van een Britse admiraal aan wie de koning nog een grote som geld verschuldigd was. Pennsylvania grenst in het noorden aan de staat New York, in het westen aan Ohio, in het zuiden aan Maryland, West Virginia en Delaware, en in het oosten aan New Jersey. Pennsylvania was een van de dertien Britse kolonies die in 1776 de onafhankelijkheid uitriepen. De hoofdstad van Pennsylvania is Harrisburg, een stad van nog geen 50000 inwoners. Veel bekender en veel groter is Philadelphia met bijna 1,6 miljoen inwoners. In Philadelphia staat de Independance Hall, het gebouw waarin de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1776 werd goedgekeurd. Pennsylvania telt een bevolking van 12,8 miljoen en staat op de vijfde plaats in deze lijst.

4. Deelstaat New York

New York

De deelstaat New York grenst in het noorden en het westen aan Canada. De wereldberoemde Niagara-watervallen bevinden zich in de buurt van de stad Buffalo, op de grens tussen New York en Canada. Ten oosten van New York liggen de staten Vermont, Massachusetts en Connecticut. Ten zuiden liggen Pennsylvania en New Jersey. New York werd in 1788 een deelstaat van de VS. De hoofdstad is vreemd genoeg niet de stad New York, maar de veel kleinere stad Albany met nog geen 100000 inwoners. Vanzelfsprekend is de stad New York City de grootste metropool in de deelstaat, met een inwonertal van om en bij 8,3 miljoen. In totaal leven er in de deelstaat New York 19,4 miljoen inwoners, waardoor New York de vierde plaats van onze rangschikking inneemt.

3. Florida

florida

De zonnige deelstaat Florida ligt in het zuidoosten van de VS. Florida ligt in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en westen aan de Golf van Mexico. In het noorden grenst de deelstaat aan Alabama en Georgia. Florida was eerst een Spaanse en nadien een Britse kolonie. In 1845 trad Florida als 27ste deelstaat toe tot de Verenigde Staten. De hoofdstad is Tallahassee. Jacksonville is de grootste stad met een inwonertal van 911000. De bekendste stad is ongetwijfeld Miami, gelegen aan de kust van de Atlantische Oceaan. In de omgeving van Orlando bevindt zich het wereldberoemde pretpark Disney World. Florida telt bijna 21,5 miljoen inwoners.

2. Texas

florida

De oliestaat Texas grenst in het zuiden zowel aan het land Mexico als aan de Golf van Mexico. Texas wordt van west naar oost omringd door de deelstaten New Mexico, Oklahoma, Arkansas en Louisiana. In 1845 trad Texas toe tot de Verenigde Staten. Texas roept bij de meesten beelden op van ranches, cowboys, rodeo’s en olievelden. De hoofdstad is het centraal gelegen Austin met ruim 913000 inwoners. De stad Dallas, waar president Kennedy werd vermoord, telt ongeveer 1,35 miljoen inwoners. De grootste Texaanse stad is echter Houston, met een bevolking van ruim 2,3 miljoen. De staat komt op de tweede plaats in de rangschikking: er leven bijna 29 miljoen mensen.

1. Californië

californie

Californië staat helemaal aan de top van deze lijst. Niet minder dan 39,5 miljoen inwoners leven er in deze zonnige staat in het zuidwesten van de VS. Californië grenst in het noorden aan de deelstaat Oregon, in het oosten aan deelstaten Nevada en Arizona en in het zuiden aan Mexico. Californië is de staat waar Hollywood ligt, hét centrum van de Amerikaanse filmindustrie. Het is ook de staat waar je Silicon Valley vindt, synoniem van spitstechnologie, elektronica en computers. De hoofdstad van Californië is Sacramento (514000 inwoners). Veel groter en bekender zijn echter San Francisco (883000 inwoners) en Los Angeles (3,99 miljoen).

10 grootste staten van Amerika volgens oppervlakte

10. Wyoming – 253.335 km2

Wyoming

Wyoming valt op de kaart van de VS op door de rechthoekige vorm. De grenzen van Wyoming liggen precies tussen 41 graden en 45 graden noorderbreedte, en tussen 104 graden 3 minuten en 111 graden 3 minuten westerlengte. De staat wordt omringd door Idaho, Montana, South Dakota, Nebraska, Colorado en Utah. De oppervlakte bedraagt 253335 vierkante kilometer, de tiende grootste staat qua oppervlakte in de VS. In het westen van Wyoming ligt de bekende bergketen Rocky Mountains. Het beroemde Yellowstone National Park bevindt zich in het noordwesten van de deelstaat. De hoofdstad en tevens grootste stad in de deelstaat is Cheyenne. Wyoming werd in 1890 een deelstaat van de VS.

9. Oregon – 254.799 km2

Oregon

Oregon ligt aan de westkust van de VS en grenst aan de Stille Oceaan. Ten noorden ervan ligt de staat Washington, ten oosten Idaho en ten zuiden Nevada en Californië. Het landschap in Oregon varieert van berggebied en regenwoud in het westen tot dor woestijngebied in het zuidoosten. De hoofdstad van Oregon is Salem, terwijl Portland de grootste stad is. In 1859 trad Oregon als 33ste staat toe tot de VS. De oppervlakte ervan bedraagt 254799 vierkante kilometer, wat een negende plaats oplevert in deze lijst.

8. Colorado – 269.601 km2

Colorado

Bij de staat Colorado denken velen meteen aan de Rocky Mountains, de bergketen die een groot deel van Colorado inneemt. De grenzen van Colorado zijn, net als deze van Wyoming, kaarsrecht: ze volgen welbepaalde lengte- en breedtegraden. Colorado ligt ongeveer in het centrum van de VS en wordt omringd door de deelstaten Utah, Wyoming, Nebraska, Kansas, Oklahoma, New Mexico en Arizona. De hoofdstad en grootste stad is Denver. Colorado heeft een oppervlakte van 269601 vierkante kilometer, de achtste grootste staat in de VS.

7. Nevada – 286.380 km2

Nevada

Nevada ligt in het westen van de VS en bestaat vooral uit berg- en woestijngebied. De omringende buurstaten zijn Californië, Oregon, Idaho, Utah en Arizona. De bekendste stad in Nevada is ongetwijfeld Las Vegas, de grootste gokstad ter wereld. De hoofdstad van Nevada is echter het kleine stadje Carson City. De Hooverdam in de Coloradorivier ligt precies op de grens tussen Nevada en Arizona. Nevada beslaat een oppervlakte van 286380 vierkante kilometer, de zevende plaats op deze lijst.

6. Arizona – 295.234 km2

Arizona

Arizona neemt met een oppervlakte van 295234 vierkante kilometer de zesde plaats in van onze rangschikking. Arizona ligt in het zuidwesten van de VS, grenst in het zuiden aan Mexico en heeft Californië, Nevada, Utah, Colorado en New Mexico als buurstaten. Een van de grootste natuurlijke attracties in Arizona is de Grand Canyon, een diepe en zeer steile rivierkloof uitgesleten door de Coloradorivier. De hoofdstad Phoenix ligt centraal in Arizona en is eveneens de grootste stad. Arizona werd in 1912 de 48ste deelstaat van de VS.

5. New Mexico – 314.917 km2

New Mexico

New Mexico ligt ten oosten van Arizona. In het noorden grenst New Mexico aan Utah en Colorado, in het oosten aan Oklahoma en Texas, en in het zuiden aan het land Mexico. De deelstaat werd al vele duizenden bewoond door Indiaanse stammen, waaronder de Navajo en Apache. In de 16de eeuw werd het een Spaanse kolonie, nadien een deel van Mexico. In 1912 werd New Mexico de 47ste deelstaat van de VS. New Mexico bezit een oppervlakte van 314917 vierkante kilometer. De hoofdstad is Santa Fe, maar de grootste stad is Albuquerque.

4. Montana – 380.831 km2

Montana

De noordwestelijke deelstaat Montana bestaat, zoals de benaming al aangeeft, voor een groot deel uit berggebieden. In het noorden grenst Montana aan Canada, in het oosten aan North en South Dakota, in het zuiden aan Wyoming, in het westen aan Idaho. De Rocky Mountains bepalen het schitterende berglandschap in het westen van Montana. De deelstaat beslaat een oppervlakte van 380831 vierkante kilometer en is de vierde grootste in de VS. De hoofdstad is Helena, ooit ontstaan als een goudzoekerskamp. Billings is de grootste stad in Montana.

3. Californië – 423.967 km2

California

Californië beslaat 423.967 vierkante kilometer en komt op de derde plaats in deze lijst.

2. Texas – 695.662 km2

texas

De tweede plaats wordt ingenomen door Texas, dat niet minder dan 695.662 vierkante kilometer in beslag neemt.

1. Alaska – 1.723.337 km2

alaska

De deelstaat met de grootste oppervlakte is Alaska, ten westen van Canada. Alaska bezit een oppervlakte van maar liefst 1723337 vierkante kilometer. De staat was al vele duizenden jaren het leefgebied van inheemse volkeren, tot het gebied een Russische kolonie werd. Rusland verkocht Alaska aan de VS in 1867 voor het luttele bedrag van 7,2 miljoen dollar. Alaska werd officieel de 49ste deelstaat van de VS in 1959. De hoofdstad is Juneau, maar de grootste stad is Anchorage (288000 inwoners). Het onherbergzame en koude Alaska is een land met fantastische landschappen en schitterende natuurgebieden. De olieproductie vormt een belangrijke bron van inkomsten.