De meeste mensen houden wel van een alcoholisch drankje op zijn tijd. Waar sommige mensen het liefste voor een biertje gaan, zijn wijn en sterke drank ook ontzettend populair. Wist je dat er talloze alcoholische dranken zijn die helemaal Nederlands zijn? Je leest er alles over in deze top 10 Nederlandse alcoholische dranken.

10. Citroenbrandewijn

Citroenbrandewijn

Misschien ken je deze drank ook wel onder zijn bijnaam: een cb-tje. Citroenbrandewijn heeft een erg zachte en zoete smaak. De brandewijn krijgt zijn smaak door citroenschillen, maar ook doordat er verschillende kruiden aan het drankje worden toegevoegd. Daarnaast is het ook vaak gebruikelijk om een beetje karamel door het drankje te mixen. Op deze manier wordt de citroenbrandewijn nog voller van smaak.

9. Nobeltje

nobeltje

Nobeltje is een authentieke drank die al meer dan een eeuw in Ameland wordt gemaakt. Het is een oud familierecept dat uit het begin van de twintigste eeuw stamt. Bij de lokale bevolking wisten ze de smaak van Nobeltje te waarderen, maar het duurde tot de jaren ’80 voordat heel Nederland de drank kon proeven. De drank heeft een zoete en kruidige smaak en wordt daarom veel gebruikt als aperitief.

8. Schrobbelèr

Schrobbelèr
J187B/wikimedia commons

Ook in Tilburg weten ze hoe ze lekkere drank moeten maken. Hier komt namelijk de Schrobbelèr vandaan. Het drankje is in het jaar 1973 gemaakt door een Tilburgse ondernemer die een lekker drankje wilde ontwikkelen met een relatief laag alcoholpercentage. Inmiddels is het een groot lokaal succes en wordt de drank vooral veel gedronken tijdens carnaval. Je herkent de Schrobbelèr aan een grote stenen fles waarin hij geserveerd wordt. Deze drank heeft een kruidige smaak, maar is ook lekker zoet.

7. Schelvispekel

schelvispekel

Ook Schelvispekel is een kruidenbitter, maar dan met een alcoholpercentage van maar liefst 35%. De drank werd oorspronkelijk gemaakt in de buurt van Vlaardingen. Hier creëerden vissers hun eigen drankjes waarmee ze zichzelf warm konden houden tijdens lange dagen op zee. De basis van het drankje is brandewijn, waar allerlei verschillende kruiden en specerijen aan toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan kaneel en nootmuskaat. Schelvispekel heeft zijn naam gekregen omdat de mannen wilden verzwijgen dat ze sterke drank dronken.

6. Berenburg

berenburg

In tegenstelling tot vele andere drankjes in dit lijstje, is de basis van Berenburg geen brandewijn maar jenever. Oorspronkelijk komt het drankje uit Amsterdam, waar het in de zeventiende eeuw al werd gemaakt door jeneverstokers. Er werd gedacht dat Berenburg een goed medicijn was tegen allerlei kwaaltjes, waardoor ook snel apothekers aan de slag gingen met hun eigen brouwsels. Tegenwoordig weten we wel beter, maar Berenburg smaakt nog steeds heerlijk.

5. Tokkelroom

Tokkelroom

Tokkelroom is een alcoholische drank die met eieren wordt gemaakt. Verder wordt er nog wat vanillesuiker aan toegevoegd en natuurlijk een sterke drank zoals jenever of brandewijn. De textuur van tokkelroom is meestal erg dik. Hierdoor vind je deze drank meestal terug in een potje. Je drinkt het ook niet uit een glas, maar lepelt het langzaam maar zeker op. Met een alcoholpercentage rond de 8% is dit een relatief milde drank.

4. Advocaat

Advocaat

Advocaat en tokkelroom lijken eigenlijk heel veel op elkaar. Allebei de dranken worden namelijk met eieren gemaakt. Het grote verschil is dat advocaat sterker is, met een gemiddeld alcoholpercentage van 14%. De drank heeft een erg zoete smaak die ontstaat doordat er gecondenseerde melk aan de advocaat wordt toegevoegd. Ook dit drankje kan je niet zomaar uit een glas drinken maar moet je met een lepel opeten. Advocaat wordt dan ook regelmatig gebruikt in verschillende soorten gebak.

3. Oranjebitter

Oranjebitter

Het drankje oranjebitter heeft een lange geschiedenis. Het werd namelijk voor het eerst gemaakt in 1620: toen prins Frederik Hendrik enkele veldslagen won. De drank werd pas echt populair toen koning Willem de Eerste werd aangesteld. Oranjebitter wordt dan ook vooral gedronken wanneer er iets te vieren valt rondom het Koninklijk Huis, zoals bijvoorbeeld Koningsdag. De drank heeft een fruitige smaak en werd oorspronkelijk zonder suiker gemaakt. Tegenwoordig is Oranjebitter wel iets zoeter.

2. Vieux

vieux

Cognac is een ontzettend populaire alcoholische drank uit Frankrijk. Nederlanders vonden dat ze ook wel zo’n lekkere drank konden maken en noemde de geïmiteerde versie van cognac Vieux. Oorspronkelijk werd deze drank ook gewoon onder de naam cognac verkocht, maar dat is inmiddels niet meer toegestaan. Vieux bevat een klein beetje suiker en heeft een alcoholpercentage van 35%. Verder is het een relatief neutrale drank.

1. Jenever

Jenever

Jenever is een belangrijke drank uit Nederland die meestal de basis vormt voor allerlei andere drankjes. Het is een soort moutwijn waar jeneverbessen aan worden toegevoegd. Jenever is bovendien een van de oudste alcoholische dranken uit Nederland. De eerste versies van dit drankje werden namelijk al in de Middeleeuwen gemaakt. Ondertussen is het nog steeds populair bij veel Nederlanders.