Wanneer je wat overtollige kilo’s wilt verliezen zijn er talloze diëten om uit te kiezen. Ieder dieet beweert een gezonde en snelle manier te bieden om af te vallen, maar er is nog altijd geen dieet gevonden dat voor iedereen werkt. Dat is ook niet gek, want afvallen doe je op een manier die bij jou past. Waar de een gebaat is bij het eten van minder dierlijke producten, eet de ander juist geen koolhydraten meer. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van diëten? Dit is de top 10 diëten uitgelegd.
10. Het mediterrane dieet
Het mediterrane dieet is, zoals je wel kunt verwachten, geïnspireerd op de eetstijl in mediterrane landen. Verse producten staan centraal, zoals groenten, olijfolie, vis en kip. Bewerkt voedsel, eten met een hoog zoutgehalte, rood vlees en verzadigde vetten vermijd je juist wanneer je dit dieet volgt. Een groot pluspunt van het mediterrane dieet is dat het drinken van rode wijn toegestaan is. Het idee achter het dieet is dat je vooral producten eet die goed zijn voor je hart en die de kans op een hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht verkleinen. Veel mensen vinden dit een fijn dieet omdat ze nog steeds ontzettend smaakvolle gerechten mogen eten. Zo staan bijna alle klassiekers uit de Italiaanse of Griekse keuken op het menu, maar dan zonder de grote hoeveelheden kaas.
9. Het 5:2 dieet
Het 5:2 dieet is vooral populair in landen als Engeland, Australië en Zweden. De naam verwijst naar de manier waarop je je week indeelt. Twee dagen per week ga je vasten, waarbij je het aantal calorieën dat je binnenkrijgt sterk beperkt. De overige vijf dagen mag je normaal eten, zonder restricties. Dat betekent nog wel dat je gezonde keuzes moet maken, maar dat je vijf dagen per week niet veel met je voeding bezig hoeft te zijn. De twee dagen waarop je gaat vasten zijn wel erg streng, want je mag niet meer dan 500 calorieën per dag binnenkrijgen. Deze balans tussen strenge en losse regels maakt dat veel mensen het 5:2 dieet goed kunnen volhouden. Daarnaast geniet je van de voordelen van vasten: je cholesterol daalt, je bloeddruk daalt en je stofwisseling wordt sneller.
8. Het Paleodieet
Het Paleodieet wordt ook wel het oerdieet genoemd. Dat komt doordat je bij dit dieet enkel producten eet die mensen uit de oude steentijd zouden eten. Het idee hierachter is dat moderne voedselproducten niet aansluiten op wat ons lichaam nodig heeft. Dat houdt in de praktijk in dat je voornamelijk vlees van graseters, zeevruchten, vers fruit, groenten, eieren, noten, zaden en gezonde oliën mag eten. Je mag niets eten wat bewerkt is en ook peulvruchten, zuivel, suiker, aardappelen en zout zijn uitgesloten. Met deze restricties is het makkelijk om te bedenken dat je gezonder gaat eten. Dankzij de vele eiwitten voel je je ook langer verzadigd.
7. Het alkaline dieet
Bij het alkaline dieet houd je rekening met het pH-niveau van je lichaam. Het doel is om dit niveau tussen 7,35 en 7,45 te houden. Je vermijdt daarom voedsel dat zuur veroorzaakt wanneer het verteerd wordt door je lichaam. Voorstanders van het dieet zeggen dat je geheugen er beter van wordt en dat je meer energie krijgt. Je mag vers fruit eten, groenten, noten en peulvruchten. Tarwe, pasta, vlees, vis, zeevruchten, zuivel, thee, koffie, suiker en alcohol moet je juist vermijden. Doordat je meer groenten en fruit zult eten en zuivel en suiker juist vermijdt, is het logisch dat je na verloop van tijd afvalt. De regels zijn alleen streng, waardoor het lastig is om dit dieet vol te houden.
6. WW

Dit dieet stond voorheen bekend als Weight Watchers. Het is een systeem waarbij je op een versimpelde manier bijhoudt wat je eet. Alle soorten voedsel zijn een bepaald aantal punten waard, gebaseerd op voedingswaarden. Afhankelijk van je persoonlijke doelen mag je dagelijks een bepaald aantal punten eten. Er zijn eigenlijk geen restricties, zolang je je maar aan je punten houdt. Dat is meteen het nadeel van dit dieet. Je moet namelijk heel nauwkeurig bijhouden wat je gedurende de dag eet, want zonder de bijbehorende app weet je niet of je binnen je puntenaantal blijft. Een voordeel van WW is dat voeding met gezonde voedingswaarden centraal staat.
5. Flexitarisch
Het flexitarische dieet houdt eigenlijk in dat je deels vegetarisch eet. Meestal wordt 80% vegetarisch aangehouden als richtlijn. Zo geniet je van de voordelen van een plantaardig dieet, zonder dat je dierlijke producten helemaal hoeft af te zweren. Zo kun je als flexitariër minder risico lopen op hartproblemen en helpt dit dieet bij het voorkomen van diabetes en kanker. Een groot voordeel van dit dieet is dat het vrij flexibel is. Je kunt het invullen op jouw manier, zolang minstens 80% van je eten plantaardig is. Dat maakt het makkelijker om vol te houden.
4. Atkins
Het Atkins dieet is al jarenlang populair. Zelfs grote namen als Kim Kardashian zijn er fan van. Bij dit dieet eet je relatief weinig koolhydraten. Het doel is om verzadigende maaltijden samen te stellen met magere eiwitten, gezonde vetten, groenten en fruit. Het is soms even zoeken wanneer je koolhydraten moet vervangen voor een ander product, maar met de komst van courgetti, bloemkoolrijst en koolhydraatarm brood is het een stuk eenvoudiger om volledige maaltijden samen te stellen.
3. Proteïnedieet
Het proteine dieet of eiwitdieet lijkt wel wat op Atkins, maar de focus ligt veel meer op het eten van eiwitten. De focus ligt op het eten van proteïnerijke producten en groenten. Het aantal koolhydraten moet worden beperkt en producten met suiker moet je vermijden. Eiwitten haal je uit producten als vlees, groeten, zuivel, peulvruchten en eieren, aangevuld met proteïneshakes. Het idee achter dit dieet is dat je door het eten van veel eiwitten en minder koolhydraten je toch een vol gevoel houd en je spieren behouden blijven. Het eten van minder koolhydraten helpt bij het verbranden van vetmassa.
2. Veganistisch
Het veganisme wordt steeds populairder. Mensen hebben de meest uiteenlopende redenen om veganistisch te eten, van gezondheidsredenen tot de wens om het milieu te sparen. Bij dit dieet vermijd je alle dierlijke producten. Dat betekent dus dat je niet alleen vlees laat staan, maar ook alle vormen van zuivel, eieren en honing. Om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen moet je meer peulvruchten eten, maar ook tofu is een goede bron van eiwitten. Het nadeel van het veganisme is dat je meer risico loopt om tekorten op te bouwen. Zo krijg je minder vitamine B12, ijzer, calcium en zink binnen. Sommige veganisten kiezen er daarom voor om supplementen te nemen.
1. Intermittent fasting
De afgelopen jaren is intermittent fasting steeds populairder geworden. Het idee achter dit dieet is dat je bepaalde periodes niet eet, maar jezelf ook niets ontzegt. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze niets eten tussen acht uur ‘s avonds en twaalf uur ‘s middags. Ze hebben vervolgens een periode van acht uur waarin ze kunnen eten wat ze willen, meestal verdeeld over twee of drie maaltijden. Voorstanders vinden het fijn dat ze niet beperkt worden in wat ze mogen eten. Ze merken bovendien dat ze meer energie hebben en minder stress ervaren. Het is wel belangrijk dat je het schema goed vasthoudt, want dit is de sleutel naar succes.