Top 10 Slasher Films

De slasher is onderdeel van het horrorgenre. Moordenaars zijn altijd populair geweest in film, maar na Hitchcocks Psycho (1960) werd langzaam een nieuw soort horrorfilm ontwikkeld. In de slasher staat meestal een waanzinnige moordenaar centraal die bij voorkeur tieners op gruwelijke wijze vermoord. De vaak goedkoop gemaakte films konden vooral dankzij de videotheek zeer populair worden. Wat zijn de tien slashers die je de stuipen op het lijf jagen?

10. Peeping Tom

Peeping Tom

Deze Britse film uit 1960 was zijn tijd ver vooruit en wordt vaak gezien als de oer-slasher. De titel verwijst naar de Engelse term voor voyeur, hier een seriemoordenaar die de gezichtsuitdrukkingen van vrouwen filmt op het moment dat ze sterven. De film zorgde voor een schandaal en regisseur Michael Powells carrière werd er blijvend door beschadigd. Inmiddels wordt Peeping Tom gezien als een meesterwerk.

9. Child’s Play

Child’s Play

Child’s Play (1988) geeft een originele draai aan de traditionele slasher. Nog steeds is het een krankzinnige moordenaar die hier graag messen hanteert, maar dankzij kennis van voodoo weet hij net voordat hij sterft zijn ziel over te zetten in een speelgoedpop. Deze Chucky komt terecht bij een dolgelukkig jongetje. Chucky begint steeds menselijkere trekken te vertonen en ruimt iedereen uit de weg die zijn plannen in de weg staat.

8. Black Christmas

Black Christmas

Deze Canadese film uit 1974 wist al heel vroeg een aantal conventies van de slasher, natuurlijk op gruwelijke wijze, te presenteren. Een groep vrouwelijke studenten krijgt tijdens het kerstfeest telefoontjes waarbij de beller ze dreigt te vermoorden. De man heeft zich op zolder verstopt en al snel vermoordt hij het eerste meisje door haar met een plastic doek te verstikken. Op de zolder plaatst hij haar in een schommelstoel met een pop op schoot. Een voor een worden er meer studenten vermoord terwijl de telefoontjes aanhouden. De falende politie en onzekerheid over de ware identiteit van de moordenaar zouden vaker terugkeren in slashers.

7. The Burning

The Burning

The Burning (1981) is een slasher die alle klassieke elementen in zich draagt. Het verhaal is losjes gebaseerd op een legende die vaak op Amerikaanse zomerkampen werd verteld over een man die na een mislukte grap verminkt raakt en vervolgens wraak neemt op zijn pestkoppen. In The Burning begint de misvormde man met een heggenschaar mensen te vermoorden. Hij heeft het vooral gemunt op de bezoekers van het zomerkamp waar hij ooit werkte. De beroemde make-upartiest Tom Savini wist de moorden extra goor te maken.

6. Twitch of the Death Nerve

Twitch of the Death Nerve

Italië heeft een naam hoog te houden wanneer het op horrorfilms aankomt. Ook de slasher werd hier populair. Twitch of the Death Nerve uit 1971 is een zeer bloedige slasher van horrorspecialist Mario Bava. Het verhaal gaat over een villa aan een baai waar een projectontwikkelaar zijn oog op heeft laten vallen. Al snel worden de eigenaren vermoord zodat hij zijn snode plannen kan volbrengen. Vier tieners breken in het huis van de projectontwikkelaar en worden op gruwelijke wijze vermoord. Vooral de scène waar een paar op bed met een speer tegelijkertijd wordt gespietst is een klassieker van het genre. Ook het onverwachte einde mag legendarisch worden genoemd.

5. Scream

Scream

Tegen het einde van de jaren tachtig was de slasher over zijn hoogtepunt heen. Op onverwachte wijze werd het in 1996 nieuw leven ingeblazen met het uiterst succesvolle Scream. Horrorveteraan Wes Craven wist slim de clichés van de slasher te gebruiken. In Scream zijn de personages bewust van deze clichés en tegelijkertijd is de film net zo gewelddadig en spannend als de klassieke slashers. Het masker van de moordenaar Ghostface groeide uit tot een icoon en actrices Neve Campell, Courtney Cox en Drew Barrymore werden sterren van de jaren negentig. Het succes van Scream resulteerde in nog drie vervolgfilms van wisselende kwaliteit.

4. Deep Red

Deep Red

De Italiaanse regisseur Dario Argento ontwikkelde een heel eigen filmstijl waarbij muziek, kleur en sfeer vaak belangrijker zijn dan een perfect uitgewerkt verhaal. Zijn films gaan bijna altijd over sadistische moordenaars die gedreven worden door vreemde obsessies. Profondo Rosso (1975) wordt vaak beschouwd als zijn meesterwerk. Een muziekleraar raakt gefascineerd door een reeks moorden waarbij steeds een muziekfragment de genadeloze moordenaar aankondigt. De zoektocht naar de herkomst van het muziekje levert een groot aantal lijken op waarbij het bloed op vaak onnavolgbare wijze vloeit.

3. Friday the 13th

Friday the 13th

Friday the 13th is een pure slasher. De zwijgzame moordenaar Jason met zijn ijshockeymasker zou uitgroeien tot een horroricoon. Toch is het opvallend dat de eerste film eigenlijk niet openlijk over Jason gaat maar een onherkenbare moordenaar die een zomerkamp terroriseert. De setting en de reeks brute moorden die met veel oog voor detail in beeld worden gebracht zette een nieuwe standaard. In totaal zouden twaalf Friday the 13th films worden gemaakt, al blijft de eerste nog steeds de beste.

2. A Nightmare on Elm Street

A Nightmare on Elm Street

In 1984 wist Wes Craven op slimme wijze een nieuw element aan de slasher toe te voegen door de moordenaar bovennatuurlijke krachten te geven. Freddy Krueger werd ooit op verschrikkelijke wijze verbrand. Sinds zijn dood kan hij in dromen van tieners verschijnen waar hij ze achtervolgt. Wanneer Krueger je in de droom vermoordt, sterf je ook in het echte leven. De film valt op door originele droomscènes, spannende achtervolgingen en Krueger geeft met zijn handschoen gemaakt van messen een nieuwe betekenis aan de term slasher. Uiteindelijk zouden er negen films over deze ultieme bad guy worden gemaakt.

1. Halloween

Halloween

Halloween (1978) zette de standaard van de slasher. Toch is de film minder bloedig dan veel van zijn navolgers. Regisseur John Carpenter laat veel afhangen van sfeer en dreiging waarbij zijn eigen muziek met een herhalend pianomotief een sleutelrol speelt. Michael Myers vermoorde ooit op Halloween zijn zuster, in de inrichting werd hij vervolgens compleet waanzinnig. Als volwassen man ontsnapt Myers en keert hij terug naar zijn geboortedorp om opnieuw te moorden. Daarbij heeft de gemaskerde man het vooral voorzien op tieners waaronder de debuterende Jamie Lee Curtis. In 2007 werd een remake gemaakt van de koning der slashers.

    1. Anoniem november 4, 2015
    2. Morrie4 november 5, 2015
    3. Anoniem augustus 10, 2020

    Jouw Reactie?