De oude wijvenzomer maakt langzaam plaats voor ongure herfstdagen. Nog even en de bioszalen stromen weer vol. Volbloed filmliefhebbers kijken uiteraard al enkele maanden vooruit in de toekomst. Want wat een pareltjes heeft 2020 in petto. De 10 grootste uitschieters ontdek je hier.

10. Bond 25: No Time to Die

no time to die

In ‘No Time to Die’ strikt Daniel Craig voor de 5e en laatste keer het vlinderdasje van de wereldberoemde MI6-agent. Wordt de 25ste Bond-film een feestje in mineur? Eerste verlieten regisseur Danny Boyle en zijn trouwe scenarist John Hodge het schip na creatieve meningsverschillen – al is Cary ‘True Detective’ Fukunaga een prima troostprijs.

Vervolgens jammerden medewerkers dat Daniel Craig zich als een onhebbelijke diva gedraagt op de set en zo nodeloos de opnames vertraagt. Grace Jones, die andere onhebbelijke diva, vertrok stampvoetend na een blik op haar schamele regeltjes tekst. En toen gefluisterd werd dat het Vodka Martini slurpende alfamannetje in deze film zijn iconische 007-nummer doorgeeft aan Captain Marvel-actrice Lashana Lynch was het hek helemaal van de dam.

Het goede nieuws? De sterrencast die fonkelt als een vers opgeblonken Aston Martin DB5. Rami Malek, die begin dit jaar nog een Golden Globe en Oscar kreeg voor zijn Freddie Mercury-reïncarnatie in ‘Bohemian Rhapsody’, speelt een mysterieus, met gevaarlijke datatechnologie leurend meesterbrein. Jeffrey Wright port als vertrouwde CIA-boezemvriend de Britse superspion uit zijn pensioen.

Vaste waarden Ralph Fiennes, Naomie Harris, Rory Kinnear delen net als in voorganger ‘Spectre’ schermtijd met Léa Seydoux en Christoph Waltz. Das Stimmt! De Oostenrijkse Oscarwinnaar verrijst als Bonds aartsvijand Blofeld.

9. Mulan

Ook in 2020 stopt Disney haar animatieklassiekers in een live-action jasje. Dat ‘Mulan’ de bioscoopkassa’s zal laten rinkelen, staat in de sterren geschreven. Net als in het originele kassucces uit 1998 bonken de Hunnen op de Chinese muur. De Chinese keizer eist daarom één man per gezin op voor zijn leger. Mulan vermomt zich als krijger om haar zieke vadertje te vervangen en hoe!

Yifei Liu laat hier misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar in Azië is de als zangeres bijklussende actrice wereldberoemd. De hoofdrolspeelster krijgt versterking van andere getalenteerde Chinese exportproducten als Donnie Yen, Jet Li en Li Gon.

In deze om sterke vrouwenrollen schreeuwende tijden zet het Huis van de Muis uiteraard een vrouw in de regiestoel. Niki Caro sloot zich met ‘Whale Rider’ en ‘North Country’ in het hart van elke cinefiel. De Nieuw-Zeelandse regisseuse mag daar na het fel geanticipeerde ‘Mulan’ hopelijk nog even blijven. Een beetje druk is er wel. Met een budget van een slordige 290 miljoen dollar wordt ‘Mulan’ de duurste door een vrouw regisseerde speelfilm allertijden.

8. Godzilla vs. Kong

Godzilla vs. Kong

Tussen al het Marvel en DC Comics geweld door prutst Legendary Entertainment gezellig voort aan haar ‘MonsterVerse’. ‘Godzilla: King of Monsters’ bleek dit jaar achteraf gezien maar een bescheiden hagedisje aan de box-office. Opvolger ‘Godzilla vs. Kong’ moet die teleurstelling komend voorjaar doorspoelen. Hoog tijd. Want laten we eerlijk zijn. Dat hele ‘MonsterVerse’ kan ons geen ruk schelen. Wij willen gewoon zien hoe Godzilla en King Kong eindelijk elkaar de schedel in pletsen!

Het is niet de eerste keer dat het Japanse filmmonster en de prehistorische reuzengorilla de ring instappen. In de Toho-productie ‘King Kong vs. Godzilla’ uit 1962 verwees de monsterlijke mensaap zijn schubbige nemesis naar de oceaanbodem. ‘One Will Fall’, belooft de officiële tagline. Haalt de gemuteerde Godzilla-saurus in maart 2020 zijn gram?

7. West Side Story

west side story

‘West Side Story’ walste in 1961 al eens over het witte doek. De film kaapte toen 10 Oscars, nog steeds het record voor een musical. In 2020 gaat de alom geliefde Steven Spielberg aan de slag met de losjes op Romeo & Julia geïnspireerde Broadway-klassieker.

Ansel Elgort ruilt de snelle auto’s uit ‘Baby Driver’ in voor de ‘Jets’-straatbende. Zijn personage Tony valt als een blok voor het jonge zusje van de rivaliserende ‘Sharks’-leider. 30.000 professionele actrices verschenen op de audities, maar de rol van de begeerlijke Maria ging uiteindelijk naar de 17-jarige scholiere Rachel Zegler. Er bestaan slechtere bijbaantjes!

6. Onward

Na wat slappere jaren stroomt er eindelijk weer sterrenstof door Pixars pijplijn. Dat belooft wat voor ‘Onward’. In een met trollen, zeemeerminnen, eenhoorns en ander sprookjesfiguren bevolkte toverwereld lijken de sprankeltjes al even zoek. 2 elfenbroers (met de stemmen van MCU-partners Tom Holland en Chris Pratt) ruilen hun voorstedelijk ingedommeld fantasiewereldje in voor een roadtrip.

Ze kunnen wel wat magie gebruiken onderweg, om zo nog één dag met hun vroeg overleden vader door te brengen. ‘Onward’ is een bijzonder persoonlijk project van Dan Scanlon. De Pixar-animator verloor zelf op piepjonge leeftijd zijn vader en verwerkte die nare ervaring in dit sprankelende avontuur.

5. Top Gun: Maverick

Tony Scotts ‘Top Gun’ staat 34 jaar na datum nog steeds als een huis. Toch smeken adrenalinejunkies al jaren om een vervolg. In juni 2020 springt Tom Cruise eindelijk weer in de cockpit. De amper een rimpeltje verouderde ster eiste écht stuntwerk in plaats van vermaledijde CGI. En stuntwerk krijg je bij de vleet, afgaande op de eerste filmtrailer waarin Tom Cruise als een kwajongen de geluidsbarrière breekt in zijn F/A-18 Super Hornet.

Oh, en het verhaal? Maverick onderricht inmiddels zelf jonge broekjes op de pilotenopleiding Top Gun. Dat gaat goed tot ene Rooster (Miles Teller) het leslokaal binnenwandelt: de zoon van zijn betreurde boezemvriend Goose. Fans van het eerste uur mogen gerust zijn. Ook de iconische F-14 Tomcat en Val ‘Iceman’ Kilmer keren terug uit hun pensioen.

4. Tenet

Tenet

Rond Christopher Nolans nieuwste worp hangt zoals vanouds een waas van mysterie, geheimdoenerij en vraagtekens. De man die het publiek mindfuckte met meesterwerken als ‘Inception’ en ‘Interstellar’ kiest na zijn oorlogsepos ‘Dunkirk’ voor het cryptische ‘Tenet’. Met 225 miljoen dollar heeft de Brit zijn duurste blockbuster beet, dus de filmsets in Estland, Italië, Noorwegen, Engeland, India, Denemarken én de VS mogen wel wat kosten.
Toch weigert Nolan ook maar één miezerig tipje van de sluier te lichten. ‘Tenet’ grossiert in internationale spionage en tijdsreizen, meer plotinfo krijg je niet. Dat, én hoofdrolspelers als Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson en Himesh Patel.

3. DC: Birds of Prey & Wonder Woman 1984

‘Justice League’ bleek een sof, maar met ‘Aquaman’ tankte DC Comics vorig jaar weer vertrouwen. De koning van de zeven zeeën crawlt pas in 2022 weer over het witte doek. In 2020 krijgen de vrouwen eerst carte blanche. In februari zet Margot Robbie de boel op stelten in ‘Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)’. Margot Robbies Harley Quinn-vertolking was een zeldzaam lichtpuntje in ‘Suicide Squad’. Jared Leto’s Joker was dan weer de dampende drol waar niemand om vroeg.

Geen speur te bekennen van de ‘Clown Prince of Crime’ in ‘Birds of Prey’. Gelukkig! Wel een Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), Huntress (Mary Elizabeth Winstead) en een Renee Montoya (Rosie Perez). Samen met de knettergekke Harley Quinn redt het trio het jonge kruimeldiefje Cassandra Cain (Ella Jay Basco) uit de klauwen van misdaadbaas Black Mask (Ewan McGregor).

Wonder Woman 1984

Daarna maakt publiekslieveling Gal Gadot in juni eindelijk (de film werd al 4 keer uitgesteld) haar terugkeer met ‘Wonder Woman 1984’. Patty Jenkins ziet uiteraard weer in de regiestoel (DC Comics zou gek zijn, na het monstersucces van de eerste ‘Wonder Woman’ in 2017). Kristen Wiig kruipt in het Cheetah-pakje als booswicht van dienst. Opvallende terugkerende naam op de loonlijst is Chris Pine. Zoveel bleef er anders niet over van zijn personage Steve Trevor na de aftiteling.

2. Marvel: Black Widow & The Eternals

Black Widow

Met ‘Spider-Man: Far From Home’ breidde Marvel Studios een onderhoudend slotakkoordje aan ‘Phase 3’ van het ‘Marvel Cinematic Universe’. In mei trapt Scarlett Johansson met haar langverwachte solofilm ‘Black Widow’ Phase 4 af. Eindelijk komen we te weten hoe de KGB in volle Koude Oorlogstijd Natasha Romanoff drilde tot een even ravissante als gevreesde moordmachine.

‘Black Widow’ belicht het welvaren van de roodharige S.H.I.E.L.D.-agente tussen ‘Captain America: Civil War’ en ‘Avengers: Endgame’. De MCU-filmcatalogus herbekijken is voor deze 24ste titel dus alvast geen overbodige luxe.

Terwijl de meesterspionne sowieso niet haar beste dagen beleeft, duiken er onverwacht spoken uit haar Sovjet-Unie verleden op. Onder de nare verdrongen Russische herinneringen herken je o.m. Midsommar-revelatie Florence Pugh, Rachel Weisz en David ‘Stranger Things’ Harbour als communistische supersoldaat Red Guardian.

In november reist Marvel Studios vervolgens miljoenen jaren terug in de tijd met ‘The Eternals’. Dit onsterfelijke ras van buitenaardse wezens boetseerde in den beginne onze aardse geschiedenis en beschavingen. Als ze het niet aan de stok kregen met hun boosaardige tegenhangers, de ‘Deviants’ tenminste. In de gelijknamige comics staan ‘The Eternals’ bekend om hun fraaie verschijning, wat meteen ook de aanwezigheid van Angelina Jolie, Salma Hayek, Gemma Chan en Game of Thrones-bekenden Richard Madden en Kit Harington tussen de bezetting verklaart.

1. Dune

Denis Villeneuve deed in 2017 het onmogelijke: met ‘Blade Runner 2049’ een meer dan waardig vervolg op Ridley Scotts sciencefictionmeesterwerk maken. In 2020 reikt de Canadese cineast andermaal naar de hemellichamen met ‘Dune’. David Lynch toverde Frank Herberts sciencefictionbestseller uit 1965 in 1984 al eens naar het zilveren scherm. Herberts rabiate fanbase was toen niet bepaald overtuigd, de reguliere bioscoopbezoeker evenmin.

Denis Villeneuve belooft trouwer om te springen met het bronnenmateriaal – geen verkooppraatje: het is zijn lievelingsboek. Voor zijn saga over de woestijnplaneet Arrakis en de mythische multifunctionele drug ‘the spice’ trekt de regisseur werkelijk alle registers open. De cast alleen al is duizelingwekkend.

Van gewilde nieuwe snoepjes als Zendaya en Timothée Chalamet, veteranen als Stellan Skarsgård en Charlotte Rampling, tot nooit teleurstellende namen als Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Oscar Isaac en Javier Bardem, en Hollywoods knuffelbaarste kleerkasten Jason Momoa en Dave Bautista: een ensemble waarvoor zelfs Baron Harkonnen nederig het hoofd buigt.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020