Je kent het wel: de spits. Je komt terug van je werk of een gelegenheid en ja hoor, weer een hele tijd langzaam rijdend tot stilstaand verkeer. De eerste file in Nederland werd op 29 mei 1955, de eerste pinksterdag, geregistreerd bij knooppunt Oudenrijn. Door files verliezen we veel tijd, maar in welke stad op de wereld verlies je nou het meest tijd door al deze files? Je vindt het antwoord in deze lijst.

10. Łódź (Polen)

Łódź is met bijna 700.000 inwoners de derde stad van Polen en ligt ongeveer op het geografische middelpunt van Polen. Hierdoor moet er natuurlijk veel verkeer door de stad stromen. Gemiddeld moet je hierdoor 45% langer reizen door files. Voor een rit van 30 minuten doe je er in Łódź dus 13,5 minuut langer over.

9. New Delhi

New Delhi

travelwild / Shutterstock.com

New Delhi, de hoofdstad van India, staat bekend als een chaotische stad. De metropool Delhi is één van de grootste metropolen ter wereld met ruim 28 miljoen inwoners. Het zal je daarom ook niet verbazen dat de stad in deze lijst staat. Moest je je ooit door de stad transporteren, verwacht dan een extra reistijd van 48%.

8. Bangalore

Bangalore (2)

SNEHIT PHOTO / Shutterstock.com

We blijven voorlopig nog even in India en gaan naar de op twee na grootste stad van dat land. Door een overbevolking en vele constructies in de stad doe je er ook hier 48% langer over om je eindbestemming te bereiken.

7. Novosibirsk

Novosibirsk

Serg Zastavkin / Shutterstock.com

Novosibirsk is ook een op twee na grootste stad, maar dan die van Rusland. Het staat tevens bekend als de hoofdstad van Siberië. Juist daarom verlies je daarom vooral veel tijd in de winter. Door winterse omstandigheden verleng je je reistijd hier gemiddeld met ook weer 48%.

6. Boekarest

Boekarest (2)

Vlad Ispas / Shutterstock.com

De belangrijkste stad van Roemenië staat op plek 6. Bij een reis door de stad wordt door het verkeer je reistijd gemiddeld gezien met 50% verlengd. De burgermeester van de stad is hier echter niet trots op en wilt op termijn dit probleem aanpakken door de aanleg van fietspaden en een verbetering van het openbaar vervoer.

5. Sint-Petersburg

st petersburg

We gaan terug naar Rusland. Sint-Petersburg wordt door de vele bruggen ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Als belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum van Rusland rijdt hier ook veel verkeer door. Ook hier vermenigvuldig je je reistijd met 50%.

4. Mumbai

mumbai (2)

sladkozaponi / Shutterstock.com

De drukste stad van Azië is Mumbai. Met een bevolkingsaantal van ruim 12 miljoen en een bevolkingsdichtheid van 20.694 inwoners per km2 is dit ook begrijpelijk. Elke dag moeten zo’n 3 tot 4 miljoen voertuigen door de stad rijden. Door een te kort aan parkeerplaatsen, overbevolking en vele constructies zal je reis gemiddeld 53% langer duren.

3. Bogotá

bogota (2)

Dario Fuentes / Shutterstock.com

Bogotá is als hoofdstad van Colombia een van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld. Het is echter ook een van de drukste steden ter wereld. Door de slechte organisatie van het openbaar vervoer, een slechte geografische ligging en veel inwoners verleng je je reistijd hier met 55%.

2. Moskou

Moskou (2)

lexosn / Shutterstock.com

Moskou is de hoofdstad van Rusland en de grootste stad die volledig in Europa ligt. De stad kent een wegenplan dat bestaat uit ringen, waardoor er maar weinig opties zijn om van een punt A naar punt B te gaan. Elk jaar komen er daarnaast bijna 300.000 nieuwe autobestuurders bij in de grote stad, wat het huidige wegenplan niet aan kan. Reizigers in de stad Moskou moeten hierdoor 61% langer doen om een reis.

1. Istanboel

istanboel

RendErtan / Shutterstock.com

Istanboel is als grootste stad van Europa, met een extra reistijd van ruim 62%, de drukste stad ter wereld. De oorzaken van de vele files in de stad zijn talrijk en omvatten slecht geplande wegen en transportsystemen, verkeersongevallen, vele speciale evenementen en zo kun je nog doorgaan.

Ons kikkerlandje Nederland staat met geen enkele stad in de top 100 dus mocht je ooit in de file staan op de A2. Onthoudt dan altijd dat het in meer dan 100 steden nog veel erger kan.