De volgende 10 steden zijn de grootste van Europa. Geen van deze steden haalt het tot de top 10 van grootste steden in de wereld. Amsterdam is Nederlands grootste stad met bijna 800 duizend inwoners, hiermee staat onze hoofdstad op de 54e plaats.

Laatste update: maart 2022

10. Boekarest – 2.16 miljoen inwoners

boekarest

Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, heeft de 10e positie afgelopen jaren overgenomen van Minsk, de hoofdstad van Belarus. Boekarest is voor Europese begrippen een vrij nieuwe stad. Nieuw is wel relatief want de eerste vermelding dateert uit 1459. De stad groeide snel en werd in 1862 de hoofdstad van Roemenië.
De architectuur van de stad kent verschillende stijlen, historisch, modernistische, communistisch en postmodern wisselt elkaar af. Helaas is tijdens de Tweede Wereldoorlog, de grote aardbeving van 1977 en onder de communistische leiding Nicolae Ceaușescu veel van het historisch centrum verwoest.
Sinds de jaren ’90 kent Boekarest een ecnomische en culturele bloei. De stad wordt gezien als een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa.

9. Parijs (Frankrijk) – 2.16 miljoen inwoners

Parijs

De dichtst bevolkte stad van Frankrijk en de hoofdstad van het land: Parijs. De stad ligt op de bekende rivier de ‘Seine’, in het noorden van het land en in het centrum van de regio Île-de-France. De stad heeft twintig administratieve arrondissementen en daarin wonen 2.234,.05 mensen (2009). Het grotere, hoofdstedelijk gebied telt zelfs meer dan twaalf miljoen mensen, wat Parijs in wezen één van de drukst bevolkte gebieden in Europa maakt (zelfs drukker dan onze nummer twee). Gelet op de rijke geschiedenis van de stad – die ondertussen al meer dan twee millennia beslaat – is dat niet verwonderlijk.

Lees ook de top 10 originele uitjes in Parijs

8. Rome (Italie) – 2.84 miljoen inwoners

rome

Nog ouder dan Parijs, is Rome. De geschiedenis van deze stad is meer dan 2.500 jaren oud, sinds de legendarische oprichting in 753 voor onze jaartelling. Het maakt van Rome een van de oudste, continu bevolkte steden van Europa. Zelfs de oude Romeinse dichters benoemden Rome al als ‘De Eeuwige Stad’. Het is niet alleen de grootste stad van Italië, maar ook de hoofdstad: van de provincie Rome, van de regio Lazio en van het land. Hiervoor bevat Rome ook de speciale hoofdstedelijke commune ‘Roma Capitale’. Met 2,8 miljoen inwoners op zo’n 1,285 vierkante kilometer is Rome het drukst bevolkt gebied van Italië en het op drie na drukste gebied van Europa.

7. Kiev (Oekraine) – 2.92 miljoen inwoners

Kiev

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne. De stad is te situeren in het centraal-noordelijke deel van het land. Daar ligt ze op de rivier ‘Dnieper’. Kiev is één van de voorname industriële, wetenschappelijke, educatieve en culturele centra van Oost-Europa. Het huisvest veel high-tec industrie, instituten voor hogere educatie en historische monumenten. In juli 2013 omvatte de populatie van Kiev 2.847.200 mensen – en in de pers werden nog grotere getallen genoemd.

6. Madrid (Spanje) – 3.30 miljoen inwoners

Madrid

Met een populatie van – ruwweg – 3,3 miljoen inwoners is Madrid de grootste stad van Spanje. De volledige bevolking van het Madrileens hoofdstedelijk gebied wordt zelf berekend op 6,5 miljoen inwoners. Op twee na maakt dat van Madrid de grootste stad van de Europese Unie, na onze nummers vijf en drie. De Spaanse hoofdstad strekt zich daarbij uit over meer dan 604 vierkante kilometer op de rivier ‘Manzanares’, pal in het centrum van het land en van de Gemeenschap van Madrid, dat naast de stad ook verschillende deelgemeenten, voorsteden en dorpen bevat.

Top 10 leuke dingen om te doen in Madrid

5. Berlijn (Duitsland) – 3.66 miljoen inwoners

berlijn

Gelegen op de noordoostelijke rivier ‘Spree’ is Berlijn de hoofdstad en één van de zestien staten van Duitsland. Met een populatie van 3,6 miljoen is Berlijn de grootste stad van het land en het tweede dichtst bevolkte gebied van de Europese Unie. De stad ligt centraal in de metropool-regio Berlijn-Brandenburg, die ongeveer 4,5 miljoen inwoners telt. Berlijn is een culturele hoofdstad met vele universiteiten, onderzoekscentra, orkesten en musea. Tegelijk is het een uitzonderlijk groene grootstad, waar zowat een derde van het grondgebied uit bossen, rivieren en ander natuurschoon bestaat.

Top 10 dingen om te doen in Berlijn

4. St. Petersburg (Rusland) – 5.37 miljoen inwoners

Petersburg

Sint-Petersburg werd opgericht op 27 mei 1703 door tsaar Peter de Grote. Tot twee maal toe was het gedurende een periode de keizerlijke hoofdstad van Rusland. In Russische literatuur wordt naar de stad ook verwezen als ‘Petersburg’. In alledaags Russisch gaat men nog een stap verder en spreekt men zelfs veelal van ‘Pieter’. Sint-Petersburg ligt op de rivier ‘Neva’, aan het hoofd van de Golf van Finland, in de Baltische Zee. Met vijf miljoen inwoners (2012) is het de tweede stad van Rusland.

3. Londen (Engeland) – 9.0 miljoen inwoners

londen

Op de oevers van de legendarische rivier ‘Thames’ is Londen al meer dan twee millennia een van de voornaamste nederzettingen ter wereld. De stichting gebeurde door de Romeinen, die het gebied aanduidden als ‘Londinium’. Londen is de hoofdstad van Engeland en van het Verenigd Koninkrijk, waar het ook de dichtst bevolkte regio, stadsregio en hoofdstedelijke regio is. De stad is een van de grote wereldsteden en blinkt uit in kunsten, handel, educatie, entertainment, mode, financiën, gezondheidszorg, media, diensten, onderzoek en ontwikkeling, toerisme en transport.

Mis niet de leukste dingen om te doen in Londen

2. Moskou (Rusland) – 12.6 miljoen inwoners

moskou

Moskou is de hoofdstad van Rusland. Met 12.6 miljoen inwoners is het tegelijk het meest bevolkte gebied van dit land. De stad is het politieke, economische en culturele centrum van Rusland en bij uitbreiding van gans Eurazië. Volgens Forbes bezit Moskou bijvoorbeeld de grootste gemeenschap van miljardairs ter wereld. Gelegen op de rivier ‘Moskva’ is de stad ook de meest noordelijke metropool van de wereld. Moskou breekt dus vele records, ook die van de grootste inlandse metropool en van grootste bosgebied binnen stadsgrenzen.

1. Istanboel (Turkije) – 15.84 miljoen inwoners

Istanboel

De grootste stad van Europa is Istanboel, het economische, culturele en historische hart van Turkije. Met een populatie van bijna 16 miljoen inwoners is de stad niet alleen de grootste urbane conglomeratie van Europa, maar ook de op één na grootste van het Midden Oosten en de op twee na grootste ter wereld. Het grondgebied van zo’n 5,343 vierkante kilometer is gelijklopend met dat van de provincie Istanbul, waar de stad dan ook de administratieve hoofdstad van is. Bijzonder is ook dat Istanbul een transcontinentale stad is: haar historisch centrum ligt in Europa, terwijl een derde van haar bevolking in Azië woont.

Meer Grote Steden Lijstjes