Europa kent een aantal indrukwekkende metropolen, elk met hun eigen geschiedenis, cultuur en economische invloed. In deze lijst zetten we de tien grootste steden van Europa in 2025 op een rij, op basis van het inwonertal binnen de stadsgrenzen of stedelijke agglomeratie, afhankelijk van de internationaal gangbare telling.
Let op: sommige steden zijn op basis van agglomeratie groter dan binnen de officiële gemeentegrenzen. Zo telt Parijs als stad minder inwoners dan bijvoorbeeld Berlijn, maar de volledige metropoolregio is vele malen groter.
Laatste update: mei 2025
1. Istanboel, Turkije – 15,8 miljoen inwoners
Istanboel is de grootste stad van Europa. Met ruim 15,8 miljoen inwoners in 2025 kan deze Europese stad zich qua omvang meten met de absolute wereldmetropolen. De stad ligt op twee continenten: het historische centrum bevindt zich in Europa, terwijl een derde van de bevolking aan de Aziatische kant woont.
Istanboel is het culturele, economische en toeristische hart van Turkije, en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers met bezienswaardigheden als de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. De stad kent een rijke geschiedenis als voormalig Byzantium en Constantinopel.
2. Moskou, Rusland – 13,0 miljoen inwoners
De hoofdstad van Rusland is met 13 miljoen inwoners de grootste stad binnen de landsgrenzen van Europa. Moskou is het politieke, culturele en economische centrum van Rusland, met iconische bouwwerken als het Kremlin, het Rode Plein en de Basiliuskathedraal. Ondanks geopolitieke spanningen blijft Moskou een stad van wereldformaat, met een bloeiende zakenwereld en grootstedelijke infrastructuur.
De stad kent bovendien de grootste binnenstedelijke bosgebieden van Europa, wat haar tot een opvallend groene metropool maakt.
3. Parijs, Frankrijk – 11,3 miljoen inwoners (agglomeratie)
Officieel telt de stad Parijs zelf iets meer dan 2 miljoen inwoners, maar de metropoolregio (aire urbaine) telt ruim 11,3 miljoen mensen. De Franse hoofdstad is beroemd om haar rijke geschiedenis, architectuur en cultuur. Van de Eiffeltoren tot het Louvre, van de Champs-Élysées tot Montmartre: Parijs is een icoon op zichzelf. Tegelijkertijd is het een drukke economische regio met een leidende rol in mode, luxe, gastronomie en financiële dienstverlening.
4. Londen, Verenigd Koninkrijk – 9,8 miljoen inwoners
Londen is het politieke en financiële centrum van het Verenigd Koninkrijk, en telt anno 2025 bijna 9,8 miljoen inwoners. De stad strekt zich uit over een enorm gebied en bestaat uit 32 boroughs, elk met hun eigen karakter.
Londen is een ware wereldstad met invloed op het gebied van kunst, mode, technologie, media en financiën. Historische iconen als de Tower Bridge, Westminster Abbey en Buckingham Palace mengen zich met moderne wolkenkrabbers in Canary Wharf en The City. De stad huisvest bovendien een van de grootste internationale bevolkingsgroepen van Europa.
5. Madrid, Spanje – 6,8 miljoen inwoners (agglomeratie)
Madrid is de hoofdstad van Spanje en telt als metropool ruim 6,8 miljoen inwoners. De stad is het administratieve hart van het land en staat bekend om haar levendige straatleven, kunstmusea (zoals het Prado en Reina Sofía) en historische pleinen zoals Plaza Mayor. Ook op economisch gebied speelt Madrid een prominente rol, met sterke sectoren in bankwezen, technologie en toerisme. De stad is modern maar weet ook haar traditionele charme te behouden.
6. Sint-Petersburg, Rusland – 5,6 miljoen inwoners
Deze stad aan de Finse Golf werd in 1703 gesticht door tsaar Peter de Grote en was lang de hoofdstad van Rusland. Met 5,6 miljoen inwoners is het nog steeds de op één na grootste stad van het land. Sint-Petersburg staat bekend om zijn barokke paleizen, brede grachten en culturele instellingen zoals de Hermitage.
De stad is een belangrijk industrieel en maritiem centrum. In de volksmond wordt het ook wel ‘Pieter’ genoemd, en het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
7. Rome, Italië – 4,3 miljoen inwoners (agglomeratie)
De Eeuwige Stad blijft groeien en telt als agglomeratie in 2025 ruim 4,3 miljoen inwoners. Rome is de hoofdstad van Italië en bekend om haar ongeëvenaarde erfgoed: het Colosseum, het Pantheon, de Sint-Pietersbasiliek en talloze andere monumenten trekken jaarlijks miljoenen toeristen.
Rome is het religieuze centrum van de katholieke wereld, als zetel van Vaticaanstad. Tegelijk is het een moderne stad met een actieve rol in de Italiaanse politiek, media en cultuur.
8. Berlijn, Duitsland – 3,6 miljoen inwoners
Berlijn is de grootste stad van Duitsland en telt in 2025 ruim 3,6 miljoen inwoners. De stad is een mix van geschiedenis en moderniteit, met restanten van de Berlijnse Muur, musea op het Museumsinsel en een bruisende creatieve scene. Berlijn is politiek belangrijk als regeringszetel, maar ook populair onder jonge mensen vanwege haar alternatieve cultuur, betaalbare woningen (relatief gezien) en open sfeer. De stad is onderdeel van de metropoolregio Berlijn-Brandenburg.
9. Wenen, Oostenrijk – 2,0 miljoen inwoners
Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en telt in 2025 twee miljoen inwoners. De stad staat wereldwijd bekend om haar hoge levenskwaliteit, klassieke muziek, barokke paleizen en gezellige koffiehuizen. Wenen was ooit het centrum van het Habsburgse rijk en ademt nog steeds grandeur en geschiedenis. Tegelijk is het een moderne stad met een sterk sociaal beleid, duurzame infrastructuur en uitstekende openbaar vervoer.
10. Boekarest, Roemenië – 1,8 miljoen inwoners
Boekarest sluit deze top 10 af met een inwoneraantal van 1,8 miljoen. De hoofdstad van Roemenië is een mix van communistische blokken, historische gebouwen en moderne wolkenkrabbers. In de jaren ’90 begon de stad aan een economische wederopbouw die sindsdien haar vruchten afwerpt.
Tegenwoordig is Boekarest een belangrijk knooppunt in Zuidoost-Europa, met een bloeiende IT-sector en groeiende toeristenindustrie. De stad wordt vaak de ‘kleine Parijs’ genoemd, mede dankzij haar brede boulevards en de triomfboog.
De bevolkingssamenstelling van Europa verandert voortdurend. Waar sommige steden – zoals Kiev – door geopolitieke omstandigheden tijdelijk uit de top verdwijnen, blijven steden als Istanboel, Moskou en Londen domineren qua omvang. De verscheidenheid in cultuur, economie en geschiedenis maakt deze Europese grootsteden stuk voor stuk fascinerend.
14 reacties
Parijs heeft niet 8 miljoen zoals iemand in een comment beweerde
De info die er staat klopt weldegelijk. Parijs is opgedeeld in verschillende deelgemeentes. Groot Parijs staat op nummer 3 of 4 van Europa qua inwoner aantal. Londen klopt echter geen bal van. Greater London telt 15+ milj. Inwoners….
Istanbul in 2019 29 miljoen
Turkije ligt in Azië
Nee het ligt in het turkse europa
Voor de helft
Wouw staat er helaas niet tussen met 8,6 miljoen inwoners.
En Boekarest dan? 2,6 miljoen
Ze tellen all illegalen en zwervers niet mee en in Amsterdam zijn dat er al 500.000
tgl iedereen
Istanbul heeft stedelijk 19 miljoen inw. En met buitenwijken 29 miljoen
Geen van deze steden haalt het tot de top 10 van grootste steden in de wereld.
Als je op de link klikt staan er toch twee van deze steden in de top 10 van grootste steden in de wereld.
t europese turkedeel is ingepikt vd grieken en bulgaren,
teruggeven graagp
istanbul heeft 20 mil inwoners