Frankrijk is na Rusland, Turkije en Duitsland het land met de meeste inwoners van Europa. Er wonen in Frankrijk ruim 60 miljoen mensen. Ongeveer 75% daarvan woont in een stedelijk gebied. Het land heeft veel steden, waaronder veel steden met meer dan 50.000 inwoners. In deze top 10 staan de grootste steden van Frankrijk, gemeten aan de hand van het inwonertal.

10. Lille (Rijsel)

lille
Velvet/wikicommons

In Lille wonen ruim 230.000 inwoners. De stad wordt ook wel Rijsel genoemd. Het is een stad die zich in Noord-Frankrijk bevindt, aan de Deule rivier, vlakbij de Belgische grens (onder de Belgische stad Kortrijk). Lille is de hoofdstad van de regio’s Nord-Pas-de-Calais-Picardie, (het voormalig) Nord-Pas-de-Calais en het Noorderdepartement. Het is een universiteitsstad en beschikt over veel textielindustrie. Ook kruizen er vele wegen in Lille, waardoor het een belangrijk economisch centrum is.

9. Bordeaux

bordeaux
Phillip Maiwald (Nikopol)/wikicommons

Bordeaux heeft een inwonertal van ruim 240.000 inwoners. De stad bevindt zich in het zuidwesten van Frankrijk. Bordeaux is de hoofdstad van de gebieden Gironde, (voormalig) Aquitanië en Nouvelle-Aquitaine. Van de regio Gascogne is het de historische hoofdstad. Bordeaux staat wereldwijd bekend om haar wijnen. Een deel van de stad staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Bordeaux wordt ook wel ‘La Belle endormie’ genoemd, dit betekent ‘De schone slaapster’. Deze naam verwijst naar de weelderige architectuur in combinatie met het rustige leven dat er in de stad heerst. Ook ‘Port de la lune’ is een bijnaam van Bordeaux, ‘Maanhaven’. Dit verwijst naar de vorm van de Garonne, de rivier die door de stad loopt. In het logo van de stad is deze maan (drie keer) terug te vinden.

8. Montpellier

montpellier
Fritz Geller-Grimm/wikicommons

In Montpellier wonen ruim 270.000 inwoners. Je vindt de stad in Zuid-Frankrijk. Montpellier is de hoofdstad van de departementen Hérault en van (voormalig) Languedoc-Rousillon. Montpellier is een historische studentenstad. Het beschikt over één van de oudste universiteiten van Europa.

7. Straatsburg

straatsburg
Jonathan Martz/wikicommons

In Straatsburg wonen ruim 275.000 inwoners. De stad bevindt zich aan de Rijn, in het noordoosten van Frankrijk. Het is de hoofdstad van de Elzas en van de regio Alsace-Champagne-Ardenne-Lorrainne. Straatsburg heeft in het verleden geleden onder verschillende oorlogen, maar heeft zich redelijk goed weten te herstellen. Het is nu een belangrijk politiek centrum. In Straatsburg is de zetel van het Europees Parlement, de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevestigd. Ook is Straatsburg een universiteitsstad en is het een centrum van de voedsel-, textiel-, machinebouw- en motorbouwnijverheid.

6. Nantes

nantes
Jibi44/wikicommons

Nantes beschikt over een inwonertal van ruim 290.000 inwoners. De havenstad is in het westen van Frankrijk gevestigd. Vlakbij mondt de rivier de Loire uit in de Erdre en de Sèvre. Nantes is de hoofdstad van Pays de la Loire en van het departement Loire-Atlantique. De stad werkt nauw samen met de nabijgelegen stad Saint-Nazaire. Samen vormen de steden een cultureel en economisch centrum van de omliggende gebieden. Ook is Nantes een universiteitsstad. In de haven van Nantes worden voornamelijk grondstoffen en olie aangevoerd. De industrie in Nantes richt zich op de bouw van schepen en machines. Ook wordt er in Nantes veel suiker, bier, conserven, confectiekleding en lederwaren geproduceerd. Daarnaast beschikt de stad over veel olieraffinaderijen en petrochemische fabrieken.

5. Nice

nice
W. M. Connolley/wikicoomns

Met ruim 340.000 inwoners staat Nice op de nummer 5 van deze lijst. De stad is gevestigd aan de Middellandse Zee in het zuiden van Frankrijk, tussen de steden Marseille en Genua. Het bevindt zich in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en is de hoofdstad van Alpes-Martimes. Nice is een mooie historische stad. Dit in combinatie met een gunstig klimaat zorgt ervoor dat er jaarlijks vele toeristen naar Nice komen.

4. Toulouse

-
Benh LIEU SONG/wikicommons

Toulouse beschikt over ruim 450.000 inwoners. De stad bevindt zich in het zuiden van Frankrijk. Het ligt aan de rivier de Garonne en is de hoofdstad van Haute-Garonne en (voormalig) Midi-Pyrénées. In Toulouse staat een zeer oude universiteit, afkomstig uit de 13e eeuw. Daarnaast beschikt het ook over vele andere bekende historische gebouwen. Ook is Toulouse de thuisbasis van Airbus, een belangrijke vliegtuigfabrikant. Aan de achterkant van het vliegveld van Toulouse is deze fabriek met vele assemblagehallen gevestigd.

3. Lyon

lyon
B.navez/wikicommons

Lyon telt ruim 500.000 inwoners. De stad bevindt zich in het oosten van Frankrijk en wordt overheerst door twee heuvels, Fourvière en La Croix-Rousse. In Lyon vloeien de bekende rivieren de Rhône en de Saône samen. Ook is het de hoofdstad van Auvergne-Rhône-Alpes en van Métropole de Lyon. De historische binnenstad van Lyon staat op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Het kent dan ook vele bekende historische bezienswaardigheden. In de stad is de zetel van de internationale politieorganisatie Interpol gevestigd. Ook economisch is Lyon van belang. Het hoofdkantoor van de bank Credit Lyonnais bevindt zich hier, het gebouw wordt ‘Le Crayon’ (het potlood) genoemd, vanwege de vorm. En een belangrijke vestiging van het farmaceutische bedrijf Aventis bevindt zich in Lyon. Daarnaast heeft Lyon veel raffinaderijen en industrie. De inwoners van Lyon zijn trots op hun stad, dat blijkt uit de leuze van Lyon: ‘Avant, avant, Lion le melhor!’ met als betekenis ‘Vooruit, vooruit, Lyon de beste!’.

2. Marseille

marseille
Olivier Cleynen/wikiommons

In de zuid Franse stad Marseille wonen ruim 855.000 inwoners. Met dit enorme aantal staat de stad ruimschoots op nummer 2 van deze lijst. Marseille is de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en van het departement Bouches-du Rhône. Het bevindt zich in de regio Provence aan de Middellandse zee en beschikt over de grootste handelshaven van Frankrijk. De stad heeft vele historische bezienswaardigheden, een mooi strand met eilanden voor de kust. Omdat er in dit gebied ook een aangenaam klimaat heerst, is het toerisme in Marseille in opkomst. Vanuit Marseille kun je met een hogesnelheidstrein gemakkelijk en snel Parijs bereiken. Dit is de reden dat vele Parijzenaren een tweede appartement in Marseille hebben gekocht. De voetbalclub Olympique Marseille is zeer bekend. Ook wordt er in Marseille jaarlijks een belangrijke hardloopwedstrijd (Marseille-Cassis), een groot tennistoernooi en nabij Marseille Formule 1 racewedstrijden (op het Circuit Paul Ricard) gehouden.

1. Parijs

parijs
Wladyslaw (Taxiarchos228)/wikicommons

Er wonen in Parijs ruim 2.2 miljoen inwoners. Hiermee steekt deze stad met kop en schouders uit boven de andere steden op deze lijst. Parijs is de negende stad van Europa, als er gekeken wordt naar het inwonertal, maar het wordt gezien als één van de vier grote wereldsteden (naast Londen, New York en Tokyo). Politiek, cultureel, economisch en historisch is Parijs van groot belang in de wereld. Parijs is het centrale punt van Frankrijk, alle belangrijke verkeerswegen leiden naar deze stad. De stad is een departement en de hoofdstad van Frankrijk. De oppervlakte van Parijs is ruim 2700 km². De rivier de Seine deelt de stad in twee delen. Parijs beslaat een gebied met zeven heuvels, waaronder de bekende Montmartre en Montparnasse. Parijs is een enorme toeristische trekpleister. Het telt vele bekende gebouwen, waaronder natuurlijk de Eiffeltoren en de Notre Dame. Parijs wordt wel de stad van de liefde of lichtstad genoemd, vanwege de vele romantische, indrukwekkende verlichting.

We hebben niet één, maar twee lijstjes over Parijs: de top 10 must do’s in Parijs en 10 originele dingen om te doen.

Meer Grote Steden Lijstjes