Eigenlijk geldt het voor bijna alle films, alles is al een keer gedaan. Maar bij Romantische Comedies is het wel heel erg. De meeste mensen kunnen na een minuut of 5 wel vertellen hoe de film zal gaan aflopen. De clichés vliegen je om de oren, dit zijn de 10 meest gebruikte:

Tegenpolen trekken elkaar aan

Mensen met vergelijkbare karakters kunnen geen relatie met elkaar aangaan! In ieder geval, niet als we uitgaan van hoe het in de films gaat. In de films geldt, hoe groter de verschillen tussen de man en vrouw, hoe beter! Als de hoofdrolspeler een coole football speler is, dan kun je er van uitgaan dat zijn toekomstige vriendinnetje juist een ‘normaal’ meisje is die niks moet hebben van populariteit. En tegenovergesteld geldt natuurlijk hetzelfde, het knapste meisje van de klas, de Cheerleader, eindigt altijd met de ‘nerd’ of de ‘loser’.

10 Thing I hate about you
Voorbeelden: Knocked up, Jerry Maguire, 10 Thing I hate about you, She’s all That, Shrek

Bad boy wordt Good Boy

De ‘man’ van de film begint als een echte stoere man. Hij doet de dingen die ‘stoere mannen’ doen, stappen met de mannen, vrouwen verslinden, etc. Dan komt zijn grote liefde langs, en die verandert hem langzaam aan in een ‘softy’. Precies wat vrouwen willen zien, een stoere testosteron man, maar als hij met haar is, dan verandert hij in die liefdevolle meedenken man.

Bijvoorbeed: Two weeks notice, Crazy Stupid Love, Hitch, about a boy, Wedding Crashers.

Iedereen weet het, behalve zij zelf

Echt iedereen weet dat ze bij elkaar horen, vrienden weten het, de postbode heeft het door, en zelfs de puppy van de buren weet het. Iedereen, behalve zij zelf dan. En ja, helemaal aan het einde van de film krijgen ze het zelf ook door …

romcoms cliches
Bijvoorbeeld: Bride wars, You’ve got mail, Pretty Woman, My best friends wedding, Sleapless in Seatle.

Eerst Haat, dan liefde

Als de jongen en meisje een grote afkeer van elkaar hebben in de Romcoms, dan weet je het wel. Dat wordt uiteindelijk de grootste liefde!

Voorbeelden: 10 things I hate about you, Runaway Bride, The Proposal, Australia, Pride & Predjudice.

Uit? Nee toch maar weer aan

Het koppel gaat uit elkaar door een dom misverstand. De ene probeert de andere uit te leggen dat het echt niet zijn fout was, of het echt niet zo bedoelt heeft, maar de andere wil het niet horen. Tot de laatste 5 minuten van de film dan, dan komt het allemaal weer goed. Meestal is er wel een zeer grote geste voor nodig.

uit toch weer aan films
Bountyhunter, Sweet Home Alabama, Sex and the city, Casablance, Notting Hill

Excentrieke meisje zorgt voor avontuur

Een trend van de laatste jaren in Romantische films. De jongen leeft eigenlijk een vrij normaal (saai) leven, totdat er een excentriek meisje in zijn leven komt. Hij volgt haar, en zijn leven staat volledig op zijn kop.


500 days of summer, Garden State, Nick & Norah’s infinite playlist, serendipity, Along Came polly

De hulp is de liefde

Rijke man wordt verliefd op de hulp. Het helpt natuurlijk dat de hulp gespeeld wordt door prachtige dames als Scarlett Johansson of Jennifer Lopez.

hulp wordt liefje van de hoofdrolspeler films
Wedding Planner, Maid in Manhattan, Nanny diaries, Love Actualy, The Secretary

Ouders …

Ouders komen er eigenlijk nooit goed af in de Romcoms. Ouders weten het altijd beter, en eigenlijk geldt altijd: het nieuwe vriendje/vriendinnetje is nooit goed genoeg voor hun kindje! (tot de laatste 5 minuten van de film dan).

ouders weten het beter
Guess Who, Meet the Parents, The Notebook, Just Married

Kindje van 10 jaar weet het wel

Wat het ook altijd goed doet is dat een van de twee al een kindje heeft van rond de 10 jaar. Tja, dan kun je er van uit gaan dat het kindje super schattig, en zeer bijdehand is.

kind in romcoms
About a boy, Definitly Maybe, Jerry Maguire, Jersey Girl

Journalist doet onderzoek

Als je de films mag geloven is journalist zijn de beste manier voor vrouwen om een man te vinden. Uiteraard vinden ze het eerst helemaal niks, maar hoe langer ze ‘onderzoeken’ hoe leuker ze de vent gaan vinden.

journalist romcoms
Down with Love, How to lose a guy in 10 days, Rumor has it, the Ugly truth, Shopaholic

Nog een filmgrenre vol met clichés, de Horrorfilm

bron