Halloween is inmiddels niet alleen populair in het buitenland, want ook in Nederland wordt het steeds uitvoeriger gevierd. Er schuilt meer achter deze feestdag dan je waarschijnlijk dacht. Wil je weten wat precies? Je leest het in deze top 10 weetjes over Halloween.

10. De geschiedenis van Halloweeen ismeer dan 2.000 jaar oud

Samhain

Halloween is een stuk ouder dan andere populaire feestdagen. Het eerste feest vond namelijk meer dan 2.000 jaar geleden plaats en werd gevierd door de oude Kelten. Zij leefden in het gebied dat vandaag de dag Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het noorden van Frankrijk omvat. Zij vierden op 31 oktober een feest dat Samhain genoemd wordt. Het was de laatste dag van hun jaartelling en ook de start van de winter. Verder stond het feest in het teken van de doden, die tijdens Samhain terug zouden keren naar de aarde.

9. Trick or treating was vroeger ‘souling’

Trick or treating

Tijdens Samhain was het gebruikelijk dat kinderen van deur tot deur gingen om om eten en geld te vragen. In ruil voor de vrijgevigheid van anderen, zouden de kinderen bidden voor de overleden dierbaren van iedereen die iets doneerde. Deze traditie werd ook wel ‘souling’ genoemd. Het is niet lastig om te bedenken hoe deze oude traditie langzaam is veranderd in trick or treating, waarbij kinderen bij iedereen in de buurt aanbellen voor snoep.

8. Immigranten maakten Halloween bekend in Amerika

Lange tijd reisden er vooral protestantse immigranten van Europa naar de Verenigde Staten. Deze groep hield zijn feesten vrij sober, waardoor Halloween niet echt geïntroduceerd werd in dit land. Daar kwam verandering in toen er een nieuwe stroom immigranten naar de VS trok in de negentiende eeuw. Vooral de Ierse immigranten zorgden ervoor dat Halloween bekend werd bij het grotere publiek. Inmiddels is Halloween niet meer weg te denken uit de Amerikaanse cultuur.

7. Jack-‘o-lanterns zijn een Ierse traditie

Jack-'o-lanterns

Pompoenen zijn sterk verbonden aan Halloween. Mensen snijden gezichten in de pompoen en zetten er een brandend kaarsje in om de lantaarn tot leven te brengen. Deze traditie stamt af van de mythe van Stingy Jack. Dit was een man die een deal sloot met de duivel en vervolgens gedoemd werd om eeuwig over de aarde te dwalen in de nacht. Om zijn weg te kunnen vinden, stopte hij een stukje brandend kool in een koolraap waar hij gaatjes in gesneden had. Veel Ierse en Schotse mensen deden dit na tijdens Halloween. Nadat deze personen naar Amerika emigreerden, kwamen ze erachter dat een pompoen zich veel beter voor deze traditie leent dan een koolraap.

6. Halloween stond ooit in het teken van de liefde

halloween liefde

Valentijnsdag is voor velen de meest romantische dag van het jaar, maar ook tijdens Halloween hangt er romantiek in de lucht. In het verleden speelden vrouwen spelletjes op Halloweenavond om meer te weten te komen over hun toekomstige man. Zo is er een spelletje waarbij een vrouw een appel moest schillen. Ze gooide de schil vervolgens over haar schouder en keek hoe de schil geland was. De vorm van de schil zou een voorspelling zijn van de eerste letter van haar toekomstige mans naam.

5. Pas vanaf de jaren vijftig wordt er echt halloweensnoep gemaakt

halloween snoep

Al in de jaren dertig was het populair om langs de deuren te gaan voor lekkernijen, maar kinderen kregen toen vooral zelfgemaakte koekjes, noten, speelgoed of muntgeld. Pas in de jaren vijftig begonnen snoepfabrikanten in te spelen op deze trend door speciaal halloweensnoep te maken. In de jaren zeventig zette deze trend helemaal door. Sindsdien is het eigenlijk gebruikelijk om voorverpakt snoep uit te delen aan kinderen die aan de deur komen tijdens Halloween. In Nederland kun je dit type snoep bijvoorbeeld kopen bij de partywinkel.

4. Amerikanen geven bijna 3 miljard dollar uit aan snoepgoed

veel geld aan sneop

Halloween is een prijzige feestdag. Niet alleen moet er veel snoep gekocht worden, want jong en oud zijn ook op zoek naar decoraties en leuke halloween kleding. Het is dus niet gek dat Amerikanen in 2017 maar liefst 9 miljard dollar uitgaven aan deze feestdag. Een groot deel daarvan ging op aan snoep: 3 miljard dollar. Door de jaren heen zijn deze bedragen alleen maar gestegen, dus het is niet gek wanneer er ooit 10 miljard zal worden uitgegeven aan één feestdag.

3. Je verkleedt je om slechte geesten af te schrikken

slechte geesten afschrikken

Halloween draait niet alleen om snoep, maar ook om bijzondere kostuums. Hoe enger, hoe beter. Deze traditie komt ook van de oude feestdag Samhain. Tijdens deze feestdag droegen de oude Kelten dierenhuiden of -koppen om zo slechte geesten af te schrikken. Er werd gedacht dat de geesten verklede mensen niet zouden herkennen, waardoor je met rust gelaten werd. Deze traditie is voortgezet met Halloween, maar dan iets minder luguber. Nu draag je geen dierenhoofden maar gewoon een eng masker uit de winkel.

2. Zwarte katten zijn sterk verbonden aan Halloween

zwarte kat halloween

Tijdens de middeleeuwen werd er gedacht dat heksen in zwarte katten konden transformeren. Hierdoor waren zwarte katten niet bepaald geliefd. Toen immigranten naar de Verenigde Staten reisden en daar Halloween bekender maakten, werden ook hun ideeën over zwarte katten gedeeld. Hierdoor ontstond ook in Amerika een wantrouwen naar zwarte katten. Deze dieren werden als een hulpje van de duivel gezien en werden daardoor soms zelfs gedood. Tegenwoordig verkleden mensen zich vooral als zwarte katten, maar er zijn nog steeds eigenaren die hun zwarte kat liever even binnenhouden rondom Halloween.

1. Halloween is steeds populairder in Nederland

halloween nederland

Sinds de jaren tachtig is Halloween langzaam maar zeker populairder geworden in Nederland. Het feest is hier bekend geworden door films en series uit het buitenland. Toch is Halloween nog niet even groot als in de Verenigde Staten of Engeland. Dat heeft voor een groot deel met Sint-Maarten te maken. Deze feestdag vindt ieder jaar plaats op 11 november, waarbij kinderen met lantaarns langs de deuren gaan voor snoep. Dit lijkt te veel op Halloween, waardoor er op de meeste plekken bij de oude traditie van Sint-Maarten gebleven wordt.