Gebouwen kunnen op allerlei manieren indrukwekkend zijn, maar een grote koepel is nog altijd dé manier om op te vallen. Verschillende wereldberoemde gebouwen zijn vooral te herkennen aan hun iconische koepels. Wil je weten welke gebouwen dat zijn en wat deze bouwwerken zo bijzonder maakt? Je leest het in de top 10 beroemde koepels.

10. Pantheon – Rome

pantheon

Het Pantheon is een beroemde tempel die in het hart van Rome staat. De oorspronkelijke tempel werd verwoest tijdens een brand, waarna er in de tweede eeuw een nieuwe versie gebouwd werd. Toen werd ook de beroemde koepel aan het gebouw toegevoegd. De top van de koepel is een open gat met een diameter van 9 meter. Hierdoor is de binnenkant van het Pantheon altijd blootgesteld aan het Italiaanse weer, maar zorgt de zon ook voor een natuurlijke spotlight op het interieur van deze prachtige tempel.

9. Astrodome – Houston

Astrodome

In de Amerikaanse staat Texas is de Astrodome gebouwd. Deze koepel is de grootste sporthal ter wereld, waar natuurlijk voornamelijk American football gespeeld wordt, maar baseball is er ook een populaire sport. Meer dan 67.000 bezoekers kunnen terecht in de koepel. Het gebouw werd geopend in 1965 en door sommigen het achtste wereldwonder genoemd.

8. Hagia Sophia – Istanbul

Toen Istanbul de hoofdstad van het Romeinse Rijk werd, was het tijd voor een nieuwe vorm van architectuur. Oosterse en westerse invloeden kwamen samen om bouwwerken als de Hagia Sophia te maken. Deze grote moskee heeft meer dan driehonderd kolommen die samen het enorme stenen dak moeten ondersteunen. De grote koepel is voorzien van prachtige mozaïeken en laat zien hoe het Christendom en de Islam samenkomen.

7. Taj Mahal – Agra

Taj Mahal

De Taj Mahal is een van de beroemdste Indiase bouwwerken en werd gebouwd als mausoleum voor de geliefde van Shah Jahan, de leider van het Ottomaanse Rijk. Het witte marmer laat dit gebouw al opvallen, maar het zijn de iconische koepels die de Taj Mahal zo herkenbaar maken. Deze hebben een ui-vorm en zijn versierd met verfijnde punten. De architect liet zich inspireren door verschillende bouwstijlen uit meerdere landen, met deze beroemde koepel als resultaat.

7. Rotskoepel – Jeruzalem

Rotskoepel

De Rotskoepel werd in de zevende eeuw gebouwd en is daardoor een van de oudste voorbeelden van de Islamitische bouwstijl. De gouden koepel wordt nog altijd als een van de mooiste ter wereld gezien. Niet alleen de buitenkant van deze koepel is mooi om te bewonderen. De binnenkant is namelijk versierd met enorm gedetailleerde mozaïeken.

6. Millennium Dome – Londen

Millennium Dome

Alexander Gold / Shutterstock.com

Waar de eerste voorbeelden op dit lijstje allemaal eeuwenoud zijn, is deze koepel juist weer erg modern. De Millennium Dome werd op 31 december 1999 opgeleverd om de start van het nieuwe millennium te vieren. De bedoeling was dat de koepel slechts een jaar zou blijven staan, maar inmiddels is hij omgetoverd tot een van de grootste evenementhallen van Engeland. De constructie met staal en stof gemaakt van glasvezel blijft bijzonder om te zien.

5. Capitool – Washington D.C.

De volksvertegenwoordigers van de Verenigde Staten zijn te vinden in het statige Capitoolgebouw. Dit pand herken je uit duizenden dankzij zijn iconische koepel. Deze werd pas later aan het gebouw toegevoegd en heeft een neoklassieke stijl. De koepel is niet alleen voorzien van kleine ramen, maar ook van mozaïekwerk en een plafondschildering. Veel mensen zien deze koepel nog steeds als hét icoon voor de Verenigde Staten.

4. Reichstag – Berlijn

Reichstag

Het Duitse parlementsgebouw is van oorsprong een historisch pand dat in de negentiende eeuw gebouwd werd. In 1999 kreeg het gebouw een update in de vorm van een moderne glazen koepel. De bouw van deze koepel zorgde niet alleen voor meer ruimte, maar was ook symbolisch. Bezoekers kunnen namelijk de koepel bezoeken en zich zo boven hun verkozen volksvertegenwoordigers bevinden. Het centrum van de koepel bestaat uit een soort dakraam die uitmond in een wervelwind van glas.

2. St. Paul’s Cathedral – Londen

St. Paul's Cathedral

Er is nog een beroemde koepel te bewonderen in Londen, namelijk de koepel van St. Paul’s Cathedral. Deze kathedraal werd in de zeventiende eeuw gebouwd, met Romeinse architectuur als een van de belangrijkste invloeden. Dat is terug te zien aan de kolommen in het bouwwerk die je vanaf de binnenkant van de kathedraal bewondert. De kathedraal was de locatie voor het huwelijk van prins Charles met Lady Diana, waardoor de koepel nog beroemder werd.

1. Brunelleschi’s koepel – Florence

Brunelleschi's

Denk je aan Florence, dan denk je waarschijnlijk aan de beroemde rode koepel die boven de stad uittorent. Dit is Brunelleschi’s koepel, vernoemd naar de architect die dit prachtige bouwwerk heeft ontworpen in de vijftiende eeuw. Hij gebruikte technieken die op dat moment nog nooit eerder waren gebruikt, waardoor de koepel als een bijzonder staaltje vakmanschap gezien wordt.