Er zijn meer dan genoeg prachtige gebouwen te bewonderen, waar ter wereld je ook bent. Maar wist je dat sommige van deze gebouwen pas op hun mooist zijn wanneer je naar boven kijkt? Hier vind je prachtig gedecoreerde plafonds met weelderige versieringen en opvallende kleuren. Ben je benieuwd naar dit soort adembenemende plafonds? Lees dan deze top 10 mooiste plafonds in de wereld.

10. Castello di Sammezzano

Castello di Sammezzano
Reflex Life / Shutterstock.com

Je vindt dit plafond in een palazzo, vlakbij de Italiaanse stad Florence. De kamer waar dit plafond bij hoort, wordt ook wel de pauwenkamer genoemd. Het is dus niet gek dat je hier allerlei opvallende kleuren vindt. De ontwerper van dit plafond is Ferdinando Panciatichi Ximenes d’Aragona. Hij liet zich inspireren door exotische werelden, waardoor dit plafond ontzettend veel gedetailleerde versieringen heeft. Deze zijn vervolgens ingekleurd met alle kleuren van de regenboog.

9. Ely Cathedral

Ely Cathedral
Elena Dijour / Shutterstock.com

Dit plafond vind je niet in het mediterrane Italië, maar in een kerk in de Engelse regio Cambridgeshire. Het plafond werd in 1334 opgeleverd en is ontworpen door William Hurley: de timmerman van het koninklijk huis. Het grootste deel van dit plafond is dan ook gemaakt van hout, maar je zou het bijna niet zeggen. Wanneer je direct onder de nok van de kathedraal staat, zie je een indrukwekkende kandelaar in de vorm van een ster. Daaromheen zijn prachtige eikenhouten balken te zien, die zijn versierd met schilderingen van engelen.

8. Solna Centrum Metro Station

Solna Centrum Metro Station

In het centrum van Stockholm vind je een wel heel bijzonder metrostation. Dit station staat namelijk bekend om zijn unieke plafond, dat de illusie wekt alsof je naar een andere wereld reist. Om het metrostation te maken, moest er in de grond worden gegraven. De ontwerpers van het station vonden het vervolgens een goed idee om het ondergrondse steen niet te bedekken. Zij kozen er juist voor om het stenen massief een mooie kleur te geven: rood als de avondlucht.

7. Grand Central Station

grand central
mandritoiu / Shutterstock.com

Wie ooit in New York is geweest, weet dat het Grand Central Station het hart van het openbaar vervoer is. Wanneer je in dit imposante station omhoog kijkt, zie je een groen plafond met daarop de afbeeldingen van alle sterrenbeelden. Jarenlang is dit bijzondere plafond helemaal niet te zien geweest. Dat komt doordat er volop gerookt werd in de hal van het Grand Central Station. Al deze sigarettenlucht zorgde ervoor dat er een dikke laag teer op het plafond kwam, waardoor de schildering niet meer te bewonderen was.

6. Moskee van de sjah

sjah moskee
Jakob Fischer / Shutterstock.com

Moskeeën staan bekend om hun weelderige versieringen en opvallende kleuren. Dat is niet anders in de Moskee van de Sjah, die je vindt in de Iraanse stad Isfahan. de Moskee werd gebouwd door een belangrijke geestelijke die in Iran woonde, en moest dus een speciaal bouwwerk worden. Tijdens de bouw in 1598 werd er een gloednieuwe techniek gebruikt, waarbij kleine mozaïekstenen tot één tegel werden omgesmolten. Hierdoor is het plafond bedekt met prachtige kleurrijke tegels die ook nog eens een holle vorm hadden. Hierdoor ontstaat er bijzondere diepte in het plafond.

5. Pantheon

pantheon

Het Pantheon is een bijzondere antieke tempel die in Rome te bewonderen is. De tempel werd in de tweede eeuw gebouwd en is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld. Het plafond van dit gebouw is net zo bijzonder. Het grote gat in de koepel is het eerste wat opvalt. Hierdoor valt er prachtig natuurlijk licht in het Pantheon. Daarnaast is het plafond versierd met zogenaamde cassetten: rechthoekige inkepingen. Vroeger waren deze details ook nog versierd met brons, waardoor het plafond van het Pantheon nog indrukwekkender werd.

4. Sixtijnse Kapel

Sixtijnse Kapel plafond
RPBaiao / Shutterstock.com

Ook de Sixtijnse Kapel is een belangrijke bezienswaardigheid in Rome. Je vindt deze kapel in de woning van de Paus, in Vaticaanstad. Het is het plafond dat deze kapel zo beroemd heeft gemaakt. Dat is te danken aan het bijzondere fresco van Michelangelo. Hij schilderde een aantal bekende Bijbelse verhalen op het plafond van de kapel. Een van de beroemdste schilderingen is misschien wel De Schepping, waarin God en Adam te zien zijn. Het schilderen van dit plafond was nog een hele onderneming, want Michelangelo moest zelf een steiger ontwerpen waarmee hij de klus veilig kon uitvoeren.

3. San Pantalon Kerk

San Pantalon Kerk
Isogood_patrick / Shutterstock.com

Deze kerk in Venetië heeft een bijzondere bezienswaardigheid. Het plafond is namelijk versierd met het grootste geschilderde doek ter wereld. Op het schilderij zijn talloze engelen te zien, die allemaal richting een groot wit vlak in de lucht vliegen. Hierdoor lijkt het alsof de hemel direct zichtbaar is vanaf de kerk. Dit bijzondere kunstwerk is gemaakt door Gian Antonio Fumiani, die het in 1704 afleverde. Je kunt het schilderij bewonderen door een speciale lamp in de kerk aan te zetten. Deze lamp verlicht alle details, waardoor je het doek goed kunt zien.

2. Tempel van de Hemel

tempel van de hemel

In Peking weten ze ook wat ervoor nodig is om een imposant plafond te maken. Een van de meest bijzondere plafonds ter wereld vind je in de Tempel van de Hemel: een groot uitgestrekt park met meerdere religieuze gebouwen. In één van deze gebouwen is deze indrukwekkende koepel te vinden. De koepel is versierd met symmetrische details en is ook ontzettend kleurrijk. Alles in de koepel is beschilderd en versierd: tot aan de houten palen toe. Dit bijzondere plafond werd bovendien in elkaar gezet zonder spijkers en schroeven. Het zit als een soort legopakket in elkaar.

1. Kathedraal van Florence

florence kathedraal
trabantos / Shutterstock.com

De grote rode koepel van de kathedraal is door heel Florence te zien. Het bouwen van deze koepel was niet gemakkelijk, want de inwoners van Florence wisten maar niet hoe ze een stevige koepel moesten maken. Er werd uiteindelijk een wedstrijd uitgeschreven om een goed ontwerp te krijgen. De binnenkant van deze koepel is net zo opvallend. Hier vind je namelijk een bijzonder fresco dat het Laatste Oordeel laat zien. Het is geschilderd door twee schilders. Giorgio Vasari begon aan de klus, maar Federico Zuccari moest het afmaken.