Net als kloosters en tempels hebben piramides een ongekend grote aantrekkingskracht op toeristen. En dat is niet zo gek: dit soort bouwwerken vertegenwoordigen een grote culturele waarde. Zo leer je veel over de gebruiken van de lokale bevolking.
10. Ryugyonghotel – Noord-Korea
Joseph Ferris III/flickr
De skyline van de Noord-Koreaanse stad Pyongyang wordt opgesierd door het Ryugyonghotel. Het gaat om een geheel in piramidestijl opgetrokken gebouw van 330 meter hoog bestaande uit 105 verdiepingen. De vloeroppervlakte bedraagt maar liefst 360.000 vierkante meter. Hoewel de ruwbouw is voltooid zijn er nog geen ramen en deuren aangebracht. Er is namelijk nooit een verklaring afgegeven, waaruit blijkt dat het Rygyonghotel veilig is. In 2008 is het Egyptische aannemersbedrijf Orascom begonnen aan de renovatie van de buitenkant van het hotel. Daar was namelijk ruim 16 jaar niets aan gedaan. Of en wanneer ook de binnenkant wordt aangepakt, is nog onduidelijk.
9. Luxor Hotel – Verenigde Staten
Op 15 oktober 1993 was de opening van het Luxor Hotel in Las Vegas. De architect heeft zich laten inspireren door het oude Egypte: dit hotel – geheel vervaardigd van glas – vertoont veel gelijkenissen met de Piramide van Cheops. Natuurlijk is ook de inrichting heel bijzonder. Zo beschikt het over een IMAX Theater. En is het hotel via een monorail verbonden met twee naastgelegen casino’s Verder komen er diverse Egyptische elementen terug. Je kunt er bijvoorbeeld de graftombe van Toetanchamon bekijken: die is nagebouwd. En bij de entree wordt je opgewacht door een sphinx.
8. Piramide van de Grote Jaguar – Guatemala
chensiyuan/wikicommons
In het jaar 730 werd een bijzonder bouwwerk in Guatemala onthuld: de Piramide van de Grote Jaguar. Deze piramide staat ook wel bekend als Tempel I van Tikal. Het bouwwerk is gebouwd volgens de Peténstijl. Die herken je aan de steile basis, opgebouwd uit trappen, met bovenop een relatief kleine tempel. De tempel bestaat uit negen verdiepingen. Zoals het in deze cultuur heel gebruikelijk was, staat een kamer geheel in het teken van god Kukulcan. Inmiddels is het Tikalcomplex toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.
7. Nubische piramides bij de Djebel Barkal – Soedan
LassiHU/wikicommons
Dat heeft UNESCO in 2003 ook gedaan voor de berg Djebel Barkal en de bijbehorende piramides. Hoewel de berg maar 98 meter hoog is en door handelaren werd gebruikt als een navigatiepunt – bovenop had je namelijk uitzicht op Egypte, Centraal-Afrika en Arabië – beschouwde men Djebel Barkal als een heilige berg. De oude Egyptenaren waren ervan overtuigd dat oppergod Amon hier woonde. Om die reden bouwden ze diverse piramides rondom Djebel Barkal. Die staan bekend als de Nubische piramides. Later kwam dit gebied in handen van de Koesjieten. Zij gebruikten de piramides als begraafplaats voor hun koningen.
6. Piramide van de Tovenaar – Mexico
Volgens een eeuwenoude legende is de Piramide van de Tovenaar – gelegen op het Mexicaanse schiereiland Yucatán – gebouwd in slechts één nacht. Dat kon alleen maar het werk zijn van een tovenaar. In dit geval gaat het om de zoon van de tovenaar: een dwerg, die net daarvoor uit een ei was gekomen. Hoe dan ook, je weet nu waarom deze piramide zo wordt genoemd. In werkelijkheid is er eeuwenlang gewerkt aan de bouw van het imposante bouwwerk, dat bestaat uit vijf verschillende tempels. De Piramide van de Tovenaar is 42 meter hoog. Helaas mag je er niet meer opklimmen.
[criteo]5. De Rode piramide van Snofroe – Egypte
Ivrienen /wikicommons
De rode piramide draagt die naam omdat de kalksteen waarmee de piramide gebouwd een rode gloed heeft. De piramide was overigens niet altijd rood, vroeger lag er een laag witte toerakalksteen op. Tijdens de Middeleeuwen zijn deze stenen echter gebruikt om te bouwen in Caïro. Er zijn nog slechts een paar witte stenen over. De rode piramide is 104 meter hoog. Via het noorden – op een hoogte van 28 meter – bereik je de ingang. Dan kun je drie kamers binnenlopen. Een daarvan, de derde, was ingericht als grafkamer. Volgens de verhalen is Snofroe hier bergraven. Daarom wordt deze piramide ook wel de piramide van Snofroe genoemd. De kamers zijn betrekkelijk eenvoudig ingericht. In dat opzicht vertoont deze piramide overeenkomsten met die van Cheops.
4. Piramide van de zon – Mexico
Gorgo/wikicommons
De piramide van de zon is gebouwd in twee fasen. De eerste fase speelde zich af rond het jaar 100. Toen zijn de bouwers erin geslaagd om het grootste deel van deze piramide op te leveren. Twee eeuwen later – fase twee – heeft men op de top van het platform een tempel met een altaar gebouwd. Helaas is die niet bewaard gebleven. De piramide van de zon is een groot bouwwerk: de grondoppervlakte is 225 bij 225 meter. Deze piramide is ongeveer 72 meter hoog. De verhouding tussen het grondoppervlakte en de hoogte wordt ook wel de gulden snede genoemd.
3. Piramide van Cestius – Italië
Jimmy P. Renzi/wikicommons
Ook Italië heeft een piramide, die van Cestius. Deze volkstribuun had een fascinatie ontwikkeld voor het oude Egypte. En voor de piramides! Hij wilde dan ook begraven worden in een piramide, zo heeft hij bepaald in zijn testament. Van zijn nalatenschap is een 36,5 meter hoge piramide gebouwd met een grondoppervlakte van 29,5 meter. Het bouwwerk is gemaakt van baksteen op een ondergrond van travertijn. De buitenkant is bedekt met marmeren platen. Wil je er een kijkje nemen? De piramide van Cestius staat net buiten Rome. Aan de Via Ostiensis, om precies te zijn.
2. Piramide van Kukulcán – Mexico
Jan Zatko/wikicommons
Terug naar Mexico, naar het schiereiland Yucatán. Hier bevinden zich de restanten van de piramide van Kukulcán. In de geschiedenisboeken wordt deze in de negende eeuw gebouwde tempel ook wel El Castillo genoemd. Het gaat om een trappiramide: aan alle zijden bevinden zich trappen. Die bestaan uit 91 treden. Het plateau – waarop een tempel is gebouwd – vormt de 92e trede. Twee keer per jaar vormt de piramide van Kukulcán het decor voor een bijzonder schouwspel. Tijdens een bepaalde dag in de lente – en in de herfst – nemen de schaduwen op de trappen de vorm van bewegende slangen aan.
1. Piramides van Gizeh – Egypte
foto: Ricardo Liberato / wikicommons
Voor de meest bijzondere piramides moet je in Egypte zijn. Hier bevinden zich namelijk de piramides van Gizeh. Dit complex bestaat onder meer uit de piramide van Cheops (de grote), de piramide van Chefren en de piramide van Mycerinus. Hier staan nog wat kleinere piramiden omheen. En aan de oostkant staat de wereldberoemde sfinx van Gizeh. Dit bolwerk van piramides is gebouwd omstreeks 2500 voor Christus.
[adsenseo]
4 reacties
Het Louvre?
heel slecht het moeten alleen piramides zijn we egypte
gerard
kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas