IJsland is een bijzonder land om te bezoeken. Dit komt voornamelijk door de ruige natuur. Je ziet er natuurverschijnselen die je elders niet aantreft. IJsland is het land van de geisers, gletsjers en de hoofdstad Reykjavik. Maar welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben tijdens je bezoek aan IJsland?

Jökulsárlón – glesjermeer

Jokulsarlon

IJsland is een bijzonder land om te bezoeken. Dit komt voornamelijk door de ruige natuur. Je ziet er natuurverschijnselen die je elders niet aantreft. IJsland is het land van de geisers, gletsjers en de hoofdstad Reykjavik. Maar welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben tijdens je bezoek aan IJsland?

Blue Lagoon – Geotermisch bad

Blue-Lagoon

Een bekende toeristische attractie in IJsland, is de Blue Lagoon. Hier kom je helemaal tot rust en ben je één met de natuur. De Blue Lagoon is een kunstmatig meer. Door de ligging in een lavaveld wordt het meer op een natuurlijke wijze verwarmd. Het geothermische bad wordt gebruikt voor toeristen om zich even helemaal te ontspannen. De stoom komt van het water af terwijl je jezelf midden in de natuur onderdompelt. Maar er is meer. Er wordt gezegd dat er een helende werking van het water uit gaat. Dit komt door de vele mineralen die het water bevat. Deze mineralen zouden diverse huidziekten, zoals psoriasis, kunnen genezen. Ook als gewone toerist kun je genieten van het warme water dat een temperatuur van zo’n 39 graden heeft. Het IJslandse landschap op de achtergrond maakt het geheel compleet.

Gullfoss – Waterval

Gullfoss

De meest bezochte toeristische attracties rond de hoofdstad Reykjavik, worden ook wel de ‘Golden Circle’ genoemd. De Gullfoss waterval maakt hier deel van uit. Gullfoss is één van de mooiste watervallen van het land. Het water komt via twee trappen naar beneden. In totaal stort het 32 meter naar beneden, een kloof in. De schoonheid van de waterval werd al meteen herkend door de naamgevers. Gullfoss wordt in het Nederlands namelijk vertaald als ‘gouden waterval’. Wanneer je bij de waterval staat, zie je een spectaculair natuurverschijnsel. Het woeste terrein om de waterval heen, maken het ruige landschap helemaal compleet. Dit is het echte IJsland.

Geysir, naamgever van de geiser

Geysir

Wanneer je aan IJsland denkt, denk je aan het land van de geisers. Dit natuurfenomeen is kenmerkend voor de natuur van IJsland. Als je hier een bezoek aan wilt brengen, mag de naamgever zeker niet overgeslagen worden: de Geysir. Wanneer de geiser niet actief is, lijkt het slechts een gat gevuld met heet water. Maar wat er allemaal onder de grond gebeurt, zien we niet. Wanneer de geiser actief wordt, begint de watermassa te borrelen en spuit het omhoog als een fontein. Alleen is de kracht van het water van een geiser veel sterker. De Geysir bevindt zich in het zeer actieve, geothermische gebied. Ook het gebied met geisers valt onder de ‘Golden Circle’. Een actieve geiser staat op het programma van elke toerist in IJsland.

Dettifoss: de meest krachtige waterval van Europa

Dettifoss

IJsland kent een groot aantal watervallen. De een is groter dan alle watervallen, de ander is mooier dan de rest. In het noordoosten van IJsland ligt de waterval Dettifoss. Dit is de krachtigste waterval van het land. Maar dat niet alleen: het is ook de meest krachtige waterval van heel Europa. Met een hoogte van 44 meter en een breedte van meer dan 100 meter, is het een indrukwekkende waterstroom dat zich naar beneden stort. Het lawaai is oorverdovend wanneer je de kracht van het water vanaf de kant probeert te bevatten.

Het muggenmeer Mývatn

Lake-myvatn

Het noorden van IJsland is een zeer actief vulkanisch gebied. Hier ligt ook het meer Mývatn, dit wordt letterlijk vertaald als ‘muggenmeer’. Tijdens windstille dagen in de zomer kun je er een groot aantal dansende muggen zien. Het Mývatn meer is een beschermd natuurgebied met een grote diversiteit aan vogelsoorten. Het heeft een oppervlakte van zo’n 37 km² en bevat ongeveer 50 kleine eilandjes. Hierdoor is het een zeer gevarieerd natuurgebied. Het Mývatn meer is ontstaan als gevolg van een aantal vulkaanuitbarstingen. Dit vulkanische gebied bepaalt de hele omgeving waar je over uit kijkt vanaf de rand van het meer.

Látrabjarg – Zeeklif

Latrabjarg

In het westen van IJsland tref je de zeeklif Látrabjarg. Wanneer je hier een bezoek aan brengt, ben je in het meest westelijke deel van Europa. Behalve het indrukwekkende uitzicht over de uitgestrekte zee, is het vooral een paradijs voor vogels. Látrabjarg is de grootste vogelklif van ons continent. Met een lengte van 14 kilometer strekt de zeeklif zich ver uit in de zee. Vanaf het water is de klif zo’n 440 meter hoog. Op de Látrabjarg tref je een grote diversiteit aan vogels aan. Je vindt het er allemaal: van grappige papegaaiduikers tot indrukwekkende jan-van-genten.

puffins

Reykjavik – Hoofdstad

Reykjavik

De IJslandse hoofdstad Reykjavik is in onze ogen relatief klein, maar het is zeker een unieke stad. De naam ‘Reykjavik’ betekent in het Nederlands ‘rookbaai’. Het is vernoemd naar de rookpluimen die de eerste man die IJsland aan deed uit de grond zag komen. De tijden zijn veranderd. Tegenwoordig tref je een uiterst moderne hoofdstad aan, waar voldoende te zien is om van te genieten. Breng een bezoek aan de Hallgrimskirkja kerk. Vanaf de toren van dit markante punt in de stad, heb je een bijzonder uitzicht over heel Reykjavik. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Het Höfdi huis is niet alleen een mooi gebouw, het is ook nog eens de plek waar Reagan en Gorbatsjov in 1986 een einde maakten aan de Koude Oorlog. En wie weet, als je geluk hebt, zie je opeens het spectaculaire Noorderlicht terwijl je door de stad loopt.

Akureyri – stad

Akureyri

Een andere stad die het bezoeken waard is, is Akureyri. Deze ‘hoofdstad van het noorden’, zoals het ook wel genoemd wordt, is de enige grote stad buiten het gebied van Reykjavik. De stad heeft een historisch centrum dat het erg sfeervol maakt. Het oudste gebouw, het Laxdalshus, dateert uit 1795. In de botanische tuin van Akureyri vind je zowel alle plantensoorten van IJsland als een groot aantal exotische soorten. Wil je even iets heel anders? Ga dan langs in het Akureyri Art Museum. Bepalend voor de stad, is het fjord waar het aan gelegen is. Met een boottocht ontdek je de hele omgeving van deze hoofdstad van het noorden.

Thingvellir – National Park

Thingvellir

IJsland is rijk aan natuur, in allerlei soorten. Het is dan ook niet vreemd dat het drie nationale parken kent. Thingvellir is daar één van. Het kreeg in 1928 de status van nationaal park. Ook Thingvellir behoort tot de zogenaamde ‘Golden Circle’. Het park heeft niet alleen een bijzondere natuur, het is tevens een belangrijke plek voor de geschiedenis. In het jaar 930 kwam hier het eerste parlement bij elkaar. Bij een bezoek aan Thingvellir mag deze historische plek niet ontbreken. Maar je gaat natuurlijk ook naar het nationale park voor de grote diversiteit aan natuur. Je komt er bijzondere planten en diersoorten tegen. Het is niet voor niets dat het Thingvellir nationale park sinds 2004 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.