Vliegen is iets heel normaals geworden en er zijn (in de westerse landen) dan ook maar weinig mensen die nog nooit in hun leven hebben gevlogen. Voor middelgrote afstanden is vliegen dan ook ideaal. Of je nu een op vakantie gaat, een zakenreis hebt of er gewoonweg even tussenuit wil: het vliegtuig is de ideale oplossing.
Omdat steeds meer mensen steeds vaker vliegen, zijn er veel vliegvelden nodig. Deze vliegvelden vervoeren enorm veel passagiers. Daarom hier een lijst van de tien grootste vliegvelden in Europa. Met een Nederlands tintje.

10. London Gatwick Airport (Verenigd Koninkrijk)

gatwick
Mohd Syis Zulkipli / Shutterstock.com

Er staan twee Engelse vliegvelden in deze rij. London Gatwick Airport is de eerste. Jaarlijks vervoert deze luchthaven in Londen ongeveer 45 miljoen passagiers. Leuk feitje: ooit was dit de meest drukke luchthaven van de hele wereld met één startbaan en één landingsbaan. In 2016 werd deze luchthaven echter ingehaald door de luchthaven in Mumbai.

9. Flughafen München Franz Josef Strauß (Duitsland)

munchen vliegveld
Igor Marx / Shutterstock.com

Het vliegveld in van München staat met trots op nummer negen. Jaarlijks vervoert het maar liefst 44 miljoen passagiers. Het vliegveld is gebouwd in 1992, omdat het oude vliegveld over te weinig capaciteit beschikte voor het alsmaar groeiende aantal passagiers.

8. Sheremetyevo International Airport (Rusland)

Sheremetyevo
Evgeniia Primavera / Shutterstock.com

Moskou kent drie luchthavens, Vnoekovo, Domodedovo en Sheremetyevo, de laatste is de laatste jaren hard gegroeid en momenteel zelfs de grootste van het land. Het is de belangrijkste hub voor Aeroflot, de nationale luchtvaartmaatschappij van Rusland. In 2018 kwamen er 45.8 miljoen op de luchthaven, een stijging van meer dan 14% ten opzichte van 2017.

7. Istanbul Airport (Turkije)

Istanbul Airport
Subodh Agnihotri / Shutterstock.com

Als je weleens op vakantie bent geweest naar Turkije is de kans groot dat je op dit vliegveld bent aangekomen. Jaarlijks vervoert dit vliegveld namelijk zo’n 64 miljoen passagiers.

6. Aeroport de Barcelona-el Prat (Spanje)

Aeroport de Barcelona-el Prat
Fotokon / Shutterstock.com

Als je op vakantie bent geweest naar Barcelona, heb je vast gereisd via dit vliegveld. In 2017 vervoerde deze luchthaven 47.284.500 passagiers. Was jij wellicht een van hen? De luchthaven staat ook wel bekend onder de naam ‘El Prat’. Deze bijnaam is afgeleid van het grondgebied waarop het vliegveld zich bevindt, namelijk die van ‘El Prat de Llobregat’. De tweede terminal ligt op ongeveer vijftien kilometer vanaf Barcelona, lekker dichtbij dus.

5. Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas (Spanje)

Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas
EQRoy / Shutterstock.com

Twee Spaanse vliegvelden in dit rijtje. De Madrid Barajas Airport vervoert net iets meer passagiers dan haar Catalaanse zuster. Dit vliegveld vervoert jaarlijks namelijk zo’n 53 miljoen passagiers. De luchthaven is al vrij oud: hij is namelijk in 1928 geopend. Er zijn maar liefst vier terminals op deze luchthaven, wat ervoor zorgt dat er amper vertragingen zijn.

4. Flughafen Frankfurt am Main (Duitsland)

Flughafen Frankfurt am Main
Philip Lange / Shutterstock.com

Onze Oosterburen staan op de vierde plek. Het Frankfurter Airport te Frankfurt vervoert jaarlijks ongeveer 65 miljoen passagiers. Ook opvallend: naast 65 miljoen passagiers handelde deze luchthaven ook ongeveer twee miljoen ton vracht en negentigduizend ton luchtpost af! De twee terminals zijn met elkaar verbonden door ene shuttlebaan, die ook wel ‘de Skyline’ wordt genoemd. Deze baan vervoert maar liefst tien miljoen reizigers per jaar.

3. Amsterdam Airport Schiphol (Nederland)

Schiphol

Wellicht dat het je verrast, maar Nederland is ook te vinden in deze lijst. Schiphol vervoert jaarlijks namelijk ongeveer 68 miljoen passagiers. Dat is genoeg voor een derde plek. Schiphol wil graag uitbreiden, maar veel mensen zijn hier tegen door de overlast. Vooral in de zomermaanden juli en augustus is het erg druk op Schiphol, regel dan ook van te voren goedkoop parkeren via Parkos.nl dan hoef je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

2. Aéroport de Paris-Charles de Gaulle (Frankrijk)

Aéroport de Paris-Charles de Gaulle

Dichtbij de Franse hoofdstad Parijs, op 25 kilometer afstand, bevindt zich Airport Paris Charles de Gaulle. Het grootste vliegveld van Frankrijk verwerkte in 2017 in totaal ruim 69 miljoen passagiers. Na Londen Heathrow is het hiermee de grootste airport van Europa. De thuishaven van onder andere Air France beschikt over drie terminals, welke met elkaar verbonden zijn door een shuttle rail. Vanuit het vliegveld de stad Parijs bereiken doe je met de bus of trein.

1. London Heathrow Airport (Verenigd Koninkrijk)

heathrow
BasPhoto / Shutterstock.com

Het bekendste en grootste vliegveld van Europa bevindt zich in Londen. Ten opzichte van 2016 groeide het vliegveld in 2017 met 3 procent naar in totaal 78 miljoen passagiers. Met zijn vijf terminals bevindt Londen Heathrow airport zich op 23 kilometer afstand van het Londense Centrum. De meest populaire vlucht vanuit Heathrow gaat naar New York JFK airport. Heathrow staat in de lijst van grootste vliegvelden in de wereld op de 7e plaats.

Meer lijstjes over vliegen