In iedere grote stad kunnen kunstliefhebbers wel een museum vinden dat gevuld is met prachtige kunst. Het ene museum heeft alleen een iets groter aanbod dan het andere. Ben jij een grote liefhebber van kunst en wil je weten welke musea de allergrootste kunstcollectie hebben? Je leest het hier in deze top 10 grootste kunstmusea in de wereld.

10. Art Institute of Chicago


Édouard Manet/publiek domein

Dit museum is misschien niet het meest bekende ter wereld, maar het Art Institute of Chicago heeft meer dan genoeg te bieden. Dit museum werd in 1879 opgericht in de Amerikaanse stad Chicago en hoort daarom bij de oudste musea die dit land heeft. Er zijn maar liefst 300.000 kunstwerken te vinden in de collectie, waaronder een aantal bekende schilderijen van kunstenaars zoals Picasso en Seurat. Daarnaast zijn er ook ieder jaar weer dertig tijdelijke exposities te zien.

9. National Museum of Korea


Steve46814/wikimediacomons

In de Zuid-Koreaanse stad Seoul vind je het National Museum of Korea. De Koreanen lieten dit museum bouwen als een representatie van hun geschiedenis en cultuur. Je vindt dus alleen maar werken van Koreaanse kunstenaars in dit museum. Het museum is opgedeeld in twee delen. Het linkse gedeelte staat symbool voor het verleden en heeft een grote collectie historische objecten. Het rechtse gedeelte staat in het teken van de toekomst, waar moderne kunst dus ook onder valt.

8. Victoria and Albert Museum


Valerie/wikimediacommons

Dit museum heeft zijn naam te danken aan de voormalige Engelse koningin Victoria en haar prins Albert. Het is dus niet gek dat je het Victoria and Albert Museum in Londen kunt vinden. Het unieke aan dit museum is dat het de grootste collectie aan huisdecoratie en design heeft. Er zijn meer dan vier en een half miljoen objecten in het museum te vinden, dus je bent niet snel uitgekeken.

7. Nationaal Museum voor Antropologie (Mexico)

Dit is het enige museum uit dit lijstje dat je in Latijns-Amerika kunt vinden. Het Nationaal Museum voor Antropologie ligt namelijk in Mexico-Stad. Dit museum specialiseert zich voornamelijk in historische objecten en antropologische collecties. Je vindt hier dus alles wat te maken heeft met de manier van leven van de vroege mens. Een hoogtepunt is de kleine collectie met objecten van de Azteken. Zo kan je hier de Azteekse kalendersteen bewonderen.

6. Nationaal Museum van Tokio

Het Nationaal Museum van Tokio werd in 1872 opgericht, en is daarom tegelijkertijd het oudste en het grootste museum van Japan. Dit indrukwekkende gebouw is gevuld met allerlei prachtige kunstwerken die afkomstig zijn uit heel Azië. Het museum specialiseert zich natuurlijk wel in geschiedenis en kunst uit Japan. Een aantal van de meeste beroemde kunstwerken uit dit land zijn dus allemaal in het museum te bewonderen.

5. De Vaticaanse Musea


LIGHTmatter Photography by Aaron Logan/wikimediacommons

Het Vaticaans Museum bestaat uit een collectie van verschillende musea die samen een geheel vormen. Deze musea zijn meteen de oudste op dit lijstje, want ze werden in 1506 geopend. Het museum is dus al honderden jaren aan het groeien en uitbreiden, wat te merken is aan de indrukwekkende collectie. De specialisatie van de Vaticaanse Musea is natuurlijk kunst uit de Italiaanse renaissance. Je vindt hier een aantal meesterwerken terug van Michelangelo en Rafaël.

4. Metropolitan Museum of Art

Het is het oudste en grootste museum uit de Verenigde Staten en wordt ook wel “The Met” genoemd. Het Metropolitan Museum of Art is te vinden in het hart van New York. Je vindt hier niet alleen kunst, maar ook historische objecten van over de hele wereld. Zo kan je er levensechte mummies bewonderen en de Steen van Rosetta zien.

3. Nationaal Museum van China


BabelStone/wikimedia commons

In 2016 was dit museum in Peking nog het best bezochte museum van over de hele wereld. Dat is ook niet gek, want de indrukwekkende collectie is gevuld met kunst en historische objecten die allemaal met China te maken hebben. De rijke culturele geschiedenis van China zorgt ervoor dat je je ogen kunt uitkijken tijdens een bezoek aan dit museum.

2. De Hermitage

Je vindt dit indrukwekkende gebouw in de Russische stad Sint-Petersburg. Het museum heeft de grootste collectie schilderijen ter wereld, dus kunstliefhebbers kunnen hier eindeloos ronddwalen. Bovendien bestaat het museum uit verschillende historische gebouwen, waaronder het Winterpaleis. Hier liepen vroeger dus de Russische tsaren rond, waardoor het museum ook perfect is voor geschiedenisfanaten.

1. Het Louvre

Het zal niemand verbazen dat dit wereldberoemde museum op nummer één staat. Het Louvre is een belangrijke trekpleister voor iedereen die Parijs bezoekt. Wereldberoemde schilderijen en beeldhouwwerken zijn allemaal in dit museum te vinden. Zo is er de Mona Lisa, maar kan je ook de Venus de Milo bewonderen. De collectie van het Louvre is ontzettend divers, waardoor iedereen wel kan genieten van een bezoek aan dit bekende museum.