Stockholm is de hoofdstad van Zweden. Het bestaat uit 14 eilanden, die zich allen in het Mälarmeer bevinden. Het oosten van de stad grenst aan de Oostzee. De stad is al 700 jaar oud. De historie van de stad is terug te zien in de vele indrukwekkende oude gebouwen. De stad is rijk aan paleizen en musea.

10. Kaknästoren

Kaknästoren
Tage Olsin/wikicommons

De Kaknästoren is een belangrijke zendmast voor de Zweedse televisie- en radiozenders. De toren bevindt zich in het stadsdeel Djurgården. Hij is ontworpen door Bengt Lindroos en is geopend in 1967. De toren is (met antenne) 170 meter hoog. Het is mogelijk de toren te beklimmen. Het observatiedek biedt (naar het westen) uitzicht over het centrum van Stockholm en (naar het oosten) over de scherenkust van Stockholm. In de toren bevindt zich tevens een restaurant en een toeristenwinkel.

9. Monteliusvägen (wandelpad)

Monteliusvägen
Johan Fredriksson/wikicommons

Langs de noordkust van de wijk Södermalm bevindt zich een verscholen wandelpad, Monteliusvägen genaamd. Het pad biedt uitzicht op Stockholms grootste bezienswaardigheden, zoals het Stadhuis en de oude stad (nummer 1 van deze lijst). Voor de mooiste uitzichten kun je het beste dit pad tijdens zonsopkomst of zonsondergang bewandelen.

8. ABBA museum

ABBA museum

In het stadsdeel Djurgården bevindt zich het ABBA museum. Dit museum is, zoals de naam al zegt, volledig gewijd aan de Zweedse popgroep ABBA. Hier worden kleding, gouden platen en andere originele herinneringen aan de popgroep tentoongesteld. Het museum is geïnspireerd op het Beatles museum in Liverpool. Het zou eigenlijk al in het jaar 2008 opengaan, maar door problemen rondom de financiering opende het museum pas vijf jaar later in het jaar 2013.

7. Strandvägen (boulevard)

Strandvägen
Otto Jula/wikicommons

Strandvägen is een boulevard in de wijk Ӧstermalm in het centrum van Stockholm. De straat is 1200 meter lang en 35 meter breed (inclusief de kade). Al sinds 1897 bevinden zich aan de boulevard zeer statige prestigieuze gebouwen, waarin beroemdheden wonen (of woonden) en exclusieve winkels zijn gevestigd. Vanaf de kade heb je uitzicht op het water, de vele schepen en het aan de overkant gelegen stadsdeel Djurgården (nummer 2 van deze lijst).

6. Vasa Museum

vasa
vasa 2
Holger.Ellgaard/wikicommons

De Vasa is een unieke kunstschat, één van de belangrijkste ter wereld. Het is een schip uit de 17e eeuw dat voor 95% bewaard is gebleven. Het is versierd met honderden beelden, uit hout gesneden. Rondom het schip is een museum gebouwd, waar naast het schip ook negen aan het schip gerelateerde tentoonstellingen zijn te zien. Hier wordt getoond hoe het enorme schip werd gebouwd onder leiding van de Nederlandse scheepsbouwer Hendrik Hybertsson, hoe het schip te water ging en in het jaar 1961 uit het water werd gelicht. Het was een enorme puzzel om de 14.000 losse houten voorwerpen (waaronder 700 houten beelden) weer op hun oorspronkelijke plek op het schip te plaatsen. Er is een film gemaakt over de Vasa, vertaald in maar liefst zestien talen. Doordat de Vasa zo beroemd is, trekt het museum de meeste bezoekers van alle musea in Scandinavië.

5. Koninklijk Paleis

paleis
Brorsson/wikicommons

In de oude stad van Stockholm bevindt zich het immens grote Koninklijk Paleis. Het bestaat uit zeven verdiepingen met in totaal meer dan 600 kamers. Momenteel wordt het nog steeds gebruikt door de Zweedse koning als werkpaleis. Op de plek van het paleis stond de middeleeuwse burcht Drie Kronen. In 1697 is deze burcht afgebrand en direct daarna werd er een nieuw paleis gebouwd. Het Koninklijk paleis is gebouwd door de architect Nicodemus Tessin. Hij liet zich inspireren door een Romeins paleis, dat in Barokstijl was gebouwd. Nu zijn er in het paleis drie musea gevestigd: De schatkamer met de Zweedse kroonjuwelen, het museum Drie Kronen met daarin centraal de middeleeuwse geschiedenis van het paleis en een antiekmuseum met klassieke beelden. De wisseling van de wacht vindt plaats onder ceremonieel vertoon. Deze kan iedere dag bezichtigd worden om 12.15 uur en op zondagen om 13.15 uur. Vooraf marcheren de paleiswachten tijdens een wachtparade door een deel van de binnenstad. Deze parade vindt in de zomer dagelijks plaats en in de rest van het jaar op woensdag, zaterdag en zondag.

4. Stortorget (Het grote plein)

Stortorget
Øyvind Holmstad/wikicommons

Stortorget is het grote plein in Stockholm, gelegen in de oude stad. Op een fontein in het midden van het plein, zijn de afstanden naar verschillende plaatsen in de wereld te zien. Stortorget is het oudste plein van Stockholm. In het jaar 1520 vond op dit plein het Stockholms bloedbad plaats. Nu is het een populaire toeristische plek. Op dit plein worden tevens demonstraties en optredens gehouden. Het staat bekend om haar kerstmarkt, waar traditioneel voedsel en handwerk wordt verkocht. Aan het plein bevinden zich tevens een aantal beroemde bouwwerken, waaronder het Stock Uitwisselingsgebouw en de Bron.

3. Skansen Openluchtmuseum

skansen
Hal O’Brien/wikicommons

Het Skansen Openluchtmuseum bevindt zich in het centrum van Stockholm in de wijk Djurgården. Hier kun je Zweden in één oogopslag bekijken. Dat wil zeggen dat er het centrum van een stadje is nagebouwd met gebouwen uit heel Zweden, zoals kerken, scholen, winkels, molens, werkplaatsen en boerderijen. Er lopen vrijwilligers rond in klederdracht om de tijd van vroeger terug te laten keren. Dit museum is het oudste openluchtmuseum ter wereld. In 1891 werd het opgericht door een Zweedse leraar, Artur Hazelius genaamd. Hij wilde zijn stadsgenoten laten zien hoe Zweedse mensen leefden in andere delen van het land. Het Skansen Openluchtmuseum is een park dat aangelegd is in een heuvelachtig beschermd natuurgebied (Ekoparken). Naast gebouwen vindt je er mooie tuinen met een thema, onder anderen een rozentuin, een kruidentuin en een schaduwtuin. Tevens bevindt zich hier een dierentuin waarin typisch Scandinavische dieren vrij rondlopen. Hier leven rendieren, elanden, bruine beren, lynxen, vossen en zeehonden. Geregeld worden er in Skansen evenementen georganiseerd, waaronder concerten, toneel- en dans- voorstellingen en themamarkten. Ook de Midzomernacht, één van de grootste feesten in Zweden, wordt hier uitbundig gevierd.

2. Djurgården

Djurgården

Het stadsdistrict Djurgården bevindt zich op een schiereiland in het oosten van Stockholm. Het schiereiland wordt omringd door een ruim 10 kilometer lang strand. Vroeger was het schiereiland de plek van de koninklijke jachtgronden, vandaar de naam Djurgården, wat in het Nederlands De Diergaarde betekent. Het vroegere koninklijke privégebied is nu een toegankelijk nationaal park. De grond is nog steeds eigendom van het rijk, waardoor er veel rijksmusea zijn gevestigd, waaronder het Vasa museum (nummer 6 van deze lijst) en het Skansen openluchtmuseum (nummer 3 van deze lijst). Ook bevinden zich hier het pretpark Gröna Lund, een monument ter nagedachtenis aan het scheepsongeluk met de Estonia, het Junibacken (het Astrid Lindgren museum) en de Kaknästoren (nummer 10 van deze lijst). Djurgården is bereikbaar met een museum tram en per pont.

1. Gamla Stan (De oude stad)

Gamla Stan2
Gamla Stan

Mastad /wikicommons

Het oudste deel van de stad Stockholm wordt door de Zweden Gamla Stan genoemd. De oude stad bevindt zich in het centrum van de stad op het eiland Stadsholmen. Hier bevinden zich oude huizen, waarvan de oudste uit de dertiende eeuw. Deze zijn gebouwd in Noord-Duitse stijl en hebben Zuid-Europese kleuren, dat wil zeggen donkergeel en oranje. Tussen de huizen bevinden zich kasseienstraatjes en oude kerken. Het Koninklijk Paleis (nummer 5 van deze lijst) en Stortorget (nummer 4 van deze lijst) zijn hier ook te vinden. In dit deel bevindt zich ook Västerlånggatan, de bekendste winkelstraat van Stockholm.

Regel je stedentrip naar Stockholm bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!