Liefhebbers van bijzondere vakantiebestemmingen opgelet: in dit lijstje komen de meest bijzondere meren aan bod. Compleet met prachtige plaatjes! Voordat je een duik neemt, doe je er verstandig aan om te checken of zwemmen wel tot de mogelijkheden behoort.

10. Kaspische Zee – Grootste Meer ter Wereld

Kaspische Zee

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt de Kaspische Zee gerekend tot de categorie meren. Het is geheel omsloten door land. Overigens gaat het wel om het grootste meer ter wereld. De Kaspische Zee beslaat namelijk een oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer. Naast een relatief hoog zoutgehalte – vergeleken met andere wateren van deze omvang – onderscheidt de Kaspische Zee zich door de aanwezigheid van steuren. En die zorgen voor kaviaar. Bovendien is dit water rijk aan olie en carnalliet. De laatstgenoemde grondstof is nodig voor het produceren van magnesium. De Kaspische Zee vormt een natuurlijke grens tussen Europa en Azië.

9. Nakurumeer (Kenia) – Flamingo Meer

Nakurumeer
foto: Paul Mannix / flickr

Sinds 2011 staat het Nationaal Park ‘Lake Nakura’ – waartoe ook het Nakurameer behoort – op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het geniet een beschermde status. Qua ligging valt het Nakurameer onder de meren van de ‘Grote Slenk’. Uniek aan dit meer is dat er veel algen inleven. En die hebben een enorme aantrekkingskracht op flamingo’s. Op hun beurt moeten de flamingo’s regelmatig plaatsmaken voor andere vogels. Ook neushoorns – zowel de witte als ook de zwarte soort – nemen graag een verfrissende duik in het water van het Nakurameer. Hoewel het waterniveau in de jaren ’90 is gezakt tot een alarmerend laag niveau, is het sindsdien weer wat gestegen.

8. Ktlil’x (Canada) – Het gevlekte meer

gevlekte meer
foto: AndrewEnns / wikicommons

Het Khilukmeer staat ook wel bekend als ‘Spotted Lake’. Die benaming krijgt betekenis tijdens een warme zomerperiode. Dan verdampt het water. De overgebleven mineralen vormen met elkaar kleine waterspots. Aan weerszijden van die spots vormen zich hoger gelegen paden, waar je overheen kunt lopen. Het Khilukmeer bevat een bijzonder hoge concentratie aan verschillende mineralen, zoals magnesiumsulfaat, calcium en sodasulfaten. Ook grondstoffen zoals zilver en titanium zijn aanwezig in het water van dit Canadese meer.

7. Nyosmeer (Kameroen) – Giftige Meer

Nyosmeer

Wereldwijd bevinden zich een aantal kratermeren. Die hebben zich gevormd in een vulkanische krater. Eén van die meren, het Nyrosmeer, ligt in Kameroen. Dit meer is ongeveer 200 meter diep. In 1986 speelde zich hier een dramatische gebeurtenis af: bijna 1.800 mensen en 3.000 dieren kwamen om het leven. Uit onderzoek is gebleken dat een gigantische hoeveelheid kooldioxide – vrijgekomen door een limnische uitbarsting – de oorzaak van hun dood was. Gelukkig is er een oplossing: in 2001 is er een 14 centimeter dikke buis in het Nyrosmeer geplaatst. Die brengt een 40 meter hoge fontein teweeg, waardoor er veel kooldioxide uit het water kan ontsnappen.

6 Crater Lake (VS) – Diepste Meer

crater lake

Ook in de Verenigde Staten vinden we een Cratermeer. In Oregon, om precies te zijn. Met een diepte van bijna 600 meter wordt het Cratermeer gerekend tot één van de diepste meren. Dit meer staat niet in verbinding met andere wateren. Het aanwezige water is afkomstig van sneeuw en regen. Het water in het Cratermeer staat dan ook bekend als het zuiverste water van alle meren in de wereld. Sinds het begin van de vorige eeuw is dit gebied omgedoopt tot ‘Crater Lake National Park’. En geniet het een beschermde status.

5. Don Juanmeer (Antarctica) – Zoutste Meer

Don Juanmeer

Met een zoutgehalte van meer 40% is het Don Juanmeer in Antarctica het zoutste meer van de wereld. Hoe dat komt? Er is geen eenduidig antwoord, de verschillende geologen spreken elkaar tegen. De een beweert dat het Don Juanmeer zout onttrekt aan de grondwaterstroming vanaf het begin van de Olympus- en Asgardbergen. En de ander is ervan overtuigd dat het zout afkomstig is van neerslag. Hoe dan ook, dit meer bevat zoveel zout dat het niet kan bevriezen. Zelfs niet als de thermometer min 40 graden aangeeft! Nog een laatste wetenswaardigheid: het Don Juanmeer is vernoemd naar Don Roe en John Hickey. In 1961 maakten deze helikopterpiloten een eerste verkenningsvlucht boven dit meer.

4. Dode zee (Israel en Jordanië) – Laagste Gelegen Meer

Dode zee
foto: Pete / wikicommons

Ook de Dode Zee onderscheidt zich door een relatief hoge zoutconcentratie: 33%. Als je hierin wilt zwemmen, blijf je zonder moeite drijven. Ook bevat dit meer veel mineralen. Het gevolg van een verdampingsproces: als het water vanuit onder meer Oost-Israël, West-Jordanië en het oosten van de Westelijke Jordaanoever in de Dode Zee stroomt, dan verdampt het water. En blijven de mineralen over. De combinatie van zout en mineralen schijnen een helende werking te hebben op mensen met bepaalde huidaandoeningen. Wat de Dode Zee pas echt uniek maakt, is dat de waterspiegel ongeveer 430 meter onder het zeeniveau ligt. Het gaat hier om de laagst gelegen plek op de aarde!

3. Waimangu Cauldron (Nieuw-Zeeland) – Koekenpan Meer

Waimangu Cauldron

Waimangu Cauldron wordt ook wel ‘Frying Pan Lake’ genoemd. De gemiddelde temperatuur is namelijk 55 graden. Als je erbij staat, lijkt het water wel te koken. Dat effect wordt verstrekt door de grillige rotspartijen rondom het meer. Ondanks de benaming – Waimangu betekent zwart – is het water blauw van kleur.

2. Jellyfish lake (Palau) – Kwallen Meer

Jellyfish lake
foto: tata_aka_T / flickr

Zwemmen in een meer vol kwallen? Dat kan in Jellyfisch Lake. Dit meer ligt op het eiland Eil Malk. En dat behoort weer tot het land Palau. Jellyfish Lake is betrekkelijk klein: het meer is 460 meter lang en 160 meter breed. Én gevuld met miljoenen kwallen! In tegenstelling tot andere kwallen prikken ze niet. Deze kwallen voelen juist lekker zacht aan. Deskundigen schrijven deze ontwikkeling toe aan het feit dat deze kwallensoort al 12.000 jaar – zo lang als Jellyfish Lake bestaat – nagenoeg geïsoleerd leeft.

1. Roze meer (Australië)

roze meer
foto: Aussie Oc / wikicommons

Als je met een helikopter boven ‘Lake Hillier’ – de officiële naam van het Roze meer in Australië – vliegt, dan zie je een aaneenschakeling van prachtige kleuren. Aan weerskanten van het roze water ligt wit zand omgeven door een diepgroen bos. En verderop ligt een blauwe zee. Waarom dit meer deze kleur heeft, is niet helemaal duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid is de stof afkomstig van bepaalde organismen, die in het water leven. Er is géén sprake van optisch bedrog: als je een flesje vult met water uit dit meer, dan is dat echt roze van kleur.